Τσάμπιονς Λιγκ : Στα σκαριά η αγγλική επανάσταση

Τσάμπιονς Λιγκ : Στα σκαριά η αγγλική επανάσταση

Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ έστειλαν νέα μηνύματα κυριαρχίας και ακολουθούν Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Η αγγλική «επανάσταση» είναι στα σκαριά με τις ομάδες του Νησιού να δείχνουν έτοιμες να κάνουν την υπέρβαση. Οι πρωταγωνιστές και το ενδεχόμενο να βρεθούν πέντε αγγλικοί σύλλογοι στην οκτάδα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η επιβλητική νίκη της Μάντσεστερ Σίτι στην Ελβετία απέναντι στην Βασιλεία (4-0) και η ισοπαλία της Τότεναμ στο Τορίνο απέναντι στην Γιουβέντους (2-2) προμηνύουν «επανάσταση». Χώρα προέλευσης το μεγάλο νησί και τα πρωτεία των Ισπανών (που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια) είναι υπό αμφισβήτηση. Κι όλα αυτά χωρίς να έχουν παίξει ακόμα τρεις βαριές φανέλες, τρία δυνατά brand names των Εγγλέζων, δηλαδή Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι.

Το Τσάμπιονς Λιγκ επέστρεψε και ο τρόπος με τον οποίο επανεμφανίστηκαν οι Άγγλοι, δείχνει πως η φετινή διοργάνωση ενδεχομένως και να είναι δική τους υπόθεση. Γιατί όχι; Λεφτά ξοδεύουν άφθονα, καλές ομάδες έχουν φτιάξει και το κυριότερο έχουν προπονητές που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Αρκεί μόνο η αναφορά των προπονητών της Σίτι και της Τότεναμ που αγωνίστηκαν χθες. Γκουαρντιόλα και Ποκετίνο.

Η καθολική υπεροχή της Σίτι

Όταν η Βασιλεία έμαθε πως η Μάντσεστερ Σίτι θα είναι η αντίπαλος της στην φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, ήξερε πολύ καλά πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην αποχαιρετήσει την διοργάνωση. Μάλλον απίθανο κι αυτό που έγινε χθες βράδυ επί ελβετικού εδάφους επιβεβαίωσε την τεράστια διαφορά δυναμικότητας. Η Σίτι έκανε απέναντι στην Βασιλεία μια πρώτη επίδεξη δύναμης χωρίς μάλιστα οι μηχανές της αρμάδας του Γκουαρντιόλα να δουλέψουν στο φουλ.

Δεν χωρά αμφιβολία πως η αγγλική ομάδα είναι σε θέση να αποδείξει τις δυνατότητες και απέναντι σε πολύ πιο δυνατές ομάδες από την Βασιλεία. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος. Ο Γκουαρντιόλα ανέλαβε ένα πρότζεκτ στο Μάντσεστερ που η κορύφωση του περιλαμβάνει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ασφαλώς και η κατάκτηση του πρωταθλήματος θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην επικαιρότητα των φίλων της Σίτι αλλά η παρουσία στην κορυφή της Ευρώπης είναι ένα στοιχείο που εξιτάρει (μάλλον περισσότερο) τους ιδιοκτήτες της Σίτι αλλά και τον προπονητή της.

Τι έδειξε λοιπόν η «παρέα» του Ντε Μπρόιν απέναντι στους Ελβετούς; Πολύ απλά αυτό που όλοι φαντάζονταν. Η καλοκουρδισμένη μηχανή του Γκουαρντιόλα δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ για να φτάσει στο τέρμα του δρόμου. Εύλογα βέβαια μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν χρειάζονταν το ματς κόντρα στους Ελβετούς για να βγει τέτοιο συμπέρασμα και η απάντηση είναι όχι. Ο εμφατικός όμως τρόπος επικράτησης της αγγλικής ομάδας (το σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο) φανερώνει πως όλα δουλεύουν ρολόι ακόμα και όταν οι ρυθμοί είναι στο ρελαντί.

Καλή ομάδα με βαρύ όνομα

Πάμε όμως να δούμε και την Τότεναμ που έκανε στο Τορίνο αυτό που ελάχιστοι περίμεναν όταν είδαν τη Γιουβέντους να προηγείται με 2-0 πριν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο. Πολλοί ίσως βιάστηκαν να ξεγράψουν την ομάδα του Μαουρίτσιο Ποκετίνο αλλά αυτό θα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί απέναντι στην Γιουβέντους ήταν μια εξαιρετική ομάδα με όλη την σημασία της λέξης.

Το μεγάλο κέρδος όμως για τους λονδρέζους είναι πως θυμούνται το ένδοξο παρελθόν τους και τι πρέσβευε η Τότεναμ του Αρντίλες, του Βίγια, του Χοντλ, του Μάμπατ, του Άρτσιμπαλντ, του Πέριμαν και του Χάουτον. Δεν μπορεί να μην σας λένε «κάτι» τα ονόματα που προαναφέραμε. Η βαριά φανέλα της Τότεναμ επανέρχεται στο προσκήνιο κι αυτό που κατάφερε η ομάδα του Λονδίνου δεν είναι απλό πράγμα.

Η ισοπαλία που πήρε η Τότεναμ (2-2) της δίνει το δικαίωμα να θεωρεί πως έχει τον πρώτο λόγο για πρόκριση στην προημιτελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης. Η ομάδα του Λονδίνου πέτυχε απέναντι σε μια σκληροτράχηλη αντίπαλο αυτό που λίγες ομάδες θα μπορούσαν να πετύχουν. Έδωσε «απαντήσεις» με το παιχνίδι της, έβαλε δύσκολα στον αντίπαλο της και μάλιστα το πέτυχε έχοντας να «κουβαλήσει στην πλάτη» δύο γκολ από το πρώτο δεκάλεπτο.

Ο ηγέτης και ο προπονητής

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Χάρι Κέιν είναι ο μεγάλος ηγέτης της Τότεναμ. Το δείχνει φέτος και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Άγγλος επιθετικός έχει τα ηγετικά χαρακτηριστικά για να βγει μπροστά στο κορυφαίο επίπεδο κάνοντας την διαφορά. Τα όσα έχουν γραφτεί για τον σούπερ σταρ της Τότεναμ θα μας απασχολήσουν πολύ και το καλοκαίρι με τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να προσπαθούν να δελεάσουν τους πρωτευουσιάνους.

Το σίγουρο όμως πως δεν είναι μόνο ο Κέιν. Στην άκρη του πάγκου των «σπιρουνιών» βρίσκεται ένας εξαιρετικός προπονητής. Ένας κόουτς με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, ένας προπονητής που δείχνει ικανός να περάσει ριζοσπαστικές τομές στο ποδόσφαιρο. Ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο είναι αυτός που πήρε την Τότεναμ καλή ομάδα και την έχει μετατρέψει σε top κλαμπ που ενθουσιάζει με το ποδόσφαιρο που παίζει.

Ο Ποκετίνο είναι πλέον στην λίστα με τα μεγάλα ονόματα και φροντίζει να εκπλήσσει συνεχώς. Η Τότεναμ είναι έτοιμη να κάνει το πρώτο μεγάλο κόλπο διεκδικώντας την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Κανείς φυσικά δεν ισχυρίζεται πως θα έχει εύκολο έργο απέναντι στην Γιουβέντους. Κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον αφελές, όταν απέναντι στους λονδρέζους θα βρεθεί μια τόσο μεγάλη ομάδα. Ωστόσο η φετινή Τότεναμ είναι ομάδα που μπορεί να τα πετύχει όλα.

Αναφερθήκαμε σε Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ έχοντας υπόψιν τα χθεσινά δείγματα γραφής αλλά υπάρχουν και η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι. Οι τρεις αγγλικές ομάδες που προαναφέραμε δεν είναι στα πολύ πάνω τους την φετινή σεζόν. Έχουν θέματα, έχουν αγωνιστικά ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι έχουν πολλές πιθανότητες να είναι (και οι τρεις) στην προημιτελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Με λίγα λόγια το ενδεχόμενο να βρίσκονται πέντε αγγλικοί σύλλογοι στη οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ είναι πολύ πιθανό. Η αγγλική «επανάσταση» που λέγαμε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ