Μπαρτσελόνα – Ένας γίγαντας υπό κατάρρευση (pic & vid)

Μπαρτσελόνα – Ένας γίγαντας υπό κατάρρευση (pic & vid)

Η καταθλιπτική Μπαρτσελόνα του Κούμαν διασύρθηκε από την Μπάγερν στο «Καμπ Νου» και κακτέστησε σαφές για ακόμη μία φορά ότι έχει πάρει φόρα, κατηφόρα. Τα οικονομικά προβλήματα, η φυγή του Μέσι και οι βαριές ήττες των τελευταίων ετών.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί βλέποντας την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα αλλά και εκείνη του Λουίς Ενρίκε αργότερα ότι θα έφτανε μια μέρα που αυτή η ομάδα θα σκορπούσε θλίψη και θα ανάγκαζε τον κόσμο της να τη γιουχάρει. Όπως έγινε δηλαδή στο ματς με την Μπάγερν Μονάχου η οποία περίπου 13 μήνες μετά το ιστορικό 8-2, διέλυσε ξανά τους Καταλανούς με άνεση και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους αυτή τη φορά.

Η αλήθεια είναι πως τέτοια αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη πλέον για τους «μπλαουγκράνα» που σε όλα τα μεγάλα ματς τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτικοί. Οι εποχές που η Μπαρτσελόνα σκορπούσε τρόμο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και η αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι ήρθε να επιταχύνει την κατηφόρα του συλλόγου η οποία έχει ξεκινήσει βέβαια αρκετό καιρό πριν χάρη στις τραγικές επιλογές της προηγούμενης διοίκησης. Και το κυριότερο απ’ όλα είναι πως για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον δεν φαίνεται να προκείπτει κάποια αχτίδα αιδιοδοξίας για τον κόσμο της ομάδας.

Οικονομικό κραχ

Με το ξεπούλημα στις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου η Μπαρτσελόνα κατάφερε να εξοικονομήσει κάποια χρήματα και να πάρει μια ανάσα ωστόσο έχει ακόμη πάρα πολύ δρόμο μπροστά της αφού το χρέος ξεπερνά το ένα δις. Αυτό που κατάφερε η διοίκηση του Μπαρτομέου ήταν να υποθηκεύσει ουσιαστικά το μέλλον του συλλόγου για αρκετά χρόνια και να αναγκάσει την Μπάρτσα να ζει στη μετριότητα με πρώτο στόχο την οικονομική εξυγίανση. Γι’ αυτό και οι περισσότερες φετινές της μετραγραφές ήταν ελεύθεροι ποδοσφαιριστές.

Ας πρόσεχε θα πει κανείς και δεν θα έχει και άδικο. Παράλληλα οι χορηγοί την αφήνουν ο ένας μετά τον άλλο και χωρίς το Βrand Name του Λιονέλ Μέσι πλέον να προσελκύει το ενδιαφέρον, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον Τζοάν Λαπόρτα που βρίσκεται σε απόγνωση και προσπαθεί μάλλον χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία να καθησυχάσει τον κόσμο που είναι οργισμένος με όσα βλέπει. Και πως να πιστέψει έναν άνθρωπο που υποσχέθηκε την παραμονή του Αργεντινού για να εκλεγεί πριν λίγους μήνες και τελικά γράφτηκε στην ιστορία ως ο πρόεδρος που στη δική του θητεία έφυγε ο Μέσι.

Ο Μέσι… έβαλε την ταφόπλακα

Αυτό ήτα και το γεγονός βέβαια που έβαλε και τη… σφραγίδα στο οριστικό τέλος της Μπαρτσελόνα που ξέραμε τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια. Όσα προβλήματα και να είχε η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, πάντα υπήρχε εκείνος που έδινε την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει. Έστω κι αν πλέον ούτε ο Αργεντινός ήταν αρκετός για να την κάνει να θυμίζει Μπαρτσελόνα, κάτι που είχε καταλάβει και ο ίδιος, γι αυτό και το καλοκαίρι του 2020 κίνησε γη και ουρανό για να αποχωρήσει.

Πλέον ο Μέσι βρίσκεται στο Παρίσι (έστω κι αν τώρα δεν ήθελε να φύγει), οι Καταλανοί ψάχνουν τον νέο τους ηγέτη και ποντάρουν σε ένα γκρουπ πιτσιρικάδων που με εξαίρεση τον Πέδρι, καλείται να σηκώσει ένα βάρος που μάλλον δεν μπορεί. Γιατί δυστυχώς δεν βγαίνουν κάθε χρόνο Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ και Μέσι.

Διασυρμοί δίχως τέλος

Τέλος αξίζει και μία αναφορά στο προφίλ της Μπαρτσελόνα που δεν σταματά να πληγώνεται με ιστορικούς διασυρμούς και βαριές ήττες. Ήττες – ντροπή που γκρεμίζουν τον μύθο που με τόσο κόπο έχτισε από το 2008 κι έπειτα, ούσα πιθανότατα για κάποια χρόνια η κορυφαία ομάδα που υπήρξε ποτέ.

Το χθεσινό 0-3 από την Μπάγερν δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας για την Μπαρτσελόνα της τελευταίας πενταετίας. Ή καλύτερα, από το 2015 κι έπειτα, όταν και κατέκτησε για τελευταία φορά την κορυφή της Ευρώπης. 4-0 από την Παρί, 3-0 και αποκλεισμός ντροπή από τη Ρόμα, 3-0 από τη Γιουβέντους, 4-0 από τη Λίβερπουλ, 8-2 από την Μπάγερν, 1-4 από την Παρί, 0-3 από τη Γιουβέντους. Ήττες μέσα έξω από τη Ρεάλ στο πρωτάθλημα πέρσι, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια.

Συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ όπως κι αυτά που έσπασαν χθες με την πρώτη της εντός έδρας ήττα εντός έδρας στο Champions League μετά από επτά χρόνια. Με την πρώτη της ήττα σε πρεμιέρα της διοργάνωσης, μετά απο 24 ολόκληρα χρόνια. Με το πρώτο της παιχνίδι ever στα «αστέρια» χωρίς εντός στόχου σουτ. Υπάρχει άραγε και πιο κάτω. Μένει να το δούμε στη συνέχεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ