Λίβερπουλ: Oμάδα και προπονητής που δεν είναι Κλοπ-ι paste

Λίβερπουλ: Oμάδα και προπονητής που δεν είναι Κλοπ-ι paste

Δεν είναι εύκολο να «κοπιάρει» κάποιος την Λίβερπουλ. Ούτε βέβαια τον προπονητή της. Ο Κλοπ μοιάζει να γεννήθηκε για να βασιλεύσει στο Άνφιλντ. Και θέλει να γράψει το όνομα του δίπλα σε αυτά των Σάνκλι, Πέισλι, Φάγκαν και Νταλγκλίς

Δεν χωρά αμφιβολία πως κάθε είδους λεκτική υπερβολή εξαντλήθηκε για να περιγράψει το απίστευτο του πράγματος. Της πρόκρισης της Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Όχι μόνο στην χώρα μας.

Παντού, σε όλο τον κόσμο. Λογικό αν κρίνει κάποιος από το μέγεθος του κατορθώματος καθώς οι «κόκκινοι» φρόντισαν να θυμίσουν γιατί μας αρέσει το ποδόσφαιρο.

Και είναι τόσο μεγάλη η αξία της χθεσινής επικής πρόκρισης για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού της Αγγλίας, που την αντιλαμβάνεται καλύτερα κάποιος την επόμενη μέρα του θριάμβου.

Διαβάζοντας τον Τύπο, κοιτώντας φωτογραφίες, παρακολουθώντας με… νορμάλ σφυγμούς τις φάσεις του αγώνα στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Και είναι σίγουρο πως η φιγούρα του Γιούργκεν Κλοπ έχει κυρίαρχη θέση στο κάδρο της τεράστιας ανατροπής των κόκκινων. Για να επιτευχθεί άλλωστε ο στόχος μιας τόσο μεγάλης ανατροπής χρειάζεται πρώτα απ’ όλους να το πιστέψει ο προπονητής.

Αποδείχθηκε περίτρανα πως ο οργανισμός Λίβερπουλ το πίστευε και μάλιστα πολύ καλά. Από τον προπονητή μέχρι τους οπαδούς. Αν μη τι άλλο ο τρόπος με τον οποίο προετοίμασε ο Κλοπ τους παίκτες του για τον μεγάλο αγώνα θα μείνει στην ιστορία.

Όχι τόσο για την τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού, αλλά κυρίως για την μενταλιτέ που είχε η Λίβερπουλ στον συγκεκριμένο αγώνα. Δεν είναι όλα θέμα τακτικής στο ποδόσφαιρο.

Χρειάζονται και άλλα πράγματα για να συντηρηθεί ο μύθος μιας ομάδας και ο Κλοπ φρόντισε να δείξει και πάλι πως μάλλον είναι γεννημένος για να κάθεται στον πάγκο της Λίβερπουλ.

Ο Γερμανός κατάφερε να οδηγήσει τους reds σε δύο συνεχόμενους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και σε τρίτο συνεχόμενο ευρωπαϊκό, μιας και οι κόκκινοι είχαν αγωνιστεί πριν από δύο χρόνια στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Κλοπ δεν μπόρεσε να δει την ομάδα του να κατακτά το τρόπαιο τις δύο προηγούμενες φορές. Ελπίζει πως αυτή την φορά θα τα καταφέρει και μάλιστα σε μια χρονιά που η Λίβερπουλ έφτασε τόσο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά μάλλον θα μείνει και πάλι χωρίς την κούπα.

Τούτη την ώρα βέβαια ο Γερμανός δεν σκέφτεται την πρέμιερ αλλά την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά» και περιμένει για να μάθει τον αντίπαλο της ομάδας του. Άγιαξ ή Τότεναμ;

Το ερώτημα θα απαντηθεί απόψε αλλά όπως και να’ χουν τα πράγματα ένα είναι σίγουρο. Η Λίβερπουλ είναι το φαβορί στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Κλοπ μίλησε στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα για τα κότσια που είχαν οι παίκτες του. Τους αποκάλεσε γίγαντες έστω και αν είπε μια «απαγορευμένη» λέξη για να περιγράψει το μεγαλείο του κατορθώματος.

Και δεν έχει άδικο ο Κλοπ. Ο Γερμανός προπονητής κατάφερε να παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο του Άνφιλντ έντεκα πολεμιστές που πίστευαν ότι μπορούν να φέρουν «βόλτα όλο τον κόσμο». Ο τεχνικός των κόκκινων έφτιαξε γίγαντες σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό ανάστημα, σχεδιάζοντας ένα παιχνίδι στα ιδεώδη της ομάδας του.

Ένα πλάνο βασισμένο στους μύθους που έχει «γεννήσει» το άντρο της Λίβερπουλ. Ένα σχέδιο μάχης σαν κι εκείνα που παρουσίαζε στους παίκτες του ο Σάνκλι πριν από πενήντα χρόνια.

«Μεγάλο μέρος της επιτυχίας είναι στο μυαλό. Πρέπει να πιστέψεις ότι είσαι ο καλύτερος και μετά να κάνεις ότι πρέπει για να είσαι» συνήθιζε να λέει ο μεγαλύτερος θρύλος στην ιστορία αυτού του μεγάλου κλαμπ.

Ίσως και ο Κλοπ να χρησιμοποίησε τα λόγια του Σάνκλι για να φτιάξει τους παίκτες του πριν από την μεγάλη μάχη. Μπορεί ναι, μπορεί όχι αλλά είναι σίγουρο πως ο Γερμανός είναι μια τεράστια φιγούρα για την «αρμάδα» του μεγάλου λιμανιού της Αγγλίας.

Ο προπονητής που πανηγυρίζει τα γκολ των reds περισσότερο και από τους οπαδούς στο Kop. Ο προπονητής που πάνω απ’ όλα είναι οπαδός της Λίβερπουλ και πορεύεται με στόχο να γράψει το όνομα του δίπλα σε αυτό του Σάνκλι. Του Πέισλι, του Φάγκαν, του Ντλαγκλίς.

Κανείς δεν ξέρει αν ο Κλοπ θα μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Αυτή την ώρα όμως είναι βέβαιο πως στο Λίβερπουλ δεν σκέφτονται το αγγλικό πρωτάθλημα και ο Κλοπ φροντίζει με τον τρόπο του να συντηρεί τον μύθο της Λίβερπουλ. «Χτίζοντας» παράλληλα και τον δικό του μύθο.

Έχει καταφέρει λοιπόν ο Γερμανός να δημιουργήσει μια ομάδα στην οποία κανείς δεν μπορεί να κάνει Κ(λ)όπι paste. Μια ομάδα που βασίζεται σε όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν μεγάλη την Λίβερπουλ στο διάβα των χρόνων.

Ο Κλοπ έχει μιλήσει πολλές φορές για την πίστη του στον Θεό. Για τα πράγματα που τον συνδέουν με τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Για τις πολιτικές του καταβολές. Για τις ιδέες του. Έχει πει πολλές φορές την γνώμη του για θέματα που αφορούν την πόλη του Λίβερπουλ. Όπως έλεγε κι ένας φίλος της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κ(λ)οπ!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ