Το ταξίδι του ΠΑΟΚ προς το νέο Champions League και οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει το «εισιτήριο»

Το ταξίδι του ΠΑΟΚ προς το νέο Champions League και οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει το «εισιτήριο»

Ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τους ισχυρούς του β' προκριματικού γύρου του Champions League, με σκοπό να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα αγωνιστεί στο νέο φορμάτ.

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σιγά-σιγά ολοκληρώνονται, στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, απομένουν οι τρεις τελικοί (Εuropa League 22/5, Conference League 29/5 και Champions League 1/6) και το παζλ για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, που θα παρουσιαστεί με νέα μορφή την επόμενη σεζόν, έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται. Πλέον, με το νέο φορμάτ η UEFA θέλει να κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον το Champions League ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και τα έσοδα των ομάδων που θα συμμετέχουν.

Από τις 36 ομάδες που θα λάβουν μέρος στη νέα μορφή του Champions League, μόνο 7 θα προκύψουν από τις καλοκαιρινές μάχες των προκριματικών (5 νικητές από τα playoffs του Champions Path, 2 νικητές από τα playoffs του League Path), στις οποίες θα πάρει μέρος ο ΠΑΟΚ, που θα είναι στους ισχυρούς του β’ προκριματικού γύρου.

Διαβάστε επίσης: O Φλόριαν Βιρτζ της Λεβερκούζεν αναδείχτηκε παίκτης της σεζόν στην Bundesliga (vid)

Στους ισχυρούς των προκριματικών ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχει συντελεστή 37.000 και ως ισχυρός, θα αποφύγει ομάδες, όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Μάλμε, η Μπόντο/Γκλιμτ και ο ΑΠΟΕΛ. Αν ο Δικέφαλος του Βορρά περάσει το πρώτο εμπόδιο θα συνεχίσει στους ισχυρούς και του γ’ προκριματικού γύρου και θα έχει την ευκαιρία για είσοδο στα playoffs, με τα έσοδά του να αυξάνονται.

Μάλιστα, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου θα είναι και στα playoffs στους ισχυρούς, αφού έχει από τους μεγαλύτερους συντελεστές των ομάδων που συμμετέχουν στα προκριματικά. Αυτό σημαίνει πως, το μονοπάτι του ΠΑΟΚ, εάν έχει και την τύχη με το μέρος του στις κληρώσεις του καλοκαιριού, μπορεί να είναι βατό για την πρόκριση στο League Stage της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι 26 ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στο League Phase

Ενόψει της νέας σεζόν, έχουν προκριθεί αυτόματα λόγω της θέσης τους στο εγχώριο πρωτάθλημα 26 ομάδες, ενώ οι κάτοχοι του Champions και Europa League θα έχουν επίσης εγγυημένη θέση.

Την ίδια ώρα, θα γίνει «επανεξισορρόπιση» (rebalancing όπως το αποκαλεί η UEFA) αν οποιοσδήποτε από τους νικητές έχει προκριθεί αυτόματα μέσω της κατάταξης του στο εγχώριο πρωτάθλημα. Παράλληλα, δύο ακόμη θέσεις θα καλυφθούν από τα «Ευρωπαϊκά Θέματα Επιδόσεων», ενώ οι 7 τελευταίες θέσεις θα καλυφθούν από τους προκριματικούς το ερχόμενο καλοκαίρι όπως αναφέραμε παραπάνω.

Οι 26 σίγουρες ομάδες του νέου Champions League:

  • Αγγλία (4): Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα
  • Ισπανία (4): Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Τζιρόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης
  • Γερμανία (5): Λεβερκούζεν, Στουτγάρδη, Μπάγερν, Λειψία, Ντόρτμουντ
  • Ιταλία (4): Ίντερ, Μίλαν, Μπολόνια, Γιουβέντους,
  • Γαλλία (3): Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μπρεστ
  • Ολλανδία (2): PSV Αϊντχόφεν, Φέγενορντ
  • Πορτογαλία (1): Σπόρτινγκ Λισαβόνας
  • Βέλγιο (1): Κλαμπ Μπριζ
  • Σκωτία (1): Σέλτικ
  • Αυστρία (1): Στουρμ Γκρατς

 

 

 

 

 

 

Οι 10 ομάδες που εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί το παζλ:

  • Η πρωταθλήτρια Βελγίου
  • 5 νικήτριες από το Champions Path των προκριματικών
  • 2 νικήτριες από το League Path των προκριματικών
  • 1 ομάδα που θα προκύψει από το ποιος θα κατακτήσει το Champions League
  • 1 ομάδα που θα προκύψει από το ποιος θα κατακτήσει το Europa League

Τα «Θέματα Επιδόσεων» της UEFA

Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο σάιτ της UEFA, όπως επεξηγεί αναλυτικά, ανάλογα με τους νικητές σε Champions και Europa League τη φετινή χρονιά, ίσως μερικές ομάδες βρεθούν απευθείας στην League Stage της νέα σεζόν. Αναλυτικότερα:

Ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης (2): Αταλάντα (Ιταλία), Ντόρτμουντ (Γερμανία)

Οι ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης θα πηγαίνουν στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες συλλογικές επιδόσεις από τους συλλόγους τους στις διοργανώσεις ανδρών της UEFA της προηγούμενης σεζόν (δηλαδή ο συντελεστής ομοσπονδιακών συλλόγων της προηγούμενης σεζόν, ο οποίος βασίζεται στον συνολικό αριθμό των πόντων συντελεστών συλλόγων που λήφθηκαν από κάθε σύλλογος από μια ομοσπονδία διαιρούμενο με τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων από αυτήν την ομοσπονδία). Η Ιταλία και η Γερμανία θα διεκδικήσουν αυτές τις δύο επιπλέον θέσεις, με τις Αταλάντα και Ντόρτμουντ αντίστοιχα. Μάλιστα η Αταλάντα μπορεί να βρεθεί απευθείας στο νέο Champions League και σε περίπτωση κατάκτησης του Europa.

Επαναπροσδιορισμός του νικητή του Champions League (1): Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

Εάν ο νικητής του Champions League έχει ήδη προκριθεί στη διοργάνωση από το πρωτάθλημά του (Ρεάλ Μαδρίτης), η ομάδα με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή συλλόγων από όλους εκείνους που είναι επιλέξιμοι για την πρόκριση των πρωταθλητών (οι εγχώριοι πρωταθλητές ομοσπονδιών 11 έως 55) θα εισέλθει στον όμιλο απευθείας αντί για τον αρχικό γύρο στον οποίο είχε προκριθεί. Στην προκειμένη περίπτωση από αυτό θα ωφεληθεί η Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Επαναπροσδιορισμός του νικητή του Europa League (1): Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Σε περίπτωση που ο νικητής του Europa League προκριθεί απευθείας στο League Phase του Champions League από το πρωτάθλημά του (Μπάγερν Λεβερκούζεν), τότε ο σύλλογος με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή από όλες τις ομάδες στα προκριματικά του Champions League (διαδρομή πρωταθλητών) πηγαίνει απευθείας στον όμιλο. Σε αυτή την περίπτωση η Μπενφίκα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ