Λεφτά για το ποδόσφαιρο υπάρχουν αλλού…

Λεφτά για το ποδόσφαιρο υπάρχουν αλλού…

Από τη στιγμή που οι εταιρείες στοιχηματισμού βάζουν στα κουπόνια τους παιχνίδια αυτών των πρωταθλημάτων, τότε οι ομάδες δικαιούνται να διεκδικούν και να παίρνουν ένα ποσοστό. Εδώ είναι που χρειάζεται κρατική παρέμβαση.

Είναι περίπου αναμενόμενο. Σε εποχές οικονομικής κρίσης (σε τέτοιες ξαναζούμε) βγάζει μάτι η κρατική τηλεόραση (μακάρι να ήταν δημόσια) να επιχορηγεί τις ομάδες ποδοσφαίρου. Για επιχορήγηση πρόκειται αφού η ΕΡΤ δεν καταφέρνει ούτε στο ελάχιστο να παίρνει πίσω από διαφημίσεις τα χρήματα που δίνει στις ομάδες. Η… εφεύρεση του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη δεν θα μπορούσε να κρατήσει πολύ. 

Οι ομάδες των παρακάτω επαγγελματικών κατηγοριών θα έρθουν πάλι αντιμέτωπες με ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που υπονομεύει την επιβίωσή τους ως Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Αυγενάκη αν πράγματι ξεκαθάρισε στις ΠΑΕ των μικρότερων κατηγοριών ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την κρατική τηλεόραση. Εδώ όμως, υπάρχει ένα άλλο θέμα. 

Να μην παίρνουν οι ΠΑΕ κρατικά λεφτά είναι λογικό. Να μην παίρνουν όμως, λεφτά από τη συμμετοχή των ομάδων στα κουπόνια του στοιχήματος είναι απαράδεκτο. Από τη στιγμή που οι εταιρείες στοιχηματισμού βάζουν στα κουπόνια τους παιχνίδια αυτών των πρωταθλημάτων, τότε οι ομάδες δικαιούνται να διεκδικούν και να παίρνουν ένα ποσοστό. Εδώ είναι που χρειάζεται κρατική παρέμβαση. Το θέμα δεν αφορά τις δυο πλευρές. Αφορά το Δημόσιο που φορολογεί τις Εταιρείες στοιχηματισμού. 

Ένα μέρος από αυτή την φορολογία πρέπει να κατευθύνεται στα ταμεία των ΠΑΕ. Αν θέλουμε να μιλάμε για δικαιοσύνη, τότε δεν μπορούμε να δεχόμαστε την απάλειψη ενός αυτονόητου δικαιώματος των ΠΑΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι κάποιοι μπορούν να έχουν εμπορική-επιχειρηματική δραστηριότητα στηριγμένοι στην δουλειά κάποιων άλλων χωρίς να αποζημιώνουν σχετικά. 

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει πολλά να διευθετήσει στον οίκο του. Οι περισσότερες από τις αιτίες της κακοδαιμονίας του αφορούν το ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποστερείται από πηγές εσόδων που δικαιούται.  Κι επειδή τους κανόνες του παιχνιδιού τους θέτει η ευνομούμενη Πολιτεία , εδώ χρειάζεται παρέμβαση. 

Μέχρι τώρα το σύνολο των φόρων από την επιχειρηματική δραστηριότητα των στοιχηματικών εταιρειών πήγαινε στα κρατικά ταμεία. Καιρός είναι να αποδοθεί ένα μέρος στις ΠΑΕ που το δικαιούνται. Τα πολλά λάθη και οι αβελτηρίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να λειτουργούν ως άλλοθι για να μην παίρνει εκείνα που του ανήκουν. 

Το επιχείρημα ότι τα πρωταθλήματα των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών περιλαμβάνουν πάμπολλους αγώνες, ύποπτους για χειραγώγηση σύμφωνα με τις αναφορές που έρχονται από την ΟΥΕΦΑ, είναι σαθρό. Αν είναι έτσι, τότε ας σταματήσουν να περιλαμβάνονται στα στοιχηματικά κουπόνια. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο κ. Αυγενάκης έχει την υποχρέωση να σταθεί με σοβαρότητα απέναντι σε αυτό το θέμα. Και οι ΠΑΕ με την σειρά τους οφείλουν να το διεκδικήσουν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ