Ώρα αποφάσεων για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ώρα αποφάσεων για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Τι θα συζητηθεί στη τηλεδιάσκεψη που γίνει την Τρίτη (17/3) και θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει πανικό σε όλη την Ευρώπη και έχει βάλει «λουκέτο» σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και εάν θα ολοκληρωθούν τα εγχώρια πρωταθλήματα, οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και τι θα γίνει με το Euro που – υπό κανονικές συνθήκες – θα πραγματοποιούνταν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η UEFA σε πρώτη φάση, την περασμένη Παρασκευή (13/3), ανακοίνωσε την αναβολή των αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν την τρέχουσα εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του επαναληπτικού του Ολυμπιακού με την Γουλβς, για τη φάση των «16» του Europa League.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία τηλεδιάσκεψη για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Σε αυτή τη τηλεδιάσκεψη αναμένεται να λάβουν μέρος οι εκπρόσωποι των 55 μελών της UEFA, τα συμβούλια της ομοσπονδίας ευρωπαϊκών συλλόγων και των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και ένας εκπρόσωπος της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαιριστών (FIFPro). Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις και φυσικά το Euro 2020. Ολα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και τη δεδομένη στιγμή ουδείς γνωρίζει τι απόφαση θα παρθεί.

Το πρώτο που θα συζητηθεί θα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι οποίες έχουν «παγώσει» λόγω του κορωνοϊού. Οι αρμόδιοι της UEFA θα συζητήσουν με την ομοσπονδία ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA), που εκπροσωπεί 250 ομάδες από όλη την Ευρώπη. Από αυτές τις συνομιλίες θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τις διοργανώσεις των συλλόγων.

Τα μεγάλα κλαμπ θα εκφράσουν τις θέσεις τους και θα παρθεί μια απόφαση για το αν και κατά πως μπορούν να συνεχιστούν οι διοργανώσεις. Μία από τις λύσεις που εξετάζεται είναι η διακοπή των εγχώριων διοργανώσεων και η ανάδειξη πρωταθλητή στην εκάστοτε χώρα της ομάδας που βρισκόταν πριν την διακοπή στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Οσον αφορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions και Europa), επεξεργάζεται το σενάριο οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί να είναι μονά ματς ή να πραγματοποιηθεί ένα μίνι τουρνουά που οι τελικοί των διοργανώσεων θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη και το Γκντανσκ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ECA συμπεριλαμβάνονται έξι ελληνικές ομάδες, με τον Ολυμπιακό να είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ το δρόμο που χάραξαν οι Ερυθρόλευκοι έχουν ακολουθήσει επίσης οι ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί είναι τι θα γίνει με τη διεξαγωγή των Euro 2020 και Nations League. Ο πρόεδρος της UEFA θα έχει συζητήσεις με τους ομοσπονδίες των χωρών για να διαπιστωθεί αν το Euro 2020 θα μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021, ενώ είναι πολύ πιθανό είναι το Nations League να αναβληθεί προς το παρόν και να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Πάντως, εάν το Euro μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2021, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετατεθεί ή να ακυρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί επίσης το καλοκαίρι του 2010 στην Κίνα (17 Ιουνίου-4 Ιουλίου). Η μία διοργανώση θα πέσει πάνω στην άλλη και αυτό επίσης είναι ένα πρόβλημα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί η UEFA.

Τις τελικές αποφάσεις τόσο για τις διοργανώσεις των συλλόγων όσο και για τις αντίστοιχες των εθνικών ομάδων θα πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, η οποία εκτός από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αποτελείται επίσης από 16 άλλα μέλη. Ανάμεσά τους είναι οι Λουίς Ρουμπιάλες, Ντέιβιντ Γκιλ, Νταβόρ Σούκερ, Αντρέα Ανιέλι και Νασέρ Αλ-Κελαϊφί.

Ολα θα ξεκαθαρίσουν στην τηλεδιάσκεψη, που θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τους ανθρώπους που ορίζουν τις τύχες των μεγάλων διοργανώσεων να έχουν στα χέρια τους μια «καυτή» πατάτα και να καλούνται να βρουν τις αντίστοιχες λύσεις. Λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ