Το ρεκόρ που κυνηγάει ο Κώστας Τσιμίκας (vids)

Το ρεκόρ που κυνηγάει ο Κώστας Τσιμίκας (vids)

Ο Κώστας Τσιμίκας θέλει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό του όνειρο και να καταφέρει κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος Ελληνας ποδοσφαιριστής.

Ονειρική είναι η φετινή σεζόν για τον Κώστα Τσιμίκα, με τον Ελληνα μπακ να έχει εδραιωθεί στην Λίβερπουλ και να ζει μοναδικές στιγμές, φορώντας τη φανέλα της βρετανικής ομάδας.

Ο 26χρονος αμυντικός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Λίβερπουλ στον τελικό του FA Cup, καθώς με δικό του πέναλτι οι Reds υπέταξαν την Τσέλσι και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο, ενώ ο πρώην μπακ του Ολυμπιακού αγωνίστηκε στα τρία από τα πέντε παιχνίδια του League Cup, το οποίο επίσης κατέκτησε η Λίβερπουλ, έχοντας μάλιστα και 1 ασίστ.

Στην Premier League έκανε 13 εμφανίσεις, με 2 ασίστ, ενώ στο Champions League έπαιξε στα 5 από τα 12 που έδωσε η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, έχοντας στο ενεργητικό του 2 ασίστ.

Ο Κώστας Τσιμίκας βοήθησε τους Reds να φτάσουν στον τελικό και απόψε θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία, καθώς εάν η Λίβερπουλ επικρατήσει της Ρεάλ Μαδρίτης και κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο, θα γίνει ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που κερδίζει ευρωπαϊκό, σε συλλογικό επίπεδο. Στο παρελθόν προσπάθησαν αρκετοί, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε.

Από τον Παναθηναϊκό το 1971 έως τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο το 2019. Ένα τρόπαιο, που αποτελεί όνειρο ζωής, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες: «Αφού φτάσαμε ως εδώ θέλω πάρα πολύ να πανηγυρίσω αυτό το τρόπαιο. Για μένα είναι όνειρο ζωής, όπως και για την οικογένειά μου. Το Champions League είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση και ελπίζω να πανηγυρίσουμε με τους οπαδούς της Λίβερπουλ τον τίτλο».

Οι 11 του Παναθηναϊκού

Οι πρώτοι Ελληνες που αγωνίστηκαν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν οι 11 του Παναθηναϊκού το 1971. Οι Τάκης Οικονομόπουλος, Γιάννης Τομαράς, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Ελευθεράκης, Αριστείδης Καμάρας, Φραγκίσκος Σούρπης, Χάρη Γραμμός, Τότης Φυλακούρης, Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος και Άνθιμος Καψής αντιμετώπισαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τον Αγιαξ του Κρόιφ και των υπόλοιπων «Ιπτάμενων Ολλανδών».

Με προπονητή τον αείμνηστο Φέρεντς Πούσκας οι Πράσινοι προσπάθησαν να κατακτήσουν το τρόπαιο, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι Ολλανδοί επικράτησαν με 2-0 και πήραν τον τίτλο, σβήνοντας το όνειρο του Παναθηναϊκού για ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Άκης Ζήκος (Champions League 2004)

Από τότε έπρεπε να περάσουν 33 χρόνια μέχρι να δούμε ξανά Ελληνα ποδοσφαιριστή σε έναν τελικό ευρωπαϊκό τελικό. Ηταν ο Ακης Ζήκος το 2004, όταν αγωνιζόταν στη Μονακό. Η γαλλική ομάδα αντιμετώπισε στον τελικό του Champions League, που πραγματοποιήθηκε στο Γκελζενκίρχεν, την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο.

Οι Μονεγάσκοι, οι οποίοι στον δρόμο προς τον μεγάλο τελικό είχαν αποκλείσει ομάδες όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι, ήταν φαινομενικά το φαβορί για να κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, αλλά δεν κατάφεραν να το αποδείξουν στον αγωνιστικό χώρο, με τους Πορτογάλους να παίρνουν τη νίκη με 3-0 και μαζί τον τίτλο.

Ο Ζήκος είχε ξεκινήσει βασικός και παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ενώ στην απονομή του μεταλλίου για τη συμμετοχή στον τελικό, είχε τυλιχτεί με την ελληνική σημαία.

Αλέξανδρος Τζιόλης (Κύπελλο UEFA 2009)

Πέντε χρόνια αργότερα ένας άλλος Ελληνας προσπάθησε να πετύχει αυτό που δεν είχαν καταφέρει οι 11 του Παναθηναϊκού και ο Ακης Ζήκος: Να κατακτήσουν ένα ευρωπαϊκό.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Τζιόλη. Στις 20/5/2009 η Βέρντερ Βρέμης του Ελληνα μέσου αντιμετώπισε την Σαχτάρ Ντόνετσκ στην Κωνσταντινούπολη στον τελικό του Κυπέλλου UEFA. Το παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση, με τον συμπατριώτη μας να μπαίνει ως αλλαγή στο 103’, έξι λεπτά αφότου ο Γιάντσον είχε κάνει το 2-1 για την ουκρανική ομάδα.

Ο σύλλογος της Βρέμης δεν κατάφερε να ισοφαρίσει, με την Σαχτάρ να παίρνει τον τίτλο και τον Τζιόλη να πέφτει στο έδαφος, εμφανώς απογοητευμένος. Μετά το τέλος της σεζόν η περιπέτειά του στη γερμανική ομάδα ολοκληρώθηκε, καθώς η Βέρντερ δεν ενεργοποίησε την οψιόν που είχε στη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό για τον δανεισμό του Ελληνα χαφ.

Κώστας Μήτρογλου (Europa League 2018)

Το 2018 ήταν σειρά του Κώστα Μήτρογλου να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η Μαρσέιγ, στην οποία αγωνιζόταν ο διεθνής επιθετικός, αντιμετώπισε στον τελικό του Europa League που πραγματοποιήθηκε στην Λιόν την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Ελληνας επιθετικός αγωνίστηκε ως αλλαγή, μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο στο 73’, αλλά δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να πάρει τη νίκη. Οι Ροχιμπλάνκος επικράτησαν με 3-0, με τον Κώστα Μήτρογλου να μπαίνει στη λίστα με τους Ελληνες, που απέτυχαν να κατακτήσουν έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Europa League 2019)

Την επόμενη σεζόν στον τελικό του Europa League βρέθηκε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Ο αμυντικός του Ολυμπιακού, φορώντας τη φανέλα της Αρσεναλ, αγωνίστηκε στον τελικό του Europa League που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, σε ένα ματς που οι Κανονιέρηδες αντιμετώπισαν την Τσέλσι. Οι Μπλε πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ στο δεύτερη ημίχρονο επικράτησαν με 4-1 της Αρσεναλ και άφησαν τον Παπασταθόπουλο και τους συμπαίκτες του στη δεύτερη θέση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ