ΑΕΚ – Άγιαξ 0-2

ΑΕΚ – Άγιαξ 0-2

Μια απερίσκεπτη ενέργεια του Λιβάγια κρέμασε την ΑΕΚ απέναντι στον Άγιαξ(0-2) και την άφησε τελευταία, αποκλεισμένη και... χωρίς βαθμό.

Μέσα σε ένα διάστημα τριών λεπτών η ΑΕΚ σκόρπισε τις όποιες ελπίδες είχε να πάρει τους πρώτους της βαθμούς στη φάση των ομίλων του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς μια απερίσκεπτη ενέργεια του Λιβάγια έβαλε τον Άγιαξ μπροστά στο σκορ, αφήνοντας τους Κιτρινόμαυρους και με παίκτη λιγότερο. Ο Άγιαξ σκόραρε δις σε αυτό το διάστημα, «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες της νίκη (0-2) και άφησε την ΑΕΚ στη… μαυρίλα της.

Η Ένωση αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι και το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο, δεν έχει ξεπεραστεί. Οι Κιτρινόμαυροι το πάλεψαν μέχρι το 67’, προσπαθούσαν έστω για την ισοπαλία, όμως μετά το 1-0 και με παίκτη λιγότερο κιόλας, παραδόθηκαν. Μένοντας χωρίς βαθμό στον όμιλο και κινδυνεύοντας σοβαρά να ολοκληρώσουν αυτή τη σειρά αγώνων, με συγκομιδή το απόλυτο… μηδέν.

Με τριάδα στην άμυνα

O Mαρίνος Ουζουνίδης δεν άλλαξε μονάχα πρόσωπα στην ενδεκάδα που παρέταξε, σε σχέση με το παιχνιδι του Αγρινίου, αλλά και σχήμα. Για πρώτη φορά φέτος η Ένωση αγωνίστηκε με τριάδα στην άμυνα, με τον Μπακάκη να τοποθετείται σε ρόλο αριστερού στόπερ. Ο Γκάλο με τον Χουλτ ήταν στις δύο πτέρυγες, ο Λιβάγι στο πλευρό του Πόνσε και ο Μάνταλος επέστρεψε στον άξονα, σε ρόλο επιτελικού, σε αυτό το 3-5-2 της ΑΕΚ.

Η Ένωση αποφάσισε να διαφοροποιήσει την τακτική της και να παρουσιάσει ένα πιο συμπαγές σύνολο. Που δεν θα είναι ως κύριο μέλημα τη δημιουργία αλλά την ανασταλτική λειτουργία της.

Αυτό το πλάνο έκλεισε τους χώρους στον Άγιαξ που παρά του ότι ειχε την κυκλοφορία της μπάλας, δεν μπορούσε να φτάσει με αξιώσεις στην εστία του Μπάρκα. Οι Ολλανδοί αδυνατούσαν να ανοίξουν την άμυνα της ΑΕΚ που σε όλο το πρώτο ημίχρονο απειλήθηκε σε δύο περιπτώσεις. Στο 27’ με την αδύναμη κεφαλιά του Νέρες που μπλόκαρε εύκολα ο Μπάρκας και στο 30’ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σένε που έφυγε λίγο άουτ.

Όσο κυλούσε ο χρόνος η ΑΕΚ προσπαθούσε δειλά-δειλά να βγει και σε κάποια αντεπίθεση, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Μιας και στο τελικό κομμάτι είχε ζητήματα. Ωστόσο, στο 45’ θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά στο σκορ, όταν ο Πόνσε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κόντρα στον Βέμπερ και να πλασάρει από κοντά τον Ονόα, όμως ο τερματοφύλακας του Άγιαξ αντέδρασε σωστά.

Κατάρρευση μέσα σε λίγα λεπτά

Με το πρώτο μέρος να κυλά πάνω-κάτω στο τέμπο που ήθελε η ΑΕΚ και το ματς να μην έχει σκορ, οι Κιτρινόμαυροι μπήκαν στην επανάληψη με διάθεση να διεκδικήσουν περισσότερα πράγματα από το παιχνίδι. Μέχρι το 60’ είχαν ισορροπήσει την κατοχή της μπάλας και κέρδιζαν μέτρα στο γήπεδο, αφήνοντας ωστόσο και χώρους. Ο Άγιαξ είναι μια ομάδα που στο ανοικτό γήπεδο μπορεί να κάνει μεγάλες ζημιές και στο 64’ έριξε την… προειδοποιητική βολή στην Ένωση, με το σουτ του Ντε Μπέεκ που σταμάτησε στο δοκάρι του Μπάρκα.

Η ΑΕΚ γλίτωσε το γκολ σε αυτή τη φάση, όμως τέσσερα λεπτά μετά το… μοιραίο συνέβη για την Ένωση και μάλιστα, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Μετά από εκτέλεση φάουλ ο Λιβάγια προέταξε το χέρι του για να κόψει την μπάλα, ο διαιτητής καταλόγισε ορθά το πέναλτι και παράλληλα απέβαλε τον Κροάτη φορ, με δεύτερη κίτρινη!

Ο Τάντιτς εκτέλεσε εύστοχα την ποινή και έτσι έβαλε μπροστά στο σκορ τους Ολλανδούς στο 68’. Αυτό το τέρμα σε συνδυασμό με την αποβολή «τελείωσαν» το ματς.  Η Ένωση εμφάνισε σημάδια κατάρρευσης και στο 72’ ο Άγιαξ σκόραρε ξανά και πάλι με τον Τάντιτς. Που ολοκλήρωσε επιτυχώς μια ωραία αντεπίθεση των φιλοξενούμενων.

Κάπου εκεί η.. σεμνή τελετή έλαβε τέλος, μιας και ο Άγιαξ εξασφάλιζε με αυτό το σκορ την πρόκρισή του στην επόμενη φάση και η ΑΕΚ από την άλλη δεν είχε κάτι να διεκδικήσει. Με το υπόλοιπο του ματς να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και την ΑΕΚ να μένει μετά από πέντε αγωνιστικές, χωρίς βαθμό, στην τελευταια θέση του ομίλου.

To κλειδί: Η φάση του 67’ με το πέναλτι και την αποβολή του Λιβάγια, μιας και το ματς… τελείωσε σε εκείνο το σημείο.

Το 10άρι: Ο Τάντιτς. Πέρα από τα δύο γκολ ο άσος του Άγιαξ έκανε ότι ήθελε από την αριστερή πτέρυγα, αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό για τους Ολλανδούς.

Στον πάγκο: Ο Λιβάγια. Η αντίδρασή του στη φάση του 67’ απλά… δεν υπάρχει. Ο Κροάτης «κρέμασε» με την απερίσκεπτη ενέργειά του την ΑΕΚ και άλλαξε εντελώς τα δεδομένα ενός αγώνα, που θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη.

Γιατί κόουτς: Η απόφαση του Ουζουνίδη να αλλάξει σχηματισμό σε ένα βαθμό τον δικαίωσε. Η ΑΕΚ ήταν πιο συνεπής ανασταλτικά, πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε και μέχρι το 68’ στεκόταν καλά. Ωστόσο σε επίπεδο ενέργειας έδειξε ακόμα επηρεασμένη από τις καταστάσεις που είχαν προηγηθεί, με τον Ουζουνίδη να μην έχει καταφέρει ακόμα να αλλάξει το «τσιπάκι» στους παίκτες του.

ΑΕΚ-Άγιαξ 0-2

Γήπεδο: OAKA

Διαιτητής: Michael Oliver

Βοηθοί: Stuart Burt, Simon Bennett

Γκολ: 68’, 72’ Τάντιτς

Δοκάρια: 64’ Ντε Μπέεκ

Κίτρινες: Σένε 19, Οικονόμου 30’, Τσιγκρίνσκι 51’, Λιβάγια 53’, 67’, Μαζράουϊ 61’

Κόκκινες: Λιβάγια 67’

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Γκάλο (Μπογέ), Χουλτ, Γαλανόπουλος, Άλεφ, Μάνταλος (Κλωναρίδης), Λιβάγια, Πόνσε (Γιακουμάκης)

Άγιαξ: Ονάνα, Ντε Λιχτ, Βέμπερ, Ντε Μπέεκ (Λάμπιαντ), Νέρες, Τάντιτς, Μαζράουι(Κρίστενσεν), Μπλιντ, Σένε, Ντε Γιόνγκ, Ντόλμπεργκ (Χούντελααρ)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ