Αγαπώντας ξανά το ποδόσφαιρο

Αγαπώντας ξανά το ποδόσφαιρο

Δεν αγοράζονται όλα. Αυτό που έχει ο Άγιαξ δεν το πουλά σε κανέναν…

Ορκίζονται οι παλιότεροι. Είναι βέβαιοι πως «αν δεν έχεις δει τον Άγιαξ του Κρόιφ και του Νέεσκενς, δεν έχεις δει τίποτα». Ούτε το παντοτινό χρυσάφι της Ρεάλ, ούτε η κληρονομία της Μίλαν, ούτε η Λίβερπουλ, η αυτοκρατορία της Μπάγερν και ο… Μέσι τους άλλαξαν ποτέ τα μυαλά στον κοντά μισό αιώνα που πέρασε.

Αφοσιωμένοι στην παράδοση του “totaal voetbal” που ο μύθος λέει πως ο Ρίνους Μίχελς το εμπνεύστηκε ανακατεύοντας στο υπέροχο μυαλό του, το ποδόσφαιρο με τη γεωμετρία και τη φιλοσοφία.

Ήταν όντως εκείνος ο Άγιαξ με το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών; Ίσως. Τέτοιες ερωτήσεις άλλωστε τις περισσότερες φορές ανοίγουν μια κουβέντα αμφισβήτησης, δεν μπορούν να τεκμηριώσουν κάποια απάντηση. Το μόνο που δεν μπορεί ποτέ κανείς να αμφισβητήσει κανείς για τον Αίαντα είναι η… μαγική αυλή του. Ο τρόπος που κάθε 10-15 χρόνια, επανέρχεται στο προσκήνιο. Λες και υπηρετώντας κάποια ανώτερη δύναμη προσγειώνεται με αποστολή να κάνει τον κόσμο να αγαπήσει ξανά το ποδόσφαιρο. Το δικό του ποδόσφαιρο. Εκείνο το μοναδικό, 3D θέαμα που λες και αλλάζει τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου.

Ότι ακριβώς κάνει με συνέπεια, στο φετινό μονοπάτι του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ντε Γιονγκ, ο Ντε Λιχτ, ο Νέρες, ο Τάντιτς και η υπόλοιπη αμούστακη παρέα τους. Θαύμα… θαυμάτων.

Ήττα στο Άμστερνταμ από τη βασίλισσα Ρεάλ, τέσσερα στο Μπερναμπέου. Ισοπαλία με την υποψιασμένη Γιουβέντους, 1-2 αντί για 1-5 στη ρεβάνς. Με τη ραψωδία του δευτέρου ημιχρόνου να βάζει υποψηφιότητα για το καλύτερο 45άλεπτο της δεκαετίας στο Τσάμπιονς. Μπάλα… μπάλα. Τετράγωνη. Να προσπαθούν οι Ιταλοί και να μην μπορούν να την ακουμπήσουν.

Ξεκίνησε ο φετινός Άγιαξ από τον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και έφτασε ως τους ημιτελικούς. Μπορεί και παρακάτω. Θα έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον μια κόντρα με την Σίτι του Πεπ. Του πιο αγαπημένου μαθητή του Γιόχαν Κρόιφ. Ο Πεπ στο ποδόσφαιρο σκέφτεται Άγιαξ. Η μεγάλη Μπάρτσα της 15ετίας, σκέφτεται… Άγιαξ. Ολόκληρη η τάση του ποδοσφαίρου είναι Άγιαξ.

Οι άλλοι όμως το κάνουν με τα εκατοντάδες εκατ ευρώ του κουμπαρά τους. Ο Άγιαξ το ξανακάνει με προπονητή κάποιον σαν τον Έρικ τεν Χαγκ, που θαυμάζει τον Πεπ. Υπ την καθοδήγηση του τα εγγονάκια του Κρόιφ, με μέσο όρο ηλικίας στην ενδεκάδα που φτάνει μετά βίας τα 25 χρόνια, απέκλεισαν διαδοχικά και με εμφατικό τρόπο δύο κολοσσούς που μετρούν μαζί 25 τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League.

Και ενώ στο Τορίνο οι Ολλανδοί ήταν ιπτάμενοι; Στη Βαρκελώνη, το θαύμα του Ροζάριο έδειχνε έτοιμος για όλα. Η Μπαρτσελόνα την κατάπιε την Γιουνάιτεντ στα 180΄ των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Το χθεσινό 3-0 ήταν Μέσι. Και αν ο Λίο βρει το κέφι του την κατάλληλη στιγμή; Ολοένα και ανεβαίνει η προσδοκία για τον επίλογο σε αυτόν τον πόλεμο των Άστρων.

Απόψε στο Οπόρτο παίρνει σειρά η Λίβερπουλ του Κλοπ. Της φτάνει να υπερασπιστεί το 2-0 του Άνφιλντ. Αλλά οι Reds δεν έχουν μάθει να σκέφτονται ανάποδα. Την ίδια ώρα στο Μάντσεστερ η Σίτι πρέπει να βρει έναν τρόπο να επανορθώσει κόντρα στην Τότεναμ. Η 1-0 ήττα στο Λονδίνο έχει δώσει άλλο χαρακτήρα σε αυτόν τον made in England ζευγάρι. Σε μια διοργάνωση γεμάτη Πεπ όμως, δύσκολα ο Γκουαρντιόλα θα αποχωρήσει έτσι απότομα… 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ