Ο ευρωπαϊκός δρόμος του Ολυμπιακού και οι πιθανοί αντίπαλοί του

Ο ευρωπαϊκός δρόμος του Ολυμπιακού και οι πιθανοί αντίπαλοί του

Τι πρέπει να συμβεί στο φετινό Champions League για να περάσει ο Ολυμπιακός κατευθείαν στον δεύτερο προκριματικό γύρο και πώς θα βρεθεί στους ισχυρούς στα πλέι οφ – Οι πιθανοί αντίπαλοι σε κάθε φάση και οι ημερομηνίες των αγώνων.

Η φετινή σεζόν οδεύει προς το τέλος, με τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του να έχουν επικεντρωθεί πλέον στις εγχώριες διοργανώσεις και στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου νταμπλ.

Ο Πορτογάλος και οι παίκτες του φουλάρουν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, κοιτώντας, όμως, με την άκρη του ματιού τους όσα συμβαίνουν στο Champions League.  Στο μεγάλο λιμάνι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αφού οι φετινοί αγώνες είναι σημαντικοί για δύο λόγους. Αρχικά, θα κρίνουν από ποιον προκριματικό γύρο του Champions League θα ξεκινήσουν την περιπέτειά τους τη νέα σεζόν, αλλά και το εάν θα βρεθούν στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους, όταν φτάσουν στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, o Ολυμπιακός θα πρέπει να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Εάν, όμως, η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Champions League εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην επόμενη διοργάνωση μέσω του πρωταθλήματός της, οι Πειραιώτες θα περάσουν απευθείας στον δεύτερο προκριματικό γύρο. Οι ομάδες που είναι στα προημιτελικά και τη δεδομένη στιγμή δεν βρίσκονται στα πρωταθλήματά τους σε θέσεις που οδηγούν στο Champions League της νέας σεζόν, είναι οι Λίβερπουλ και Nτόρτμουντ. Στο… όριο είναι επίσης η Τσέλσι, που βρίσκεται στην 4η θέση της Premier League.

Η Λίβερπουλ ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι από την Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 και η Ντόρτμουντ από τη Σίτι στην Αγγλία με 2-1. Αρα είναι πολύ πιθανό να αποκλειστούν, ενώ αντίθετα η Τσέλσι επικράτησε στην Πορτογαλία της Πόρτο με 2-0 και είναι με το… ενάμιση πόδι στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η ομάδα του Λονδίνου, όμως, όπως προαναφέραμε, τη δεδομένη στιγμή δεν απειλεί τον Ολυμπιακό, αφού βρίσκεται στην 4η θέση της Premier League που δίνει εισιτήριο για το Champions League.

Εάν επικρατήσει το κακό σενάριο και ο Ολυμπιακός παίξει στον πρώτο προκριματικό γύρο θα δώσει τον πρώτο ευρωπαϊκό του αγώνα στις αρχές Ιουλίου (6 ή 7), ενώ η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί στις 13 ή στις 14 του ίδιου μήνα. Εάν τα πρωταθλήματα τελείωναν σήμερα, ο αντίπαλος της ομάδας του Πειραιά θα ήταν μία από τις παρακάτω ομάδες: Καϊράτ (από Καζακστάν), Ρίγα (από Λετονία), HJK (από Φινλανδία), Λίνφιλντ (από Β. Ιρλανδία), Φολα Εσχ (από Λουξεμβούργο), Σαχτιόρ Σολιγκορσκ (από Λευκορωσία), Μακάμπι Χάιφα (από Ισραήλ), Σάμροκ Ρόβερς (από Ιρλανδία), Κόναχ (από Ουαλία), Βαλούρ (από Ισλανδία), Μπόντο/Γκλιμτ (από Νορβηγία), Γιουρόπα (από Γιβραλτάρ), Λα Φιορίτα (από Σαν Μαρίνο), Αραράτ (από Αρμενία), Βλάζνια (από Αλβανία), Χάμραν (από Μάλτα). Μόνο η Μακάμπι Χάιφα θα μπορούσε κάπως να προβληματίσει τον Ολυμπιακό, αφού όλες οι υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ χαμηλότερου επιπέδου από τους Ερυθρόλευκους.

Στο καλό σενάριο, που θέλει τους Πειραιώτες να περνούν απευθείας στον δεύτερο προκριματικό γύρο, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θα δώσει τον πρώτο της αγώνα 20 ή 21 Ιουλίου και τη ρεβάνς στις 27 ή 28 του ίδιου μήνα. Οι ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι σαφώς πιο δύσκολες από αυτές που θα βρεθούν στην κλήρωση για τον πρώτο γύρο της προκριματικής φάσης.

Εάν τα πρωταθλήματα τελείωναν σήμερα, οι Ερυθρόλευκοι θα έβρισκαν απέναντί του μία εκ των Φερεντσβάρος (από την Ουγγαρία), Σκεντίγια (από την Β. Μακεδονία), Σλόβαν Μπρατισλάβας (από την Σλοβακία), Ολίμπια (από την Σλοβενία), Ντιναμό Τιφλίδας (από την Γεωργία), Ζαλγκίρις (από την Λιθουανία), Σαράγεβο (από την Βοσνία), Φλόρα (από την Εσθονία), Μπούντουσνοστ (από το Μαυροβούνιο), Ομόνοια (από την Κύπρο). Πρόκειται σαφώς για ομάδες καλύτερου επιπέδου.

Ο Ολυμπιακός θα είναι στους ισχυρούς και στον τρίτο προκριματικό γύρο, εάν καταφέρει βέβαια να ξεπεράσει το εμπόδιο της ομάδας που θα βρεθεί μπροστά του στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τις τωρινές βαθμολογίας, στον τρίτο προκριματικό γύρο θα έβρισκε μπροστά του μία εκ των παρακάτω ομάδων: Λουντογκόρετς (από Βουλγαρία), Καραμπάκ (Αζερμπαϊτζάν), Στεάουα (από Ρουμανία), Μάλμε (από Σουηδία), Λέγκια (από Πολωνία) και Σέριφ (από Μολδαβία). Ο πρώτος αγώνας για τον τρίτο γύρο θα πραγματοποιηθεί στις 3 ή 4 Αυγούστου και η ρεβάνς στις 10 του ίδιου μήνα.

Η Σλάβια, η Μπεσίκτας και ο Ολυμπιακός

Η ισοπαλία που πήρε η Σλάβια Πράγας στο Λονδίνο απέναντι στην Αρσεναλ το βράδυ της Πέμπτης δεν άρεσε καθόλου στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, αφού οι Τσέχοι με τους 1000 βαθμούς που έβαλαν στο… σακούλι τους προσπέρασαν τους Ερυθρόλευκουw στο ranking της UEFA. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έχει 43.000 πόντους, ενώ η Σλάβια έφτασε τους 43.500. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τσέχικη ομάδα θα είναι στους ισχυρούς των πλέι οφ του Champions League (σ.σ βρίσκεται στο +4 από τη δεύτερη στο πρωτάθλημά της και οδεύει ολοταχώς για την κατάκτηση του τίτλου). Η Σλάβια ως πρωταθλήτρια Τσεχίας, θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Αν καταφέρει να φτάσει στα πλέι οφ θα είναι στους ισχυρούς και θα ρίξει τον Ολυμπιακό στους ανίσχυρους.

Όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, οι Πειραιώτες θέλουν να κατακτήσει το Champions League ομάδα που θα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν μέσα από το πρωτάθλημά της για δύο λόγους. Ο πρώτος, όπως προαναφέραμε, για να παίξουν απευθείας στον δεύτερο προκριματικό γύρο και ο δεύτερος για να είναι στους ισχυρούς στα πλέι οφ.

Εάν η ομάδα θα βγει πρωταθλήτρια Ευρώπης βρεθεί στο πρωτάθλημά της στις θέσεις που δίνουν το εισιτήριο για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, η Μπεσίκτας δεν θα παίξει στα πλέι οφ, αλλά θα περάσει κατευθείαν στους ομίλους. Τη δεδομένη στιγμή, στην πρώτη θέση είναι η Μπεσίκτας, που έχει 49.000 βαθμούς στο club ranking της UEFA.

Ως εκ τούτου, εάν δεν κατακτήσει το Champions league η Λίβερπουλ ή η Ντόρτμουντ (σ.σ υπάρχει και η περίπτωση της Τσέλσι που είναι στο… όριο), η Μπεσίκτας θα μπει κατευθείαν στους ομίλους και ο Ολυμπιακός θα βρεθεί στους ισχυρούς.

Η Οσιγιεκ και οι Φενέρ/Γαλατά

Εάν κατακτήσει το Champions League είτε η Λίβερπουλ είτε η Ντόρτμουντ (σ.σ πάντα με αστερίσκο η Τσέλσι), υπάρχουν δύο άλλοι τρόποι για να βρεθεί ο Ολυμπιακός στους ισχυρούς. Συγκεκριμένα, οι Ερυθρόλευκοι μπορούν να βρεθούν στους ισχυρούς εάν στην Κροατία δεν κατακτήσει τον τίτλο η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά η Οσιγιεκ. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν έχοντας από 61 πόντους, ωστόσο, η Ντιναμό έχει ένα παιχνίδι λιγότερο. Επίσης, οι Πειραιώτες θα βρεθούν στους ισχυρούς στα πλέι οφ εάν στην Τουρκία δεν πάρει τον τίτλο η Μπεσίκτας, αλλά μία εκ των Φενέρ ή Γαλατά. Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, αυτό το σενάριο δεν φαντάζει πολύ πιθανό, καθώς η Μπεσίκτας βρίσκεται στο +4 από τη Φενέρ, έχοντας μάλιστα και ένα παιχνίδι λιγότερο, αλλά και στο +6 από τη Γαλατάσαραϊ. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα ανέβει στους ισχυρούς, αλλά θα βρεθεί στους ανίσχυρους είτε η Φενερ, είτε η Γαλατά. Εάν, όπως είναι σήμερα τα δεδομένα, έφταναν στα πλέι οφ οι πιο ισχυρές ομάδες, τα δύο γκρουπ θα διαμορφωνόντουσαν ως εξής:

Ισχυροί:  Σάλτσμπουργκ (59.000), Μπεσίκτας (49.000), Ντιναμό Ζάγκρεμπ (44.500) και Σλάβια Πράγας (43.500)

Ανίσχυροι: Ολυμπιακός (43.000), Γιανγκ Μπόις (35.000) Ερυθρός Αστέρας (32.500), Ρέιντζερς (31.250).

Αξίζει να σημειώσουμε ο πρώτος αγώνας των πλέι οφ θα πραγματοποιηθεί στις 17 ή 18 Αυγούστου και ο επαναληπτικός στις 24 ή 25 του ίδιου μήνα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ