The English Game: Ένα αληθινό αριστούργημα

The English Game: Ένα αληθινό αριστούργημα

Το Netflix μας έκανε ένα υπέροχο δώρο εν καιρώ καραντίνας και εμείς το απολαύσαμε. Αλλά ήταν λίγο. Θα θέλαμε περισσότερο. Το «The English Game» θα το δεις μέσα σε μια μέρα.

Είχα πολύ καιρό να ευχαριστηθώ έτσι μια σειρά που είχε για θέμα το ποδόσφαιρο. Καλή η ιστορία του Τέβες, κυρίως γιατί σου έδειχνε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε και τελικά τα κατάφερε. Είχε πιστολίδι, ναρκωτικά και ποδόσφαιρο, κάτι που τραβάει το μάτι του θεατή.

Καλό το «Sunderland ‘Till I Die», το ντοκιμαντέρ για τον αγγλικό σύλλογο, αλλά σε κούραζε από κάποιο σημείο και μετά, ιδιαίτερα αν ξέρεις την ιστορία και το που κατέληξε η Σάντερλαντ.

Αστείο το ντοκιμαντέρ για τον Μαραντόνα και την περιπέτειά του στο Μεξικό. Κυρίως διότι καταλάβαινες πως ο Ντιέγκο έκανε πολλά απ’ αυτά που σου παρουσιάζονται στη σειρά ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: γιατί γνώριζε πως θα γυριστεί σε σειρά.

Ενδιαφέρουσα η ιστορία που μας παρουσίασε πριν από λίγους μήνες το Netflix για τον Αντουάν Γκριεζμάν, τις απορρίψεις που είχε στο ξεκίνημά του, τους φόβους του, τα άγχη του, την άνοδό του, την καταξίωσή του, την κατάκτηση του κόσμου με τη Γαλλία. Αλλά θα ήθελα να δω και τις σκέψεις του όταν έφευγε από τη Μαδρίτη για τη Βαρκελώνη. Και δεν τις είχε.

Άλλα καλά, άλλα λιγότερο καλά, άλλα μέτρια, άλλα αδιάφορα. Τίποτα απ’ όλα όσα μας έχει προσφέρει το Netflix έως τώρα, όμως, και αφορά τον αθλητισμό δε συγκρίνεται με το αριστούργημά του: «The English Game» λέγεται, κυκλοφόρησε στις 20 Μαρτίου, έχει μία σεζόν των 6 επεισοδίων που συνολικά δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τις 5 ώρες. Αυτό είναι και το μοναδικό αρνητικό. Είναι λίγο. Θα θέλαμε περισσότερο. Ίσως, όμως, γι’ αυτό να είναι και υπέροχο.

Ένα αριστούργημα που μας δείχνει πως το ποδόσφαιρο ξεκίνησε να αλλάζει και από άκρως ερασιτεχνικό, να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα προς τον επαγγελματισμό. Μέσω των δύο πρώτων παικτών που πληρώθηκαν, του Φέργκους Σούτερ και του Τζίμι Λαβ, που άφησαν την Πάρτικ στη Σκωτία για να αγωνιστούν στην Ντάργουιν της Αγγλίας, μια ομάδα εργατών. Δε θα γράψουμε άλλα διότι δε θέλουμε να κάνουμε spoiler σε όσους δεν την έχουν δει ακόμα.

Ποδόσφαιρο, φιλία, προδοσία, έρωτας, αγάπη και ένας κόσμος πολύ μακρινός απ’ αυτόν που ζούμε. Ποδοσφαιρικά και μη. Αλλά αγνός και τίμιος, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο βαθμό του. Όλα αυτά σου προσφέρει απλόχερα η νέα σειρά του Netflix που θα σας καθηλώσει και θα αποτελέσει το καλύτερο υποκατάστατο τις μέρες της καραντίνας (τουλάχιστον μέχρι να βγει ο τρίτος κύκλος του Ozark (27/3) και να μη σηκωνόμαστε από τον καναπέ).

Όσο για το αν θα υπάρξει συνέχεια στο «The English Game»; Είναι σίγουρο ότι η ιστορία του Φέργκους Σούτερ και του Άρθουρ Κινέρντ, δύο ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, αλλά που άλλαξαν από κοινού το ποδόσφαιρο, δε θα έχει συνέχεια. Την είδαμε, την απολαύσαμε και τέλος, όπως συμβαίνει με πολλές μίνι σειρές του Netflix που θα θέλαμε κι άλλο, μα τελείωσαν νωρίς (όπως το καταπληκτικό «When The See Us»).

Ωστόσο, το αν θα δούμε κάποια άλλη αγγλική ποδοσφαιρική ιστορία από τον ίδιο σκηνοθέτη θα κριθεί στα μέσα Απριλίου. Οι 28 μέρες που ακολουθούν της πρεμιέρας μιας σειράς είναι εκείνες που συνήιως κρίνουν αν αυτή μπορεί να έχει συνέχεια, έστω και με έναν τρόπο διαφορετικό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ξένα δημοσιεύματα, αν το English Game συνεχιστεί, μπορούν να υπάρξουν έξι ιστορίες αγγλικού ποδοσφαίρου που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.

– ο τελικός του FA Cup του 1900-1901 μεταξύ της Τότεναμ και της Σέφιλντ.
– ο τελικός του FA Cup του 1952-53 μεταξύ της Μπλάκπουλ και της Μπόλτον
– το Αγγλία – Δυτική Γερμανία του 1966
– Το Αγγλία – Αργεντινή του 1986
– ο τελικός του FA Cup της σεζόν 1986-87 μεταξύ Κόβεντι και Τότεναμ
– το Αγγλία – Γερμανία στο EURO 1996.

Ας ελπίσουμε το Netflix να πιάσει τον… παλμό του κόσμου και να μας προσφέρει κι άλλα παρόμοια ποδοσφαιρικά αριστουργήματα.

ΥΓ: Στο [email protected] περιμένω τις δικές σας προτάσει για σειρές (αθλητικές ή μη) και φυσικά κουβέντα γύρω από το English Game. Σύντομα γιατί ξεκινάει το Ozark…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ