Ποδόσφαιρο εν καιρώ κορωνοϊού: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη

Ποδόσφαιρο εν καιρώ κορωνοϊού: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη

Ποιες χώρες έβαλαν... λουκέτο, ποιες έχουν ανακοινώσει επιστροφή στα γήπεδα, ποια πρωταθλήματα είναι στον αέρα. Διαβάστε αναλυτικά τι συμβαίνει με το ποδόσφαιρο σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα

Το ποδόσφαιρο έχει βάλει… λουκέτο σχεδόν σε όλο τον κόσμο εδώ και περίπου δύο μήνες, ο κορωνοϊός φέρνει αβεβαιότητα για το μέλλον, κάποια πρωταθλήματα τελείωσαν οριστικά τη σεζόν τους χωρίς να ολοκληρώσουν και κάποια άλλα ετοιμάζονται να επιστρέψουν σιγά – σιγά στη δράση. Με εξέδρες άδειες και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η UEFA θέλει να δει τα πρωταθλήματα της να ολοκληρώνονται, ωστόσο ο τελευταίος λόγος ανήκει στις κυβερνήσεις. Στην Ολλανδία και στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν πως δε θα υπάρξει αθλητισμός και τα πρωταθλήματα σταμάτησαν… βίαια, με τον τίτλο στη Γαλλία να πηγαίνει στην Παρί Σεν Ζερμέν, που ήταν πρώτη, αλλά στην Ολλανδία να μη γίνεται το ίδιο μιας και ο Άγιαξ με την Άλκμααρ ισοβαθμούσαν στην κορυφή.

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης; Ποια πρωταθλήματα έχουν ελπίδες να αρχίσουν και πάλι και ποια είναι έτοιμα να βάλουν οριστικό λουκέτο; Πριν δούμε μία προς μία τις χώρες και τι συμβαίνει σε κάθε μία, να πούμε πως πριν από λίγο η Άγκελα Μέρκελ έβαλε… στοπ στην επανέναρξη της Bundesliga στις 15 Μαΐου και όλα δείχνουν πως αυτή πάει για μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 του μήνα.

Ας δούμε αναλυτικά σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη:

Αγγλία: Οι συζητήσεις μεταξύ των ομάδων της Premier League συνεχίζονται, με ξεκάθαρη θέληση σχεδόν όλων να μπουν και πάλι στο γήπεδο. Ακόμα δεν υπάρχει τίποτα οριστικό, αλλά οι διεργασίες είναι καθημερινές. Ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουν στον Ιούλιο για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Αλβανία: Δύσκολο να υπάρξει πάλι δράση. Η κυβέρνηση δε δίνει ακόμα τη συγκατάθεσή της, φοβάται να πάρει το ρίσκο και οι ομάδες παραμένουν μακριά από τις προπονήσεις.

Ανδόρα: Παραμένει ανοιχτό το αν θα συνεχίσει η πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος. Αυτό που αποφάσισαν είναι να δοθεί μπαράζ ανόδου μεταξύ των δύο πρώτων της δεύτερης κατηγορίας. Πέραν τούτου, τίποτα οριστικό.

Αρμενία: Οι ομάδες προπονούνται από 23 Απριλίου, όπως δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση ακόμα για επανέναρξη.

Αυστρία: Οι ομαδικές προπονήσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Αζερμπαϊτζάν: Οι ομάδες θέλουν να επιστρέψουν στο πρωτάθλημα και πρότειναν στην κυβέρνηση να τους δώσει το ok για επανέναρξη στις 23 Μαΐου.

Λευκορωσία: Δεν έχουν σταματήσει λεπτό να αγωνίζονται. Ούτε τους περνάει από το μυαλό να σταματήσουν. Με κόσμο στις εξέδρες και με την κυβέρνηση να πουλάει τηλεοπτικά δικαιώματα σε άλλες χώρες και στις στοιχηματικές εταιρείες.

Βέλγιο: Όλα δείχνουν… λουκέτο. Δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση, την αναβάλλουν συνεχώς αλλά αν λάβουμε υπόψη μας και το παράδειγμα της γειτονικής Ολλανδίας, οδεύει προς το τέλος του το πρωτάθλημα.

Βοσνία: Οι ομάδες θέλουν να συνεχίσουν, πήραν την απόφαση μεταξύ τους, όμως περιμένουν έγκριση από την κυβέρνηση.

Βουλγαρία: Οδεύει προς επανέναρξη στις αρχές Ιουνίου. Ίσως με μείωση των αγώνων. Η χώρα πλέον δε βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γαλλία: Οριστικό… λουκέτο και πρωταθλήτρια η Παρί Σεν Ζερμέν. Υπάρχουν ομάδες, όπως η Λυών, που δε δέχονται την απόφαση και θα την κυνηγήσουν στα δικαστήρια.

Γερμανία: Σήμερα η Μέρκελ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει επανέναρξη στις 15 Μαΐου. Πάει για 22 Μαΐου και… βλέπουμε. Πάντως υπάρχει θέληση και διάθεση να επιστρέψουν οι ομάδες στα γήπεδα και να ολοκληρωθεί η σεζόν κανονικά.

Γεωργία: Κατεβασμένα… ρολά. Καμία εξέλιξη.

Κύπρος: Οι μισές ομάδες θέλουν να συνεχίσουν, οι άλλες μισές όχι. Το πιθανότερο είναι διακοπή στο πρωτάθλημα, αν και ακόμα δεν υπάρχει τίποτα οριστικό.

Κροατία: Η ομοσπονδία διεμήνυσε, μέσω του Σούκερ, πως πρόθεσή της είναι να τελειώσει η σεζόν και πως θα εξαντλήσουν τα περιθώρια. Ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει το φορμάτ του πρωταθλήματος. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει απόφαση.

Τσεχία: Υπήρχε πλάνο για επιστροφή στη δράση στις 11 Μαΐου, αλλά τότε θα επιστρέψουν στις προπονήσεις. Θέλουν δύο εβδομάδες προετοιμασίας και συζητάνε για επιστροφή στις 25 Μαΐου.

Δανία: Έχει ανακοινωθεί επανέναρξη πρωταθλήματος στις 29 Μαΐου.

Εσθονία: Οι ομάδες ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση να μπουν στο γήπεδο στις 19 Μαΐου, αναμένεται η απάντηση για το αν αυτό είναι εφικτό.

Νησιά Φερόε: Αρχίζει το πρωτάθλημα το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Φινλανδία: Άρχισαν χθες οι ατομικές προπονήσεις και τις επόμενες μέρες, αναλόγως με την κατάσταση, θα συζητήσουν εκ νέου. Θέλουν επιστροφή στις αρχές Ιουνίου.

Γιβραλτάρ: Έχει διακοπεί το πρωτάθλημα και είναι σε ισχύ οι βαθμολογίες.

Ουγγαρία: Στις 30 Μαΐου αρχίζει το πρωτάθλημα, μια εβδομάδα νωρίτερα το Κύπελλο.

Ισλανδία: Η πρόταση που έχει γίνει είναι για επανέναρξη στις 14 Ιουνίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα το Κύπελλο. Πριν δύο μέρες ξεκίνησαν οι ατομικές προπονήσεις.

Ισραήλ: Αναμένονται αποφάσεις ίσως και σήμερα. Όλοι θέλουν να ξεκινήσουν. Τόσο η λίγκα, όσο και η κυβέρνηση.

Ιταλία: Όλα στον αέρα ακόμα σε μια χώρα που ο κορωνοϊός την έπληξε όσο λίγες. Αρχικά θα γίνει επιστροφή σε ατομικές προπονήσεις, ίσως την επόμενη εβδομάδα.

Καζακστάν: Καμία απόφαση ακόμα. Τα πάντα παραμένουν ανοιχτά.

Κόσοβο: Στις 10 Μαΐου επιστρέφουν οι ομάδες στις προπονήσεις, στις 30 Μαΐου επανέναρξη πρωταθλήματος.

Λετονία: Οι ομάδες κάνουν ατομικές προπονήσεις, μέσα στις επόμενες μέρες η απόφαση της κυβέρνησης.

Λιχτενστάιν: Το πρωτάθλημα δε θα συνεχιστεί. Το ποδόσφαιρο είναι ερασιτεχνικό, άρα… μικρό το κακό. Μένει να αποφασίσουν αν θα γίνει ο τελικός Κυπέλλου.

Λιθουανία: Καμία εξέλιξη ακόμα.

Μάλτα: Τα πάντα παραμένουν ανοιχτά και υπό συζήτηση.

Μολδαβία: Καμία απόφαση και εκεί έως σήμερα.

Μαυροβούνιο: Επέστρεψαν στις προπονήσεις, σήμερα αναμένεται απόφαση για το πρωτάθλημα.

Ολλανδία: Οριστικό τέλος, χωρίς πρωταθλητή μιας και ήταν ισόβαθμοι Άγιαξ και Αλκμάαρ, χωρίς υποβιβασμούς και προβιβασμούς.

– Ισπανία: Κάποιες ομάδες επέστρεψαν στις ατομικές προπονήσεις. Δεν υπάρχει απόφαση, αλλά σίγουρα υπάρχει διάθεση για να ολοκληρωθεί η σεζόν.

FYROM: Καμία απόφαση έως τώρα.

Β. Ιρλανδία: Η χώρα θα έχει μέτρα μέχρι 31 Μαΐου, ως εκ τούτου δε θα αποφασιστεί τίποτα μέχρι τότε.

Νορβηγία: Αύριο αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Πολωνία: Έχει ανακοινωθεί επανέναρξη για 29 Μαΐου και φινάλε στις 19 Ιουλίου.

Πορτογαλία: Ξεκίνησαν οι προπονήσεις, υπάρχει προγραμματισμός για επανέναρξη στα τέλη Μαΐου, αλλά ακόμα καμία επίσημη απόφαση.

Ιρλανδία: Αναμένονται κυβερνητικές αποφάσεις. Κάποιες ομάδες προπονούνται, αλλά όλα είναι ανοιχτά.

Ρουμανία: Για μέσα Ιουνίου πηγαίνει η επανέναρξη του πρωταθλήματος. Στις 15 Μαΐου επιστρέφουν οι ομάδες στις προπονήσεις.

Ρωσία: Αναμονή για όλα. Μοιρασμένες οι πιθανότητες για επιστροφή στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, διαφορετικά διακοπή με προβιβασμό των δύο πρώτων της δεύτερης κατηγορίας και αναδιάρθρωση, αφού δε θα πέσει κανείς.

Σαν Μαρίνο: Δεν υπάρχει απόφαση.

Σκωτία: Καμιά απόφαση ακόμα.

Σερβία: Επέστρεψαν στις προπονήσεις, σήμερα οι αποφάσεις για τη συνέχεια.

Σλοβακία: Επιστροφή στις προπονήσεις, διάθεση για να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Σλοβενία: Αρκετές κόντρες μεταξύ ομάδων, ομοσπονδίας και κυβέρνησης. Καμία απόφαση ακόμα.

Σουηδία: Έναρξη Κυπέλλου την 1η Ιουνίου, έναρξη πρωταθλήματος στις 14 Ιουνίου.

Ελβετία: Στις 8 Ιουνίου οι ομάδες επιστρέφουν και το πρωτάθλημα συνεχίζεται.

Τουρκία: Το πλάνο είναι για επανέναρξη στις 14 Ιουνίου, χωρίς να υπάρχει οριστική απόφαση. Οι ομάδες έχουν επιστρέψει σε ατομικές προπονήσεις.

Ουκρανία: Σήμερα κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον.

Ουαλία: Καμία απόφαση ακόμα, δύσκολα να συνεχιστεί η σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ