Ολυμπιακός: Το μονοπάτι «μη πρωταθλητών» του Τσάμπιονς Λιγκ

Ολυμπιακός: Το μονοπάτι «μη πρωταθλητών» του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Ολυμπιακός μπαίνει ως «ισχυρός» στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών» για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι να λήξει όμως ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ ανάμεσα στην Τσέλσι και την Άρσεναλ δεν θα γνωρίζει τα... υπόλοιπα

Δεν είναι στο… άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Μέχρι να γίνει όμως ο τελικός του Europa League ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να γνωρίζει τα περισσότερα αναφορικά με την καλοκαιρινή του περιπέτεια στα προκριματικά του Champions League. Διότι το μονοπάτι των «μη πρωταθλητών» είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τελευταίο ματς της σεζόν για την Τσέλσι και την Άρσεναλ. Και το αποτέλεσμα της 29ης Μαϊου στο Μπακού είναι που θα «λύσει» και τον γρίφο.

Η Τσέλσι έχει μπει απευθείας στους ομίλους του επόμενου Champions League, η Άρσεναλ θα το καταφέρει μόνο αν κατακτήσει το Europa League. Και αυτός ο διαχωρισμός είναι «τεράστιος» για την καλοκαιρινή δράση. Αν πάρει τον τίτλο η Τσέλσι, τότε αυτομάτως στους ομίλους του Champions League προκρίνεται η τρίτη του γαλλικού πρωταθλήματος Λιόν. Αν το πάρει η Άρσεναλ; Η Λιόν μπαίνει στο ίδιο μονοπάτι  με τον Ολυμπιακό. Διεκδικώντας τα δύο εισιτήρια μέσα από την διαδικασία των προκριματικών. Και δεν είναι αυτή η μοναδική αλλαγή. Για να μην τα μπερδέψουμε λοιπόν ας προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια λογική σειρά.

Πρώτα από όλα η διαδικασία. Με βάση την προκήρυξη του θεσμού ο Ολυμπιακός μπαίνει στον δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης μαζί με άλλες πέντε ομάδες. Τις δευτεραθλήτριες Ολλανδίας, Ελβετίας, Τσεχίας, Τουρκίας και Αυστρίας. Οι τρεις ομάδες που προκρίνονται συναντούν στον τρίτο προκριματικό τις δευτεραθλήτριες Βελγίου, Ουκρανίας, Πορτογαλίας και τις τριταθλήτριες της Ρωσίας και της Γαλλίας. Οι νικητές των τεσσάρων ζευγαριών θα προκριθούν στα πλέι-οφ και εκεί η νέα κλήρωση θα ανοίξει τον δρόμο για τα δύο κλαμπ που θα κερδίσουν το δικαίωμα πρόκρισης στους ομίλους του Champions League.

Όλο το παραπάνω σενάριο ισχύει όμως μόνο στην περίπτωση που η Άρσεναλ κατακτήσει το Europa League. Αν το πάρει η Τσέλσι, τότε οι ομάδες στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών» γίνονται από έντεκα, δέκα με τη Λιόν να προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Champions League. Ο Ολυμπιακός παραμένει στον δεύτερο προκριματικό γύρο αλλά εκεί θα συναντηθεί με τους δευτεραθλητές Ελβετίας, Τσεχίας και Ολλανδίας. Οι δύο που θα περάσουν θα είναι στον τρίτο προκριματικό μαζί με τις δευτεραθλήτριες Τουρκίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας, Ουκρανίας, Βελγίου και την 3η της Ρωσίας.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Ολυμπιακός μπαίνει ως «ισχυρός» στον δεύτερο προκριματικό γύρο. Αν το πάρει η Τσέλσι και η Λιόν φύγει από την «εξίσωση» τότε οι Ερυθρόλευκοι θα είναι στους «ισχυρούς» και στον τρίτο προκριματικό γύρο καθώς από τις υποψήφιες ομάδες (έχει τελειώσει μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα) έχει την τέταρτη καλύτερη «ειδική βαθμολογία» στο ranking της UEFA. Όλοι με την Τσέλσι λοιπόν; Ίσως. Αρκεί να εξηγήσουμε κάτι ακόμη. Αν το πάρει η Άρσεναλ οι τρεις πιθανοί αντίπαλοι των Πειραιωτών στον δεύτερο προκριματικό είναι σίγουρα οι: ΛΑΣΚ (Αυστρία) και Πλζεν (Τσεχία) και μάλλον η Μπασακσεχίρ από την Τουρκία. Αν το πάρει η Τσέλσι αντίπαλος θα είναι είτε η Αϊντχόφεν (Ολλανδία) είτε η Πλζεν. Και ο δεύτερος προκριματικός είναι ο σημαντικότερος του καλοκαιριού. Γιατί αν ο Ολυμπιακός περάσει από το πρώτο «νοκ άουτ» σφραγίζει ως… μίνιμουμ την παρουσία του στους ομίλους του επόμενου Europa League ότι και να γίνει στη συνέχεια. Αν όμως δεν τα καταφέρει; Τότε θα συνεχίσει στους προκριματικούς του Europa League μέσα στο καλοκαίρι.

Αναλυτικότερα τώρα.

Αυτό είναι το μονοπάτι με την Άρσεναλ νικήτρια του Europa League σύμφωνα με τις σημερινές βαθμολογίες των εθνικών πρωταθλημάτων

2ος προκριματικός γύρος.

Ισχυροί: Βασιλεία (Ελβετία), Ολυμπιακός, Αϊντχόφεν (Ολλανδία)

Ανίσχυροι: Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) και ΛΑΣΚ (Αυστρία), Μπασάκσεχιρ (Τουρκία)

3ος Προκριματικός γύρος
Οι τρεις νικητές του 2ου προκριματικού γύρου και οι Λιόν (Γαλλία), Κράσνονταρ (Ρωσία), Πόρτο (Πορτογαλία), Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία), Μπριζ (Βέλγιο)

Πλει-οφ

Οι τέσσερις νικητές του τρίτου προκριματικού γύρου

Και αυτό είναι το μονοπάτι με κάτοχο του Europa League την Τσέλσι

2ος προκριματικός γύρος.

Ισχυροί: Βασιλεία (Ελβετία), Ολυμπιακός

Ανίσχυροι: Αϊντχόφεν (Ολλανδία)  Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 3ος Προκριματικός γύρος

3ος Προκριματικός γύρος

Οι δύο νικητές του 2ου προκριματικού γύρου και οι Λιόν (Γαλλία), Κράσνονταρ (Ρωσία), Πόρτο (Πορτογαλία), Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία), Μπριζ (Βέλγιο), ΛΑΣΚ (Αυστρία), Μπασάκσεχιρ (Τουρκία)

Πλει-οφ

Οι τέσσερις νικητές του τρίτου προκριματικού γύρου

Η κλήρωση του δεύτερου προκριματικού γύρου θα γίνει στις 18 Ιουνίου.

 

Η ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

  1. ΠΟΡΤΟ 93.000
  2. ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ 65.000
  3. ΛΙΟΝ 61.500
  4. ΒΑΣΙΛΕΙΑ 54.500
  5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 44.000
  6. ΜΠΡΙΖ 39.500
  7. ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ 37.000
  8. ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ 34.500
  9. ΠΛΖΕΝ 33.000
  10. ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ 10.500
  11. ΛΑΣΚ 2.000

Σημειώστε απαραίτητα πως σίγουρες σε αυτή τη λίστα είναι ως τώρα η Βασιλεία, ο Ολυμπιακός, η Πλζεν, η ΛΑΣΚ, η Αϊντχόφεν και η Ντιναμό Κιέβου. Κατά 99% η Λιόν (είναι στο +4 από τη Σεντ Ετιέν δύο αγωνιστικές από το φινάλε). Πιθανότατα και η Πόρτο (στο -2 από τη Μπενφίκα μια αγωνιστική πριν από τη λήξη).  Στο Βέλγιο η Μπριζ διεκδικεί ακόμη το πρωτάθλημα από τη Γκενκ (στο -3 δύο αγωνιστικές από το φινάλε). Στη Ρωσία η Κράσνονταρ είναι τρίτη αλλά στο -2 από τη Λοκομοτίβ Μόσχας (μένουν δύο αγωνιστικές). Και στην Τουρκία γίνεται ένας χαμός με τη Μπασακσεχίρ να χάνει ως τώρα τον τίτλο σε ισοβαθμία από την Γαλατά και την Μπεσίκτας να έχει ελπίδες να βγει δεύτερη. Στους γείτονες μένουν δύο αγωνιστικές.   

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ