Η… Ισπανική κατάρα πάνω από τον Γκουαρδιόλα

Η… Ισπανική κατάρα πάνω από τον Γκουαρδιόλα

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποκλείστηκε ξανά από το Τσάμπιονς Λίγκ, με έναν Ισπανό (Γιορέντε) να του «φράζει» το δρόμο, όπως και τις προηγούμενες φορές. Μήπως είναι απλά πολλές συμπτώσεις ή τελικά υπάρχει μια... Ισπανική κατάρα.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους προπονητές στην εποχή μας, με τις τακτικές που ακολουθεί να είναι βασισμένες σε ένα μοντέρνο και πιο εξελιγμένο στυλ παιχνιδιού, σε μια συνέχεια αυτού που είχε παρουσιάσει ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ, με τον Άγιαξ τη δεκαετία του ’70.

Μετά την αποχώρηση του από τη Μπαρτσελόνα, έχοντας κατακτήσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ και παρουσιάσει ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχει παίξει ομάδα στον πλανήτη Γη, δεν κατάφερε να κάνει κάτι ανάλογο στις ομάδες που έχει προπονήσει, παρά τις μεγάλες περγαμηνές που είχε να παρουσιάσει.

Το πιο παράξενο όμως είναι πως σε όλες τις προσπάθειες που έκανε, για να κατακτήσει το τρόπαιο με τα μεγάλα «αυτιά», πάντα υπήρχε μια Ισπανική ομάδα ή κάποιος Ισπανός να βάλει τέλος στα όνειρα του Καταλανού τεχνικού.

Οι πρώτες προσπάθειες με τη Μπάγερν Μονάχου

Το καλοκαίρι του 2013 έφυγε για τη Μπάγερν Μονάχου προσδοκώντας σε μια νέα περιπέτεια, αλλά και σε νέες επιτυχίες. Στην πρώτη του σεζόν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου και βρήκε μπροστά του τη Ρεάλ Μαδρίτης του Κάρλο Αντσελότι.

Οι «μερένγκες» επικράτησαν στο πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία με σκορ 1-0, ενώ το δεύτερο ματς στη Γερμανία εξελίχθηκε σε καταστροφή αφού η «βασίλισσα» συνέτριψε τους Βαυαρούς με σκορ 4-0. Και εκεί ήταν που ξεκίνησε η… κατάρα του Ισπανού στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Την επόμενη χρονιά (2014/15), και πάλι από τον πάγκο της Μπάγερν, ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέστρεψε για να φτάσει ξανά στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα.

Στο πρώτο παιχνίδι οι Καταλανοί ήταν καταπληκτικοί και με ένα σόου του Λιονέλ Μέσι (ρωτήστε τον Μπόατενγκ) επιβλήθηκαν με σκορ 3-0 στο «Καμπ Νου» βάζοντας γερές βάσεις πρόκρισης τους στον μεγάλο τελικό που θα διεξάγονταν στο Βερολίνο. Το 3-2 υπέρ των Βαυαρών, στη Γερμανία, δεν ήταν δυνατό να κλονίσει την ομάδα του Λουίς Ενρίκε. Έτσι λοιπόν και πάλι μια Ισπανική ομάδα «έκλεισε» το δρόμο στον Γκουαρδιόλα.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Έναν χρόνο μετά, έφτασε και πάλι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ξανά απέναντι σε Ισπανική ομάδα και συγκεκριμένα απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης αυτή τη φορά.

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε κατάφερε να νικήσει με σκορ 1-0 μέσα στο «Βιθέντε Κλαντερόν», με το δεύτερο παιχνίδι στην Γερμανία να έρχεται 2-1 υπέρ της Μπάγερν, αλλά να μην είναι αρκετό και λόγω του εκτός έδρας γκολ οι «ροχιμπλάνκος» πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης όπου έχασαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το κεφάλαιο Μάντσεστερ Σίτι

Αυτή ήταν η τελευταία σεζόν του Καταλανού τεχνικού στην Βαυαρία, αφού ήταν ώρα να αλλάξει τον… αέρα του και να δοκιμάσει την τύχη του σε μία νέα πόλη, σε ένα νέο γήπεδο, με άλλα χρώματα. Αυτά της Μάντσεστερ Σίτι.

Ένα πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων το οποίο ουσιαστικά «κατέρρευσε» στον δεύτερο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στη Μονακό. Μια Μονακό η οποία αργότερα έγινε η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης φτάνοντας έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης και χάνοντας από τη Γιουβέντους.

Τι λείπει όμως από όλο αυτό; Μα φυσικά το Ισπανικό στοιχείο. Ο Αθλητικός Διευθυντής των Μονεγάσκων ήταν Ισπανός και το όνομα αυτού, Αντόνιο Κορντόν.

Πιο άσχημη σεζόν ήταν η επόμενη (δηλαδή πέρυσι), όταν οι «πολίτες» έπεσαν πάνω στη Λίβερπουλ. Στη ρεβάνς του 3-0 στο «Άνφιλντ», όπου η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ «έπνιξε» αυτήν του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Ισπανός διαιτητής Ματέο Λαόθ ακύρωσε καθαρό γκολ του Σανέ.

Με αυτό οι «γαλάζιοι» του Μάντσεστερ θα έκαναν το 2-0 και θα ήθελαν ακόμη ένα γκολ για να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση. Ο εκνευρισμένος Γκουαρδιόλα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, με τον διαιτητή τελικά να τον αποβάλει από το ματς.

Και τέλος, φέτος, ήταν η Τότεναμ στα προημιτελικά που είχε να διαχειριστεί το υπέρ της 1-0 του πρώτου αγώνα και έκανε την έκπληξη απέναντι στους «πολίτες». Σε ένα πραγματικά «τρελό» παιχνίδι με τέσσερα γκολ στα πρώτα 11 λεπτά, ήρθε ένας άλλος Ισπανός να «σκοτώσει» την ομάδα του Γκουαρδιόλα.

Ο 34χρονος επιθετικός, Φερνάντο Γιορέντε, ήταν εκείνος που σκόραρε το τρίτο γκολ των «σπιρουνιών» και έτσι έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Μαουρίτσο Ποκετίνο, με έναν Ισπανό να αφήνει και πάλι με τα χέρια… άδεια τον Καταλανό τεχνικό.

Τελικά μήπως όντως υπάρχει μια… κατάρα, πάνω από τον Γκουρδιόλα, που θέλει τους συμπατριώτες του να μην τον… αφήνουν να γευτεί τη χαρά του κορυφαίου τίτλου της Ευρώπης, ή μήπως είναι όλα συμπτώσεις και ο Καταλανός μπορεί να μεγαλουργεί μόνο με τη Μπαρτσελόνα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση;

Ο μόνος που μπορεί να δείξει τι θα συμβεί είναι ο χρόνος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ