Γιατί θα παίξει ο Χολέμπας με τη Μάντσεστερ Σίτι…

Γιατί θα παίξει ο Χολέμπας με τη Μάντσεστερ Σίτι…

Ο Χολέμπας δεν αποκτήθηκε για βασικός, αλλά η παρουσία του έως τώρα έχει κερδίσει τον Πέδρο Μαρτίνς και το παιχνίδι με την Πόρτο αποτέλεσε «μάθημα».

Ο Χοσέ Χολέμπας δεν είναι 26 ετών. Δεν είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής που αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το 2014. Δεν είναι εκείνο το ασταμάτητο «άλογο» που επί 4 χρόνια αλώνιζε την αριστερή πλευρά των Πειραιωτών. Δεν είναι ο βασικός αριστερός μπακ της Ρόμα, που άφησε στον πάγκο τον Ασλεϊ Κόουλ. Δεν είναι ο επί πενταετία εμβληματικός παίκτης της Γουότφορντ. Είναι 36 και κάτι ψιλά, πλέον. Αλλά παρά ταύτα, παραμένει μια λύση απολύτως αξιόπιστη. Μια λύση που δεν σε εκθέτει. Μια λύση που σε επίπεδο Champions League, έδειξε τι μπορεί να κάνει. Οντας ένας από τους 3-4 καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού στα παιχνίδι με τη Μαρσέιγ και την Πόρτο.

Στα μάτια του καθενός ο Χολέμπας δεν μπορεί να είναι βασική επιλογή για τον Ολυμπιακό. Το «φάντασμα» του Τσιμίκα είναι λογικό να αιωρείται πάνω από το Καραϊσκάκη. Αλλά στην περίπτωση του «Γερμανού» δεν προκαλεί κανένα άγχος. Αντιθέτως, τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Όπως και οι απόψεις του καθενός. Διότι έτσι είναι ο Χοσέ. Ατσάλινος. Σε όλα. Σκληρός και σκληραγωγημένος. Και πλέον με την εμπειρία της πορείας του να τον καθοδηγεί να μην εκτίθεται και να είναι σημαντικός για την ομάδα του.

Ο Χολέμπας αποφάσισε το καλοκαίρι να πει το «ναι» στον Ολυμπιακό, όχι για τα λεφτά, ούτε για τη δόξα και τους τίτλους. Λεφτά έχει και μάλιστα πολλά. Δόξα και τίτλους κατέκτησε με τον Ολυμπιακό, ενώ το απόλυτα επιτυχημένο πέρασμά του από τη Ρόμα και την Premier League (125 συμμετοχές), δεν του άφησαν πολλά να «θέλει». Αλλά το κίνητρο να παίξει για τον Ολυμπιακό, ήταν μεγαλύτερο. Μια ένδειξη ευγνωμοσύνης στην ομάδα (και τη διοίκηση) που του άλλαξε την καριέρα και μαζί ολόκληρη τη ζωή του.

Ο Μαρτίνς τον ήξερε τον Χολέμπας, αλλά δεν… πέθαινε κιόλας να τον δει στα ερυθρόλευκα. Όταν το καλοκαίρι η διοίκηση του έθεσε το όνομά του ως μία πιθανή λύση για τον «αναπληρωματικό» αριστερό μπακ, ο Πορτογάλος είχε δεύτερες σκέψεις μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλικία του. Αλλά ποδοσφαιρικά δεν είχε πολλά να πει. Η πορεία του και η παρουσία του στα γήπεδα, δεν άφηναν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το θέμα ήταν μόνο σωματικό/αγωνιστικό, ουσιαστικά… δεν υπήρχε θέμα. Διότι ο οργανισμός του Ολυμπιακού γνώριζε ότι εάν ο Χολέμπας δεν έχει πρόβλημα σε κάτι, αυτό είναι οι φυσικές δυνάμεις.

Ο Μαρτίνς το κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι έχε να κάνει με έναν παίκτη που δεν έχει ταίρι σωματικά. Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό όντας 5 εβδομάδες απροπόνητος. Σε 15 εβδομάδες προπονήσεων μπήκε και έπαιξε επίσημα παιχνίδια. Συνεχόμενα. Και σε κάθε παιχνίδι ήταν/είναι καλύτερος. Βρίσκει ρυθμό και βελτιώνεται. Ενώ κόντρα σε όσους περίμεναν τις τρελές επελάσεις του Τσιμίκα, ο ίδιος προσέφερε ασφάλεια στην αριστερή πλευρά όταν έπαιζε χωρίς βοήθειες και όταν είδε μπροστά του τον υποστηρικτικό Μασούρα, έδειξε ότι και μπροστά την κάνει τη δουλειά. Και την κάνει καλά.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έλεγε πρόσφατα ότι η παρουσία του Χολέμπας είναι μια συνεχόμενη αποκάλυψη. Διότι με τα παιχνίδια, αντί να κουράζεται, γίνεται καλύτερος. Σημειώνει, μάλιστα, δύο συγκεκριμένα περιστατικά, που δείχνουν την αξία της παρουσίας του: Και οι δύο προσωπικοί του αντίπαλοι κόντρα σε Μαρσέιγ και Πόρτο έγιναν αλλαγή πριν το 70′! Ενώ ο ίδιος δεν κρύβει ότι εάν μπορούσε να πάρει πίσω την αλλαγή του «Γερμανού» στο Ντραγκάο, θα το έκανε.

Πού καταλήγουμε; Ο Μαρτίνς θέλει να εντάξει τον Ρούμπεν Βινάγκρε στο rotation του Ολυμπιακού. Θέλει να του δώσει χώρο και χρόνο. Θέλει να τον βάλει στο κόλπο της 11άδας. Και θα το κάνει στη διάρκεια της σεζόν. Αλλά αυτή τη στιγμή, ο Χολέμπας είναι η πρώτη επιλογή του. Διότι η ομάδα είναι πάνω από όλους και όλα. Και ο γερόλυκος από το Ασάφενμπουργκ, κρίνεται απαραίτητος από τον κόουτς. Για αυτό θα ξεκινήσει βασικός και στο «Etihad Stadium».

Οσο για τον Βινάγκρε; Η ώρα του θα έρθει. Και σίγουρα η αξία και η ποιότητά του δεν έχουν καμία σχέση με ότι παρουσιάζει έως τώρα στον αγωνιστικό χώρο. Σύμφωνα με τον Μαρτίνς, το πρόβλημά του είναι μόνο ψυχολογικό. Προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα, έχει την αγωνία και την πίεση να δείξει τι μπορεί να κάνει και αυτό τον αποπροσανατολίζει. Αλλα το ταλέντο, η ικανότητα και η ποιότητα είναι εκεί. Και σύντομα θα εξελιχθεί στον βασικό αριστερό μπακ των Ερυθρόλευκων.

Μάλιστα, η παρουσία ενός ποδοσφαιριστή όπως ο Χολέμπας στην ίδια θέση, θα είναι ευεργετική για τον Πορτογάλο. Ακρως διδακτική. Διότι ο έμπειρος συμπαίκτης του έκανε αυτό που ο Βινάγκρε έχει βάλει στόχο καριέρας: Να καθιερωθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Να αποδείξει σε όλους ότι είναι παίκτης της ελίτ. Και έχει όλα τα προσόντα για να το καταφέρει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ