Το «μονοπάτι» των ελληνικών ομάδων σε Champions και Europa League

Το «μονοπάτι» των ελληνικών ομάδων σε Champions και Europa League

Οι πέντε ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα μπουν στον «χορό» των προκριματικών από νωρίς. Ποια τα δεδομένα, οι πιθανοί αντίπαλοι και οι ημερομηνίες.

Το ελληνικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ να κατακτά τον τίτλο μετά από 34 χρόνια και τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Ατρόμητο και τον Άρη να τον ακολουθούν «καπαρώνοντας» τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Ο Δικέφαλος του βορρά μαζί με τον Ολυμπιακό θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στα προκριματικά του Champions League, ενώ οι άλλοι τρεις στα προκριματικά του Europa League. Όλες οι ελληνικές ομάδες όπως καταλαβαίνει κανείς θα ξεκινήσουν από πολύ νωρίς τις υποχρεώσεις τους και ο δρόμος μέχρι τους ομίλους είναι μακρύς και δύσβατος.

Ο ΠΑΟΚ περιμένει τον νικητή της φετινής διοργάνωσης για να μάθει αν θα ξεκινήσει από τον δεύτερο ή από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ενώ ο Ολυμπιακός θα αρχίσει από τον δεύτερο ότι και να γίνει.

Στο Europa League, η ΑΕΚ θα μπει στα προκριματικά από τον τρίτο γύρο, ενώ Ατρόμητος και Άρης από τον δεύτερο προκριματικό. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και με κάθε ομάδα ξεχωριστά προκειμένου να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα και όσον αφορά ημερομηνίες, κληρώσεις αλλά και αλλαγές.

Ο ΠΑΟΚ και το όνειρο των ομίλων

Ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό γύρο και όχι από τον δεύτερο, αφού για να γίνει διαφορετικά θα πρέπει κάποια εκ των Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Άγιαξ και Τότεναμ να πάρει το Champions League και παράλληλα να μην βγει από το πρωτάθλημα της τη νέα σεζόν. Η μόνη πιθανή είναι η Τότεναμ που όμως είναι με την πλάτη στον τοίχο μετά το 1-0 του Άγιαξ στο Λονδίνο, ενώ θα πρέπει να χάσει και με πολλά γκολ από την Έβερτον την τελευταία αγωνιστική.

Με δεδομένο ότι ο Δικέφαλος του βορρά θα κερδίσει γύρο λοιπόν στις 22 Ιουλίου θα μάθει τον αντίπαλό του και θα είναι στους ανίσχυρους της κληρωτίδας, εκτός αν συμβούν πράγματα και θαύματα και αποκλειστούν πολλές ομάδες με υψηλότερη βαθμολογία. Δύσκολο σενάριο. Πάντως ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να έχει βατό αντίπαλο αν γλυτώσει την πρωταθλήτρια Ολλανδίας στην κλήρωση κι εν συνεχεία κληρωθεί με ισχυρό που θα αποκλειστεί. Το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ είναι προγραμματισμένο για τις 6 ή 7 Αυγούστου και η ρεβάνς θα είναι προγραμματισμένη για τις 13 Αυγούστου.

Οι πιθανοί αντίπαλοι του θα είναι (εφόσον περάσουν οι ισχυρές ομάδες):

Αγιαξ ή Αϊντχόφεν
Σέλτικ (πρέπει να περάσει δύο προκριματικούς γυρους)
Κοπεγχάγη (πρέπει να περάσει έναν προκριματικό γύρο)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ (πρέπει να περάσει έναν προκριματικό γύρο)
ΜΠΑΤΕ (πρέπει να περάσει δύο προκριματικούς γυρους)
Αστάνα (πρέπει να περάσει δύο προκριματικούς γύρους)

Ο Ολυμπιακός πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του

Ο Ολυμπιακός έχει πολύ δύσκολο έργο, αφού θα μπει από τον δεύτερο προκριματικό και θα πρέπει να περάσει τρεις αντιπάλους για να φτάσει στους ομίλους. Η κλήρωση του θα γίνει 18 Ιουνίου και θα είναι στους ισχυρούς στον πρώτο γύρο που θα αγωνιστεί. Για να καταλάβει κανείς τη δυσκολία του Ολυμπιακού αρκεί να καταλάβει πως από συνολικά 11 ομάδες μόνο 2 θα φτάσουν στους ομίλους.

Ο Ολυμπιακός θα μπει λοιπόν στον δεύτερο προκριματικό γύρο μαζί με τον δεύτερο της Ολλανδίας (Αϊντχόφεν τώρα), τον δεύτερο της Τσεχίας (Βικτόρια Πλζεν τώρα), τον δεύτερο της Ελβετίας (Βασιλεία), τον δεύτερο της Αυστρίας (Λίντσερ) και τον δεύτερο της Τουρκίας (Μπασακσεχίρ τώρα). Τα παιχνίδια ο Ολυμπιακός θα τα δώσει στις 23 ή 24 Ιουλίου και στις 30 ή 31 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αν η κάτοχος του Europa φέτος έχει εξασφαλίσει την είσοδο της στους ομίλους του Champions League από το πρωτάθλημα της, τότε αυτόματα οι εκπρόσωποι από Τουρκία (Μπασακσεχίρ) και Αυστρία (Λίντσερ) θα πάνε στον 3ο προκριματικό.

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού:

Βικτόρια Πλζεν
Μπασακσεχίρ
Λίντσερ

Και οι πιθανοί αντίπαλοι αν ο κάτοχος του Europa έχει θέση στους ομίλους του Champions League:

Αϊντχόφεν
Βικτόρια Πλζεν

Η νέα υπέρβαση που θέλει η ΑΕΚ και η συνέπεια

Η ΑΕΚ είναι συνεπής εδώ και δύο χρόνια και βρίσκεται στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είτε στο Champions League είτε στο Europa League. Και φέτος λοιπόν η Ένωση ψάχνει μια υπέρβαση, καθώς θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό γύρο και θέλει να φτάσει μέχρι τους ομίλους. Η κλήρωση για την ΑΕΚ θα γίνει στις 22 Ιουλίου και τα παιχνίδια στις 8 Αυγούστου και στις 15 Αυγούστου.

Οι πιθανοί αντίπαλοι για τους κιτρινόμαυρους είναι πολλοί και ακόμα δεν έχουν τελειώσει τα πρωταθλήματα, όμως η λογική λέει πως θα είναι στους ισχυρούς στην κλήρωση, ενώ αν προκριθεί δύσκολα θα είναι ισχυρή στα play off. Οι αντίπαλοι της θα γίνουν ουσιαστικά γνωστοί στις 22 Ιουλίου που είναι η κλήρωση.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η ΑΕΚ και στα δύο προκριματικά θα αγωνιστεί σε άδειο ΟΑΚΑ λόγω της τιμωρίας της από το παιχνίδι με τον Άγιαξ, άρα θα έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο.

Ο Ατρόμητος, ο Άρης και ο πολύ μακρινός στόχος των ομίλων

Οι δύο ομάδες είναι αυτές που κλείνουν την πεντάδα των εκπροσώπων της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ατρόμητος και Άρης θα μπουν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στους ισχυρούς της κλήρωσης στις 18 Ιουνίου.

Οι πιθανοί αντίπαλοι θα είναι πολλοί και πιθανότατα αρκετοί από αυτούς θα είναι βατοί, όμως οι ελληνικές ομάδες μας έχουν συνηθίσει σε αποτυχίες τα τελευταία χρόνια από νωρίς (πχ πέρσι Αστέρας και Ατρόμητος). Τα παιχνίδια για Ατρόμητο και Αρη θα είναι στις 25 Ιουλίου και 1η Αυγούστου.

Στόχος και των δύο θα είναι αρχικά η πρόκριση στον τρίτο προκριματικό και εν συνεχεία με λίγο τύχη και καλές κληρώσεις να φτάσουν μέχρι τα play off. Και οι δύο θέλουν τη διάκριση στην Ευρώπη και ο στόχος είναι οι όμιλοι αλλά φαντάζουν πολύ μακρινοί με τρεις προκριματικούς γύρους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ