Θρύλε μπορείς…

Θρύλε μπορείς…

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται στη μάχη του Champions League με μεγάλα όνειρα και υψηλές φιλοδοξίες – Η ευρωπαϊκή καταξίωση και ο στόχος της δεύτερης θέσης – Τα προφίλ των Σίτι, Μαρσέιγ και Πόρτο.

«Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε». Αυτό είναι το μότο του ηγέτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και όσων βρίσκονται στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Η διοίκηση, το τεχνικό τιμ και οι παίκτες του Ολυμπιακού ξεκίνησαν και τη φετινή σεζόν με μεγάλα όνειρα και υψηλές φιλοδοξίες, με στόχο να κάνουν περήφανους τους οπαδούς τους και να γράψουν νέες χρυσές σελίδες στην ιστορία του κορυφαίου συλλόγου της χώρας. Οι Ερυθρόλευκοι για μια ακόμα χρονιά θα βρεθούν στα «αστέρια» του Champions League. Εκεί που ανήκουν. Ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Αλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει ότι δίκαια βρίσκονται στην ελίτ της Ευρώπης.

Οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα προόδου και έχουν ζήσει σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές σε Champions και Europa League. Εντός και εκτός έδρας. Όπως πέρσι στο Εμιρέιτς κόντρα στην Αρσεναλ. Όπως πρόπερσι στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Μίλαν. Πέρσι, στο Champions League κοίταξαν στα μάτια την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπάγερν, αλλά και την Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο. Εφτασαν κοντά σε μεγάλες νίκες και έκαναν τον κόσμο τους περήφανο. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και φέτος.

Στον δρόμο τους οι πρωταθλητές Ελλάδας θα βρουν την σπουδαία Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και τις πάντα επικίνδυνες Πόρτο και Μαρσέιγ. Οι Ερυθρόλευκοι του Πέδρο Μαρτίνς θα προσπαθήσουν να κοιτάξουν στα μάτια την ομαδάρα του Πεπ Γκουαρντιόλα και να πάρουν τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας στις μάχες με την πορτογαλική και την γαλλική ομάδα. Η πρώτη μάχη θα είναι εντός έδρας. Την Τετάρτη (21/10) με την Μαρσέιγ. Ένα ματς που αν κερδίσουν οι Πειραιώτες θα τους δώσει μεγάλη ώθηση για τη δύσκολη συνέχεια…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΧΩΡΑ: Ελλάδα
ΠΟΛΗ: Πειραιάς
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1925
ΧΡΩΜΑΤΑ: Κόκκινο-Λευκό
ΕΔΡΑ: Γ. Καραϊσκάκης- 32.115 θεατές

Ο Ολυμπιακός φοράει το ευρωπαϊκό του κοστούμι και ετοιμάζεται τη μεγάλη πρόκληση του Champions League. Οι Ερυθρόλευκοι ξεπέρασε με άνεση το εμπόδιο της Ομόνοιας στα πλέι οφ και θα συμμετάσχουν για 20η φορά στην ιστορία τους στους ομίλους της διοργάνωσης. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θα βρει στο δρόμο της την σπουδαία Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, την Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο και την Μαρσέιγ του Αντρέ Βίλας Μπόας.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μετά τον επαναληπτικό με την Ομόνοια είχε… προβλέψει την επιστροφή του στην Πορτογαλία. Η κλήρωση τον έφερε αντιμέτωπο με την Πόρτο και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά από τις μάχες τους στην Πορτογαλία.

Οι δύο τεχνικοί έχουν κοντραριστεί 14 φορές. Σε αυτά τα 14 παιχνίδια, 7 φορές έφυγε από το γήπεδο νικήτρια η ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, 4 φορές η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς και 3 ματς έληξαν ισόπαλα. Στα περισσότερα παιχνίδια, πάντως, ο Κονσεϊσάο είχε στα χέρια του καλύτερη ομάδα από τον Πέδρο Μαρτίνς, με πιο ποιοτικούς παίκτες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο προπονητές έχουν κοινό… παρανομαστή την Γκιμαράες. Ο Κονσεϊσάο είχε κάτσει στον πάγκο της Βιτόρια από τις 23/9/2015 έως τις 30/6/2016 και τον διαδέχθηκε ο Πέδρο Μαρτίνς! Ο προπονητής του Ολυμπιακού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γκιμαράες την 1/7/2016 και έμεινε στην πορτογαλική ομάδα μέχρι τις 19/2/2018.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, στον τρίτο του χρόνο στον πάγκο του Ολυμπιακού, έχει δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα, που δείχνει έτοιμη να πετύχει μεγάλες νίκες και να χτυπήσει στα… ίσια τη δεύτερη θέση του ομίλου, μαζί με τις Πόρτο και Μαρσέιγ. Οι Πειραιώτες γνωρίζουν πόσο δύσκολη θα είναι η αποστολή τους, αλλά είναι έτοιμοι να παλέψουν.

Οι Πορτογάλοι και οι Γάλλοι έχουν ρόστερ με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία άνω των 210 εκατ ευρώ. Έχουν στο παρελθόν κατακτήσει τη διοργάνωση. Έχουν από τη πλευρά τους τεράστιο κίνητρο. Πιθανόν και να νιώθουν φαβορί. Η κλήρωση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά δεν είναι απαγορευτική. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τερματίσει 2ος, μπορεί να τερματίσει και 4ος. Τα τελευταία χρόνια οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν αποκλείσει μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως είναι οι Μίλαν και Αρσεναλ και έφτασαν στο σημείο να κοιτάζουν τα μάτια –έστω για μια βραδιά στο Φάληρο- την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν. Το ίδιο διάστημα η Μαρσέιγ κοιτούσε από την κλειδαρότρυπα (αποκλείστηκε στους ομίλους του Europa το 2018-19) και η Πόρτο έψαχνε τον εαυτό της.

Οι Πειραιώτες μέσα από το μεταγραφικό παράθυρο πρόσθεσαν ακόμη περισσότερη εμπειρία (Ραφίνια, Εμβιλά, Χολέμπας) αλλά και ταχύτητα (Βινάγκρε, Μπρούμα). Αναβάθμισαν το ρόστερ τους διατηρώντας τον ισχυρό κορμό τους. Βρίσκονται σε έναν όμιλο που η ταυτότητα του ποδοσφαίρου που αναμένεται ταιριάζει απόλυτα στα δικά τους αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Έχουν σπουδαίο κίνητρο. Και κυρίως γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μάχη «υπομονής» που εξελίσσεται αργά δίχως να σου επιτρέπει είτε να ενθουσιάζεσαι, είτε να απογοητεύεσαι μέχρι την ώρα της τελικής βαθμολογίας. Αν καταφέρουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να έχουν εισιτήριο για τα νοκ άουτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είτε για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ είτε για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, η αποστολή τους θα είναι επιτυχημένη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς από πέρσι έχει καταθέσει τις ιδέες του αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης αυτών των ματς. Ο Ολυμπιακός εμπιστεύεται το 4-3-3, έχει ως παίκτη κλειδί τον Μαντί Καμαρά που φέρνει πιο κοντά τη μεσαία γραμμή και την επίθεση. Έχει τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί που από τον περασμένο Αύγουστο σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ κόντρα σε κάθε ευρωπαϊκό αντίπαλο σε ένα απίθανο σερί (Κράσνονταρ, Μπάγερν Μονάχου, Τότεναμ, Ερυθρός Αστέρας, Άρσεναλ, Γουλβς, Ομόνοια).  Είναι μια ομάδα που δείχνει πως μπορεί να υπερασπιστεί το moto της. Εκείνο το «συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε» που κρατά το τιμόνι σε αυτό το ούτως ή άλλως αχαρτογράφητο ταξίδι.  Τελευταία φορά που βρέθηκαν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν τον Μάρτη του 2014. Οι οκτώ Φλεβάρηδες όμως την τελευταία δεκαετία που τους βρήκαν να συνεχίζουν στην Ευρώπη είναι μάλλον καταλληλότερος παρονομαστής. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της συνέπειας του κλαμπ. Αλλά και της φλόγας του για αυτό το κάτι παραπάνω…

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

1         Ζοζέ Σα 27          Πορτογαλία
44   Ηλίας Καραργύρης 18                   Ελλάδα
88   Κωνσταντίνος Τζολάκης 17         Ελλάδα

Αμυντικοί           

3      Ρούμπεν Σεμέδο 26                        Πορτογαλία
12   Ρούμπεν Βινάγκρε 21                    Πορτογαλία
13 Ραφίνια 25                                           Βραζιλία
24 Ουσεϊνού Μπα 24                             Σενεγάλη
25 Χοσέ Χολέμπας 36                             Ελλάδα
34 Αβραάμ Παπαδόπουλος 35          Ελλάδα
66 Παπέ Σισέ 25                                       Σενεγάλη

Μέσοι

4 Μαντί Καμαρά 23                Γκάνα
5 Ανδρέας Μπουχαλάκης 27              Ελλάδα
6 Γιάν Εμβιλά 30                                       Γαλλία
7 Κωσταντίνος Φορτούνης 27            Ελλάδα
10 Πεπέ 23                                                  Πορτογαλία
13 Θανάσης Ανδρούτσος 23               Ελλάδα
17 Μάριος Βρουσάι 22                          Ελλάδα
19 Γιώργος Μασούρας 26                    Ελλάδα
21 Μοχάμεντ Ντρέγκερ 24                  Τυνησία
28 Ματιέ Βαλμπουενά 36                    Γαλλία
90 Βασίλης Σουρλής 17                          Ελλάδα
97 Λάζαρ Ραντζέλοβιτς 23                   Σερβία

Επιθετικοί

2 Χιλάλ Σουντανί 32                                Αλγερία
9 Αχμέντ Χασάν 27                                  Αίγυπτος
11 Γιουσέφ Ελ Αραμπί 33                     Μαρόκο
27 Μπρούμα 25                                        Πορτογαλία

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

ΧΩΡΑ: Αγγλία
ΠΟΛΗ: Μάντσεστερ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1894
ΧΡΩΜΑΤΑ: Γαλάζιο-άσπρο
ΕΔΡΑ: Σίτι Οφ Μάντσεστερ- 55.017 θεατές

Ένα από τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αναμφίβολα το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου. Πέρσι, έφτασε στα προημιτελικά του Champions και φέτος στοχεύει ακόμα ψηλότερα, «βλέποντας» ακόμα και τελικό. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει δημιουργήσει τη δική του υπερομάδα και θέλει να φτάσει επιτέλους στην πηγή. Να οδηγήσει την Μάντσεστερ Σίτι στον ευρωπαϊκό τίτλο. Στην κορυφή της Ευρώπης.

Οι απίθανες ιδέες του Καταλανού και η εφαρμογή τους στο χορτάρι έχουν κάνει την Σίτι μία από τις καλύτερες ομάδες στον πλανήτη. Το πρώτο «ρόστερ» διεθνώς που αποτιμήθηκε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το υψηλότατο επίπεδο ποδοσφαίρου που παράγει.

Θέλει να αφήσει πίσω της τα λάθη του παρελθόντος και να κατακτήσει την κορυφή της Ευρωπης. Τα τελευταία χρόνια πάντως στα δύσκολα «λύγισε», παρά τους σπουδαίους παίκτες που είχε στο ρόστερ της. Πριν από μερικούς μήνες αποκλείστηκε στους «8» από τη Λιόν. Το ΄17 έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια της από τη Μονακό. Το ΄18 και το ΄19 έγινε μια «χαψιά» στους εμφύλιους με τη Λίβερπουλ και την Τότεναμ. Μια φορά έφτασε ως τους ημιτελικούς (2015-16). Και αυτό συνέβη με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο της. H κατά τα άλλα λογική σκέψη πως ίσως ο κορυφαίος προπονητής του κόσμου θα την οδηγούσε στο επόμενο βήμα, τέσσερα χρόνια τώρα δεν βρίσκει εφαρμογή.

Ο Ολυμπιακός βεβαίως τους «citizens» δεν θα τους συναντήσει σε προημιτελικό. Στη φάση των ομίλων βρίσκει απέναντι το επιβλητικό τους προφίλ. Και εκεί η ιστορία είναι διαφορετική. Επτά φορές στη σειρά έχουν κάνει δικό τους το εισιτήριο για τους «16». Και πιθανότατα το σερί τους θα ανέβει άμεσα, μιας και από τη πρώτη στιγμή της κλήρωσης οι περισσότεροι συμφωνούν στο αυτονόητο. Η Σίτι στέκεται σε ένα δικό της ξεχωριστό επίπεδο, και το τρίγωνο Πόρτο-Ολυμπιακός-Μαρσέιγ δεν έχει παρά να παλέψει για τη 2η θέση. Δεν λες «ποτέ» βεβαίως στο ποδόσφαιρο. Αλλά εδώ μοιάζει μια κατάσταση να είναι προδιαγεγραμμένη. Το αφεντικό του «γκρουπ» είναι εξ αρχής καθορισμένο και ας έρχεται από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Τι βλέπουμε ως τώρα από την φετινή αγωνιστική version του Πεπ; Έναν σχηματισμό δίχως σέντερ φορ. Η άφιξη του Φεράν Τόρες (Βαλένθια, 23 εκατ ευρώ) εμφάνισε στο «Ιτιχάντ» εκείνο το επιπλέον κομμάτι του παζλ που ταιριάζει ιδανικά με τον Ραχίμ Στέρλινγκ και τον Ριάντ Μαχρέζ. Υψηλή ταχύτητα, σπουδαία τεχνική, ικανότητα στο γκολ, προσαρμογή σε κάθε θέση της επίθεσης. Και πίσω τους ο «εγκέφαλος» Κέβιν Ντε Μπρόινε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις.  Πιθανότατα η πιο «σύγχρονη» εκδοχή 4-3-3. Με επιπλέον όπλο την ομοιογένεια και τη δουλειά χρόνων που υπάρχει σε αυτό το γκρουπ ποδοσφαιριστών. Δεν άλλαξαν πολλά πράγματα φέτος στη Σίτι. Ο Τόρες και ίσως ο 23άχρονος στόπερ Ρούμπεν Ντίας (Μπενφίκα, 73 εκατ ευρώ) είναι τα νέα πρόσωπα της εντεκάδας. Η Σίτι θα ποντάρει στη γνωστή αγωνιστική εκδοχή της. Στο ποδόσφαιρο με τα ισοπεδωτικά ποσοστά κατοχής, και το μόνιμο φλερτ με την τριγωνομετρία.

Η Μάντσεστερ Σίτι θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό την 3η αγωνιστική (3/11) και αμέσως μετά τη Λίβερπουλ (7/11) στο πιο σύγχρονο ντέρμπι της Βρετανίας και μάλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Για την ιστορία: Είναι η πρώτη φορά που οι Ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν τη Σίτι στο Champions League. Ο Ολυμπιακός που εσχάτως έχει επιβάλλει μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα απέναντι σε Αγγλικές ομάδες.

Οι προκρίσεις επί της Άρσεναλ και της Μπέρνλι την τελευταία διετία, οι «μάχες» με την Τότεναμ και τη Γουλβς. Όλες τους αποδεικτικά στοιχεία για αυτό. Μεταξύ μας πάντως, τη Σίτι μάλλον ως σύμμαχο θα ήθελαν να τη δουν οι νταμπλούχοι Ελλάδας. Διότι αν η ομάδα του Πεπ «σκουπίσει» όλους τους βαθμούς με τη Μαρσέιγ και τη Πόρτο, θα έχει επιβάλλει αυτομάτως μια πολύ ενδιαφέρουσα συνθήκη για τη μάχη που αφορά στη 2η θέση.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες

31 Έντερσον 27                                         Βραζιλία
13 Ζακ Στέφεν 25                                     ΗΠΑ
33 Σκορ Κάρσον 35                                  Αγγλία

Αμυντικοί

14 Εμερίκ Λαπόρτ  26                             Γαλλία
3 Ρούμπεν Ντίας 23                                Πορτογαλία
6 Νέιθαν Ακε 25                                       Ολλανδία
2 Κάιλ Γουόκερ 30                                   Αγγλία
22 Μπέντζαμιν Μεντί 26                      Γαλλία
5 Τζόν Στόουνς 26                                    Αγγλία
50 Ερικ Γκαρσία 19                                  Ισπανία
27 Ζάο Κανσέλο  26                                 Βραζιλία

Μέσοι

16 Ρόδρι 24                                                 Ισπανία
25 Φερναντίνιο 36                                  Βραζιλία
8 Ιλκάι Γκουντογκάν 29                         Γερμανία
17 Κέβιν Ντε Μπρόινε 28                     Βέλγιο
21 Φεράν Τόρες 20                                 Ισπανία
47 Φιλ Φόντεν 20                                    Αγγλία
Μπερνάντο Σίλβα 26                            Πορτογαλία

Επιθετικοί

10 Σέρχιο Αγουέρο 32                            Αργεντινή
7 Ραχίμ Στέρλινγκ 25                             Αγγλία
9 Γκάμπριελ Ζεσούς 23                          Βραζιλία
26 Ρίγιαντ Μαχρέζ 29                            Αλγερία

ΠΟΡΤΟ

ΧΩΡΑ: Πορτογαλία
ΠΟΛΗ: Οπόρτο
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1893
ΧΡΩΜΑΤΑ: Μπλε-άσπρο
ΕΔΡΑ: Ντραγκάο-52.000 θεατές

Οι Δράκοι της Ιβηρικής Χερσονήσου. Οι νταμπλούχοι της Πορτογαλίας. Η ομάδα του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Το καλοκαίρι του 2019 η ομάδα του Οπόρτο πέρασε μια μίνι κρίση, όταν αποκλείστηκε από την Κράσνονταρ στα προκριματικά.

Ο Σέρτζιο Κονσιεσάο στέκονταν ένα βήμα μακριά από τη πόρτα της εξόδου, οι οπαδοί ζητούσαν μεγάλες αλλαγές, η πίεση ανέβηκε σε επίπεδο κρίσης. Τελικά η διοίκηση αποφάσισε «ψυχραιμία» και σίγουρα έναν χρόνο μετά ένιωσε απόλυτα δικαιωμένη.

Η Πόρτο όχι μόνο βρήκε το δρόμο της, αλλά τα πήρε όλα και έφυγε. Νταμπλ έπειτα από εννέα χρόνια, όμορφο ποδόσφαιρο, επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.  Οι Δράκοι είναι από τις πιο έμπειρες ομάδες της διοργάνωσης (24 συμμετοχές στη φάση των ομίλων). Έχουν υψηλό κίνητρο. Και σαφώς νιώθουν πως σε αυτή τη «κόντρα» που έρχεται με τον Ολυμπιακό και τη Μαρσέιγ για το εισιτήριο που οδηγεί στους «16» της διοργάνωσης έχουν τον πρώτο λόγο.

Στις μεταγραφές πάντως μέτρησαν απώλειες, με σημαντικότερη εκείνη του Άλεξ Τέγιες που μετακόμισε στο Μάντσεστερ για τη Γιουναίτεντ. Έφυγε και ο 18άχρονος Φάμπιο Σίλβα για την Πρέμιερ Λιγκ (Γουλβς, 40 εκατ ευρώ) πριν καλά-καλά το Οπόρτο τον γνωρίσει.  Ο Κονσιεσάο επιλέγει σχηματισμό 4-3-3, έχει δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του στον Σέρτζιο Ολιβέιρα που τον είδαμε για μισή σεζόν στα μέρη μας με τη φανέλα του ΠΑΟΚ (2018-19). Αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Ανοίγει το γήπεδο (και αυτό το πλήρωσε αρχές του μήνα με μια απίθανη εντός έδρας ήττα 2-3 από τη Μαρίτιμο). Παίρνει ρίσκα.

Με δεδομένο ότι ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει μάλλον καλύτερα από κάθε αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Champions League, τους συμπατριώτες του οι μεταξύ τους αναμετρήσεις αναμένονται πραγματικά με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Πόρτο φιλοξενεί τους Ερυθρόλευκους τη 2η αγωνιστική (27/10) και έρχεται στο Καραϊσκάκη την τελευταία του ομίλου. Ποιος ξέρει ίσως εκείνο το βράδυ στο Καραϊσκάκη να παίζεται σε ενενήντα λεπτά ένα εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

1 Όγκουστιν Μαρεσίν 32                      Αργεντινή
99 Ντιόγκο Κόστα 21                              Πορτογαλία
14 Κλαούντιο Ράμος 28                         Πορτογαλία
51 Μουχάμεντ Εμπαγιέ 22                  Σενεγάλη

Αμυντικοί

 4 Ντιόγκο Λέιτε 21                                  Πορτογαλία
19 Σανσέλ Εμπεμπά 26                          Κονγκό
5 Ιβάν Μαρκάνο 33                                Ισπανία
3 Πέπε 37                                                    Πορτογαλία
12 Ζαϊντού Σανουσί 23                          Νιγηρία
18 Γουίλσον Μαναφά 26                      Πορτογαλία
15 Καράτσα 27                                          Πορτογαλία
32 Μαλάνγκ Σαρ 21                                Γαλλία

Μέσοι

6 Μαμαντού Λουμ 23                            Σενεγάλη
8 Ματέους Ουρίμπε 29                         Κολομβία
27 Σέρτζιο Ολιβέιρα 28                         Πορτογαλία
25 Οτάβιο 25                                              Βραζιλία
50 Φάμπιο Βιέρα 20                               Πορτογαλία
21 Ρομάριο Μπαρό 20                          Πορτογαλία
16 Μάρκο Γκρούιτς 24                           Σερβία

Επιθετικοί

 28 Φελίπε Άντερσον 27                        Βραζιλία
10 Σόγια Νακατζίμα 26                         Ιαπωνία
11 Μούσα Μαρεγκά 29                        Μάλι
9 Μεχντί Ταρεμί 28                                 Ιράν
7 Λουίς Ντιάς 23                                       Κολομβία
30 Εβανίλσον 20                                       Βραζιλία
17 Χεσούς Κορόνα 27                             Μεξικό

ΜΑΡΣΕΙΓ

ΧΩΡΑ: Γαλλία
ΠΟΛΗ: Μασσαλία
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1899
ΧΡΩΜΑΤΑ: Μπλε-άσπρο
ΕΔΡΑ: Βελοντρόμ-67.394 θεατές

Η πρώην ομάδα του Ματιέ Βαλμπουενά. Η ομάδα που μεγαλούργησε ο «μικρός μάγος» του Ολυμπιακού. Μία από τις σπουδαιότερες ομάδες στην Γαλλία και μία από τις πιο ιστορικές στην Ευρώπη. Στο τιμόνι της βρίσκεται ο «special 2», Αντρέ Βίλας Μπόας. Η Μαρσέιγ ήρθε στον όμιλο του Ολυμπιακού από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Μια από τις πιο δύσκολες ομάδες που θα μπορούσαν να «πέσουν» στους Πειραιώτες. Οι Γάλλοι είναι ικανοί για όλα. Έχουν τη φανέλα, την εμπειρία, αλλά και την ποιότητα για να σημαδέψουν απευθείας στη 2η θέση διεκδικώντας το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Πέρσι τερμάτισαν δεύτεροι στη πατρίδα τους πίσω από την Παρί Σεν Ζερμαίν που παραμένει εκτός συναγωνισμού. Ο Βίλας Μπόας είναι και εκείνος θιασώτης του 4-3-3, αλλά στο τελευταίο παιχνίδι με την Μπορντό έπαιξε 4-4-2 με ρόμβο. Έχει τον 21άχρονο Μπουμπακάρ Καμαρά (δεν θα αγωνιστεί στην πρεμιέρα κόντρα στον Ολυμπιακό, καθώς είναι τιμωρημένος) «μετρονόμο» στη μεσαία γραμμή. Και κυρίως έχει μια καταπληκτική τριάδα επιθετικών. Ο 30άχρονος Αργεντινός φορ Ντάριο Μπενετέτο με το πολυσύνθετο παιχνίδι του, ο ζογκλέρ Ντμίτρι Παγιέτ και ο Φλοριάν Τοβάν που ξεκινούν από τις πτέρυγες δίνουν στους Μασσαλούς ένα πραγματικά «επικίνδυνο» προφίλ. Η Μαρσέιγ απουσιάζει από το Champions League αρκετά χρόνια (2013-14). Τελευταία φορά προκρίθηκε στους «16» τη σεζόν 2011-12, σε εκείνη τη περίφημη τελευταία αγωνιστική όπου η «ανατροπή» τους στο Βεστφάλεν (2-3, από 2-0) στα τελευταία λεπτά συζητήθηκε πολύ. Και κυρίως άφησε εκτός τον Ολυμπιακό.

Τότε το γκολ της νίκης για εκείνους στη Γερμανία το πέτυχε ο Ματιέ Βαλμπουενά (87΄). «Κάτι σας χρωστάω» είπε στους ανθρώπους των Ερυθρόλευκων τον Μάη του ΄19 όταν υπέγραφε το συμβόλαιο του. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα της «πληρωμής»; Θα φανεί στη σκηνή. Το σίγουρο είναι πως αν ο Ολυμπιακός θέλει να διεκδικήσει το εισιτήριο για τους «16» πρέπει στην πρεμιέρα της Τετάρτης να το αποδείξει κόντρα στους Γάλλους. Η νίκη τον απογειώνει. Η ισοπαλία τον κρατά στο κόλπο. Η ήττα βάζει πολύ δύσκολα από τη πρώτη και όλας βραδιά κάτω από τα άστρα.

Οι δύο ομάδες έχουν δώσει στο παρελθόν ραντεβού τέσσερις φορές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, Ολυμπιακός και Μαρσέιγ αναμετρήθηκαν για το Europa League (Κύπελλο UEFA τότε) την αγωνιστική περίοδο 1994-95 με τους Γάλλους να παίρνουν δύο νίκες (1-2, 3-0) σε ισάριθμες αγωνιστικές. Μετά από περίπου 17 χρόνια οι δύο σύλλογοι ήρθαν πάλι αντιμέτωποι για τους ομίλους του Uefa Champions League (2011/12) με τους Ερυθρόλευκους να παίρνουν το διπλό εκτός έδρας με γκολ του Γιάννη Φετφατζίδη, ενώ το παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραισκάκης» που ήταν και για την πρεμιέρα, ήρθε ισόπαλο (1-1).

Η Μαρσέιγ είναι μια ομάδα που μετράει συνολικά 25 τίτλους στην ιστορία της εκ των οποίων οι 9 είναι πρωταθλήματα Γαλλίας, οι 10 είναι Κύπελλα Γαλλίας, οι τρείς είναι Λιγκ Καπ Γαλλίας, οι δύο είναι Σούπερ Καπ Γαλλίας ενώ έχει στην κατοχή της και ένα Champions League το οποίο και κατέκτησε τη σεζόν 1992/1993.

Τερματοφύλακες 

30 Στιβ Μανταντά 35                             Γαλλία
16 Γιόχαν Πελέ 37                                    Γαλλία

Αμυντικοί 

3 Άλβαρο Γκονζάλες 30                         Ισπανία
4 Μπουμπουκάρ Καμαρά 20             Γαλλία
2 Χιροκί Σακάι 30                                     Ιαπωνία
5 Λεονάρντο Μπαλέρντι 21                                Αργεντινή
15 Ντουγιέ Καλέτα-Καρ 24                  Κροατία
32 Λούκας Περίν 21                                Γαλλία
18 Τζόρνταν Αμαβί 26                            Γαλλία
20 Κρίστοφερ Ρόκια 22                         Γαλλία
25 Γιούτο Ναγκατόμο 34                      Ιαπωνία

Μέσοι

6 Κέβιν Στρούτμαν 30                            Ολλανδία
8 Μόργκαν Σανσόν 26                           Γαλλία
17 Μικαέλ Κουιζάνς 21                         Γαλλία
21 Βαλεντίν Ρόντζιερ 25                       Γαλλία
22 Πάπε Γκουάιε 21                                Σενεγάλη
24 Σάιφ Εντίν Κχάουι 21                       Τυνησία

Επιθετικοί

7 Νεμάνια Ράντονιτς 24                        Σερβία
9 Ντάριο Μπενεντέτο 30                     Αργεντινή
10 Ντιμίτρι Παγιέτ 33                             Γαλλία
11 Λουίς Χενρίκε 18                                Βραζιλία
26 Φλοριάν Τόβαν 27                            Γαλλία
28 Βαλέρε Ζερμέιν 30                            Γαλλία

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ