Πόρτο – Ολυμπιακός 2-0: Κρίμα κι άδικο…

Πόρτο – Ολυμπιακός 2-0: Κρίμα κι άδικο…

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει με ένα τρομερό λάθος στο 11', έλεγξε το ματς, έχασε μεγάλες ευκαιρίες, αλλά στο τέλος... μπερδεύτηκε και η Πόρτο πήρε «αέρα» για τη 2η θέση.

Σα τον νόμο του Μέρφι, αυτό που περίμενε απόψε στο «Ντραγκάο» τον Ολυμπιακό. Γιατί όντως, τελικά καμιά φορά «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά».

Πραγματικά δύσκολα μόλις μια πρόταση χωράει όλη την ιστορία 95΄ λεπτών ποδοσφαίρου. Εκείνων που έδωσαν στην Πόρτο μια νίκη (2-0) και μάλλον και ένα πρώιμο… φιλί ζωής. Συνέβη όμως. Και φέρει την υπογραφή του Βιεϊρά (11΄) αλλά και του Σέρτζιο Ολιβέιρα, του άλλοτε μέσου του ΠΑΟΚ που έριξε τη χαριστική βολή (85΄).

Ήταν η Πόρτο καλύτερη του Ολυμπιακού και μάλιστα σε τέτοιο σημείο  να φεύγει από το γήπεδο με ένα «καθαρό σκορ» που αυτομάτως δημιουργεί δεδικασμένο στον όμιλο; Όχι. Αντιθέτως οι Ερυθρόλευκοι είχαν σε μεγάλο μέρος της αναμέτρησης και τον έλεγχο, και τις ευκαιρίες για να γράψουν την ιστορία διαφορετικά. Ένα λάθος του Ανδρέα Μπουχαλάκη όμως αποδείχθηκε ολέθριο (η αιτία του 1-0). Και μια σειρά από αλλαγές του Πέδρο Μαρτίνς για να ανατρέψουν την κατάσταση όσο πλησιάζαμε στο φινάλε, μάλλον ανακάτεψε τόσο την τράπουλα που… έστειλε τους άσους στα χέρια των γηπεδούχων.

Πάλι καλά που η Μασσαλία αποδείχθηκε πολύ μακριά από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας. Γιατί εκεί τη δουλειά την έκανε μια χαρά η Μάντσεστερ Σίτι (3-0) στο «Βελοντρόμ» και αυτό το αποτέλεσμα κράτησε τους Γάλλους στο μηδέν. Ένα καθαρό τρίποντο πίσω από την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

H στατιστική της βραδιάς εξηγεί πολλά: Ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (53%), είχε ίδιες τελικές με την Πόρτο (10-10). Δεν λέει όμως τα καθοριστικά.  Το λάθος του αρχηγού Ανδρέα Μπουχαλάκη σε μια εύκολη φάση άμυνας (ένα κοντρόλ έχασε) που έδωσε το δικαίωμα στην Πόρτο από το πουθενά να προηγηθεί με το καλησπέρα στο πρώτο σουτ της βραδιάς (Βιεϊρα 11΄) και να φέρει το ματς σε ένα μοτίβο που ταιριάζει ιδανικά στο παιχνίδι της. Γιατί οι Δράκοι δεν ήταν καμιά ομάδα που θα επικρατούσε με τη μπάλα στα πόδια, που θα πίεζε και θα προκαλούσε ταραχές. Δεν είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Το δώρο λοιπόν το άνοιξε.

Η κεφαλιά του Ελ Αραμπί (20’), που η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Μαρτσεσίν μετά την κεφαλιά του. Και η λόμπα του Βαλμπουενά (40΄) είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι οι Ερυθρόλευκοι θα ψάξουν τον τρόπο να επιστρέψουν. Όπως και έκαναν με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Το σουτ του Ραντζέλοβιτς με το αριστερό το βγάζει ο Μαρτσεσίν στο 52’ είναι το σύνθημα. Ακολουθεί ως το 65΄μια αντεπίθεση διαρκείας. Έμελλε να μην βγάλει πουθενά. Μάλλον γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς έχασε τον έλεγχο στις αλλαγές. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος όσο ο Μπρούμα, ο Βινάγκρε, ο Πέπε ακόμη και ο Χασάν έψαχναν να βρουν πατήματα και ρυθμό. Χάθηκε το μομέντουμ. Χάθηκε και το μικρό προνόμιο μιας ήττας στο γκολ, καθώς η Πόρτο στο 85΄τιμώρησε αυτή την αλλαγή σκηνικού με τον Ολιβέιρα. Τελευταία στάση; Η απίστευτη ευκαιρία που χάνει ο Χασάν στο 88΄. Αλλά τι περιμένεις όταν η νύχτα σου λέει πως δεν είναι δική σου

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΊΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Το «κλειδί»: Το λάθος του Ανδρέα Μπουχαλάκη. Δυστυχώς σε αυτό το επίπεδο, μια κακή στιγμή μπορεί να μεταφρασθεί σε μια σκληρή ήττα. Ο Ολυμπιακός ήταν πραγματικά καλός απόψε στο «Ντραγκάο». Και θα ήταν πιθανότατα καλύτερος αν δεν βρίσκονταν να κυνηγά στο σκορ από το 11΄. Γιατί χάθηκε ένα κοντρόλ. Φυσικά το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι του λάθους. Αλλά όταν συμβαίνει σε σένα δεν απολαμβάνεις τέτοια φιλοσοφικά συμπεράσματα…

Το «δεκάρι»: Για δεύτερο σερί ματς Τσάμπιονς Λιγκ, ο Γιαν Εμβιλά στέκεται ένα σκαλοπάτι ψηλότερα από όλους. Κυρίαρχος στη μεσαία γραμμή. Δίνοντας πολύ καλό ρυθμό στο εικοσάλεπτο 46’ -65’ όπου ο Ολυμπιακός πίεσε για την ισοφάριση. Εξαιρετικό ματς έκανε και ο Παπ Αμπού Σισέ που βρέθηκε στην εντεκάδα από τον… φεγγίτη (Μπα). Απολύτως θετικός και ο Χοσέ Χολέμπας που… θυσιάστηκε (70΄Βινάγκρε) για να μπορέσει ο Μαρτίνς να διατηρήσει στον αγωνιστικό χώρο τον Βαλμπουενά ως το 84΄. Τι να τα κάνεις όμως όλα αυτά σε ένα ματς που χάθηκε και μάλιστα με σκορ που μπορεί να σημαίνει πολλά τη νύχτα της τελικής κατάταξης. Και όσο για τον Πόρτο; Ο MVP της βραδιάς λέγεται Σέρτζιο Ολιβέιρα. Όχι γιατί πέτυχε το 2-0, αλλά γιατί κράτησε την ομάδα του εκεί που δέχθηκε αληθινή πίεση. Ο άλλοτε του ΠΑΟΚ μέσος έκανε μεγάλη ζημιά στους Πειραιώτες.

Στον πάγκο: Μπόλικες υποψηφιότητες. Απευθείας από τον πάγκο! Μεταξύ όμως αυτό που κάνει ο Αχμέντ Χασάν στο 88’ μπορεί να αποδειχθεί καταδικαστικό. Ο Αιγύπτιος παίρνει την τέλεια πάσα από τον Φορτούνη. Αν γυρίσει τη μπάλα αριστερά υπάρχουν τρεις συμπαίκτες του, φάτσα με το 2-1. Ο Χασάν αποφασίζει να εκτελέσει ο ίδιος, ο Μαρτσεσίν κάνει σπουδαία επέμβαση και ο Ολυμπιακός χάνει έστω το δικαίωμα να… λειάνει τις γωνίες σε αυτή τη δύσκολη βραδιά.

Γιατί κόουτς: Με την αλλαγή του Φορτούνη αντί του Μασούρα (53΄) οι Πειραιώτες βρήκαν πραγματικά αυτό που έψαχναν στην αφετηρία του δεύτερου μέρους. Όλες οι άλλες επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς από τον πάγκο όμως περισσότερο καθυστέρησαν και μπέρδεψαν την ομάδα του, παρά διευκόλυναν ένα σενάριο ανατροπής. Ο Βινάγκρε δεν έγινε… Χολέμπας (η μετατόπιση του Μαρεγκά στην πτέρυγα έπαιξε τον ρόλο της). Ο Μπρούμα σα να μην έπαιξε. Ο Πέπε το ίδιο. Ο Χασάν έχασε την μεγάλη ευκαιρία στο φινάλε.

ΠΟΡΤΟ (Σέρτζιο Κονσεϊσάο): Μαρτσεσίν, Μαναφά, Εμπεμπά, Πέπε, Ζαϊντού, Σέρτζιο Ολιβέιρα (89′ Μπαρό), Ουρίμπε, Οτάβιο (70′ Γκρούγιτς), Κορόνα (70′ Εβανίλσον), Φάμπιο Βιέιρα (61′ Νακαζίμα), Μαρεγκά

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Χολέμπας (70′ Βινάγκρε), Μπουχαλάκης (84′ Πέπε), Εμβιλά, Μασούρας (53′ Φορτούνης), Βαλμπουενά (84′ Χασάν), Ραντζέλοβιτς (70′ Μπρούμα), Αραμπί.

Διαιτητής: Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία) Βοηθοί: Γιαν Ζάιντελ κ’ Ράφαελ Φόλτιν (Γερμανία) Τέταρτος: Μάρκο Φριτς (Γερμανία) VAR: Μπάστιαν Ντάνκερτ, AVAR: Μαρκ Μπορς

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ