Πεπ Γκουαρντιόλα: Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο (pics, vids)

Πεπ Γκουαρντιόλα: Ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο (pics, vids)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έδειξε ξανά την ποδοσφαιρική του ευφυΐα, απέδειξε σε όλους για μία ακόμη φορά πόσο μεγάλος προπονητής είναι και to10.gr κάνει μία αναδρομή της καριέρας του Καταλανού που δεν… βλέπει κανέναν…

«Δεν μπορεί χωρίς τον Μέσι»… «Δεν μπορεί χωρίς υπερομάδες»… «Δεν μπορεί χωρίς χρήματα». Τελικά ο Πεπ Γκουαρντιόλα… μπορεί!

Η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να φτάσει σε έναν τελικό Champions League και να διεκδικήσει το τρόπαιο που κυνηγάει όλα αυτά τα χρόνια. Με οδηγό τον Πεπ Γκουαρντιόλα, οι «πολίτες» έκαναν το δύο στα δύο απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και έκλεισαν μία θέση για τον μεγάλο τελικό της Κωνσταντινούπολης στις 29 του μηνός.

Μία δικαίωση για τον Καταλανό που παρότι διδάσκει ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια, τα έχει… ακούσει. Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια ο Γκουαρντιόλα επιστρέφει σε έναν τελικό Champions League.

Μία… νίκη για τον άνθρωπο που έχει ακούσει τα πάντα, παρότι έχει αλλάξει όλο το ποδόσφαιρο και έχει κατακτήσει συνολικά 30 τίτλους σε μόλις 12 χρόνια προπονητικής.

Το ξεκίνημα του… μύθου         

How Guardiola made his mark at Barcelona | UEFA Champions League | UEFA.com                                                                

Ένας προπονητής που άλλαξε το ποδόσφαιρο ολοκληρωτικά. Ένας «ακόλουθος» του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ που κατάφερε να τερματίσει το Total Football του Ολλανδού «θρύλου».

«Χωρίς εκείνον δεν θα ήμουν ποτέ αυτός που είμαι σήμερα. Ακούω πολλούς να μου λένε πόσο καλός προπονητής είμαι. Ξεχάστε τα αυτά. Ο Κρόιφ ήταν και θα είναι ο κορυφαίος όλων. Δημιούργησε κάτι καινούργιο και έκανε το υπόλοιπο ποδόσφαιρο να ακολουθήσει», είχε αναφέρει ο Πεπ Γκουαρντιόλα μετά τον θάνατο του Γιόχαν Κρόιφ.

Ένας αληθινός «Κροϊφίστα. Από το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας ο Πεπ έδειξε πως τα «θέλω» και τα «πιστεύω» του συμβαδίζουν στο 100% με αυτά του Ολλανδού.

Ο Ζουάν Λαπόρτα τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε τα «κλειδιά» της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα, με τον Καταλανό να έχει μόλις έναν χρόνο εμπειρίας στην προπονητική, με τη δεύτερη ομάδα των «μπλαουγκράνα».

Ο Πεπ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του. Έθεσε εκτός ομάδας τον Ροναλντίνιο και έδωσε το «10» στον Λιονέλ Μέσι. Έδιωξε τους Ντέκο, Ζαμπρότα, Εντμίλσον και έφερε τους Ντάνι Άλβες, Πικέ αλλά και τον Μπουσκέτς από τη Β’ ομάδα.

Το ξεκίνημα του ωστόσο μόνο θετικό δεν ήταν, καθώς στην πρεμιέρα της La Liga τη σεζόν 2008/09, οι «μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν με 1-0 από τη νεοφώτιστη Νουμάνσια, ενώ στη 2η αγωνιστική έμειναν στο 1-1 με τη Ράσινγκ στο «Καμπ Νόου».

Αυτή ωστόσο ήταν και αρχή ενός επικού αήττητου σερί που έφτιαξαν οι Καταλανοί, καθώς κατάφεραν να μην ηττηθούν για 20 συνεχόμενα παιχνίδια, κερδίζοντας παράλληλα και στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ με το εκκωφαντικό 6-2!

Οι «μπλαουγκράνα» ολοκλήρωσαν τη σεζόν με το τρεμπλ, καθώς πέρα από το πρωτάθλημα κατάφεραν να κατακτήσουν τόσο το Κύπελλο όπου επικράτησαν στον τελικό της Μπιλμπάο με 4-1, όσο και το Champions League όπου κέρδισαν με 2-0 στη Ρώμη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία ονειρική χρονιά για την Μπαρτσελόνα και τον Γκουαρντιόλα, η οποία ολοκληρώθηκε με το περίφημο sextuple!

Στο «Καμπ Νόου» ο Πεπ έμεινε για τέσσερις σεζόν, κατακτώντας τα πάντα. Συνολικά ο Καταλανός κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα 14 τίτλους.

Ωστόσο το σημαντικότερο επίτευγμα του με τους «μπλαουγκράνα» ήταν η ταμπέλα που έχει αφήσει, καθώς οι περισσότεροι αναφέρουν πως η Μπαρτσελόνα του Πεπ είναι η καλύτερη ομάδα που έχει εμφανιστεί στο ποδόσφαιρο, με μεγαλύτερο αποδεικτικό τον τελικό του Champions League το 2011 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μία εμφάνιση που παρόμοια με εκείνη δεν έχει υπάρξει και δύσκολα θα υπάρξει… Μία εμφάνιση στην οποία έχουν υποκλιθεί ακόμη και οι ποδοσφαιριστές του Σερ Άλεξ, ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει κάτι απέναντι σε εκείνη την υπερομάδα του Καταλανού.

Ο Γκουαρντιόλα κατάφερε να χτίσει μία «θρυλική» ομάδα και να δημιουργήσει «τρομακτικούς» ποδοσφαιριστές εφαρμόζοντας το δικό του αγαπημένο στιλ… tiki-taka…

Δίδαξε και στη Γερμανία αλλά δεν κατάφερε να διακριθεί στην Ευρώπη

Owen Hargreaves hails Pep Guardiola's Bundesliga impact ahead of German football's return - Irish Mirror Online

Αφού έμεινε για έναν χρόνο εκτός δράσης, ο Πεπ Γκουαρντιόλα αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στη Γερμανία και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν.

Μπορεί στην Ευρώπη ο Καταλανός να μην κατάφερε με τους Βαυαρούς να φτάσει στην πηγή και να πιεί νερό, ωστόσο στις εγχώριες διοργανώσεις σάρωσε… Συνολικά με την Μπάγερν κατέκτησε επτά τρόπαια σε μόλις τρεις σεζόν.

Η Μπάγερν του Γκουαρντίολα κατάκτησε το πρωτάθλημα τρεις φορές σε ισάριθμες σεζόν, με τα νούμερα της να προκαλούν τρόμο, καθώς σκόραρε 254 γκολ σε 102 αγώνες.

Άριστη λειτουργία και στα μετόπισθεν, δεχόμενη μονάχα 58 γκολ που αντιστοιχεί σε 0.6 γκολ ανά αγώνα.

Ο Καταλανός έγινε ο πρώτος μη Γερμανός προπονητής που κατακτάει τρεις φορές την Bundesliga, ενώ έγραψε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς είχε ποσοστό νίκης 80.4% στο πρωτάθλημα!

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το στίγμα του, καθώς έκανε ακόμη και τους Γερμανούς να τον ακολουθήσουν, ενώ έδειξε για ακόμη μία φορά την ποδοσφαιρική του ευφυΐα, μετατρέποντας τον Φίλιπ Λαμ σε ένα τρομερό χαφ…

Έκανε την Premier League πρωτάθλημα της… πλάκας

What is Amazon's Man City documentary & how to stream it | Goal.com

Ποιος να το φανταζόταν πως το δυσκολότερο πρωτάθλημα του πλανήτη θα γινόταν μονόλογος… Κι όμως ο Πεπ Γκουαρντιόλα το έχει κάνει και αυτό.

Ο Καταλανός βρίσκεται μία ανάσα από την κατάκτηση και της εφετινής Premier League επιστρέφοντας στον θρόνο μετά από έναν χρόνο απουσίας…

Μπορεί η πρώτη του σεζόν στο «Νησί» να μην πήγε καλά, ωστόσο ο Πεπ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα, καθώς μία χρονιά μετά κατάφερε να οδηγήσει τη Μάντσεστερ Σίτι στο εγχώριο τρεμπλ, κατακτώντας το πρωτάθλημα με 100 βαθμούς, ενώ την επόμενη έφτασε και πάλι στην κορυφή τερματίζοντας με 98 βαθμούς…

Με τη νίκη απέναντι στην Παρί, η Σίτι έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα στην ιστορία του Champions League που φτάνει τις επτά συνεχόμενες νίκες στη διοργάνωση, ενώ έγινε και η μοναδική ομάδα από το «Νησί» που φτάνει τις έντεκα νίκες σε μία σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Καταλανός θα έχει την ευκαιρία να γράψει ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς σε περίπτωση που η Σίτι κατακτήσει την κούπα ο Γκουαρντιόλα θα γίνει ο 6ος προπονητής που θα έχει σηκώσει το Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες.

Και το ρεκόρ του στους τελικούς δίνει ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση στους «πολίτες» καθώς ο 50χρονος έχει επικρατήσει στους έντεκα από τους δώδεκα τελικούς που έχει δώσει το «παρών» ως προπονητής.

Μέχρι στιγμής έχει κατακτήσει με τους «πολίτες» εννιά τίτλους, οι οποίοι σύντομα θα γίνουν δέκα με το πρωτάθλημα… Ωστόσο το μεγάλο απωθημένο είναι η κούπα με τα μεγάλα… αφτιά και στόχος της Σίτι και του Καταλανού είναι η σεζόν να ολοκληρωθεί με δύο ακόμη τίτλους…

Η Μάντσεστερ Σίτι θα δώσει το «παρών» στον μεγάλο τελικό της Πόλης στις 29 του μηνός, με τον Γκουαρντιόλα να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία.

Ο Καταλανός έχει ακούσει τα πάντα, ωστόσο απέδειξε με πράξεις για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για ένας τεράστιος προπονητής, ο οποίος σε λίγα χρόνια θα μνημονεύεται ως ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών… Εάν όχι ο κορυφαίος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ