Οι αξέχαστοι τελικοί στον αστερισμό του Champions League (vids)

Οι αξέχαστοι τελικοί στον αστερισμό του Champions League (vids)

Με αφορμή τη σπουδαία αναμέτρηση ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τότεναμ, to10.gr κάνει αναδρομή σε αξέχαστους τελικούς του Champions League που άφησαν τη σφραγίδα τους στη διοργάνωση.

Η ώρα της κρίσης έφτασε. Λίβερπουλ και Τότεναμ διασταυρώνουν απόψε τα ξίφη τους στον μεγάλο τελικό της Μαδρίτης, με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League.

Η μελωδία του Χάντελ θα ηχήσει για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκό στάδιο για τη φετινή περίοδο, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στον αγγλικό «εμφύλιο».

Η περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης, Λίβερπουλ, έχει για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να ράψει το έκτο αστέρι στη φανέλα της, ενώ στον αντίποδα η… πρωτάρα Τότεναμ θέλει να αποδείξει πως δεν έφτασε αναίτια μέχρι την πηγή.

Ο νικητής αναμένεται να κριθεί σε λίγες ώρες, με τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους πάντως να περιμένουν να δουν θέαμα εφάμιλλο των προηγούμενων αναμετρήσεων που διεξήχθησαν στη διοργάνωση.

Από τον αποκλεισμό της Ρεάλ από τον Άγιαξ, μέχρι το έπος της Λίβερπουλ κόντρα στη Μπαρτσελόνα, το φετινό Champions League έχει επιφυλάξει εκπλήξεις, συγκινήσεις και γεγονότα για τα οποία θα μπορούσαν να γραφτούν μέχρι και ωδές που θα ηχούσαν μελωδικά στα αυτιά των μεταγενέστερων.

Παρόλα αυτά ο τελικός παραμένει η κορύφωση. Η στιγμή που όλοι περίμεναν, που η αναμονή επιτέλους παραχωρεί τη θέση της στη χαρά, τη λύπη και τη γενικότερη θύελλα των συναισθημάτων. Και αν κάποιος κρίνει με βάση τα… προηγούμενα, τότε σίγουρα υπάρχει η ελπίδα πως και ο τελικός θα είναι αντάξιος των όσων έχουν προηγηθεί μέχρι στιγμής στο θεσμό.

Με αφορμή τα παραπάνω, to10.gr επιχειρεί μια αναδρομή στο παρελθόν και σας παρουσιάζει τους οκτώ πιο αξέχαστους τελικούς, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη διοργάνωση.

Ρεάλ Μαδρίτης – Ρεμς 4-3 (1955-1956)

Ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης φυσικά δεν θα μπορούσε να μην είναι ιδιαίτερος. Η Ρεάλ Μαδρίτης ως τυπικά γηπεδούχος υποδέχεται τη Ρεμς στον μεγάλο τελικό, με την παρέα του Αλφρέντο Ντι Στέφανο και τους Φέρεντς Πούσκας να δεινοπαθεί αλλά στο τέλος να κατακτά το τρόπαιο.

Το τελικό 4-3 έχρισε τη «βασίλισσα» ως την πρώτη ομάδα στην ιστορία που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ συγχρόνως πρόσθεσε το πρώτο πετράδι στο στέμμα της.

Ρεάλ Μαδρίτης – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 7-3 (1959-1960)

Οι «Μερένχες» έχουν σαρώσει ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη στο πέρασμά τους, κατακτώντας τέσσερα σερί τρόπαια. Πλέον φλερτάρουν και με το πέμπτο κόντρα στην πρωτοεμφανιζόμενη σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Άιντραχτ.

Στον πιο συναρπαστικό τελικό από άποψη γκολ, η Ρεάλ σκορπάει τους… επτά αιθέρες τους Γερμανούς με 7-3, ενώ συνολικά τα δέκα τέρματα που επιτεύχθηκαν παραμένουν μέχρι και σήμερα το απόλυτο ρεκόρ της διοργάνωσης.

Άγιαξ – Παναθηναϊκός 2-0 (1970-1971)

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει το μεγάλη έκπληξη, αφού έπειτα από μια αξιοσημείωτη πορεία στη διοργάνωση καταφέρνει να πάρει το εισιτήριο για μια θέση στον τελικό.

Εκεί, το σύνολο του Φέρεντς Πόυσκας θα συναντήσει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ.

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του «τριφυλλιού», οι Ολλανδοί θα επικρατήσουν με 2-0 και θα στερήσουν μια μοναδική ευκαιρία από ελληνικό σύλλογο να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Γιουβέντους – Λίβερπουλ 1-0 (1984-1985)

Στις 29 Μαΐου του 1985 γράφεται μια από τις πιο μαύρες σελίδες του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Η τραγωδία του Χέιζελ που είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό 39 ανθρώπων επισκιάζει τα λαμπερά φώτα του τελικού και βυθίζει την Ευρώπη στη θλίψη.

Το πέναλτι του Πλατινί μπορεί να έδωσε το τρόπαιο στη Γιουβέντους, όμως το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες για όσα συνέβησαν στις κερκίδες εκείνης της μοιραίας ημέρας.

Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0 (1994-1995)

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έχει φορέσει τα καλά του, καθώς χιλιάδες φίλοι της Μπαρτσελόνα και της Μίλαν έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό.

Παρά το γεγονός πω η αρμάδα του Γιόχαν Κρόιφ θεωρούταν από τους περισσότερους ως το φαβορί, μια συγκλονιστική εμφάνιση των παικτών της Μίλαν με πρωταγωνιστή τον Σαβίσεβιτς δίνει το τρόπαιο στους Ιταλούς.

Το τελικό 4-0 υπέρ των «ροσονέρι« αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις μεγαλύτερες νίκες που έχουν σημειωθεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

https://youtu.be/SMLfssSQZRg

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου 2-1 (1998-1999)

Ο φωτεινός πίνακας του Καμπ Νου δείχνει τους Γερμανούς να προηγούνται με 1-0 έπειτα από ενενήντα λεπτά αγώνα. Το παιχνίδι έχει εισέλθει στις καθυστερήσεις και τα πάντα δείχνουν να έχουν κριθεί.

Δυο χρυσές αλλαγές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως, ανατρέπουν τα δεδομένα και χαρίζουν μια καθολική έκπληξη σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Μέσα σε 140 δευτερόλεπτα, οι «κόκκινοι διάβολοι» χτυπούν δυο φορές χάρη στα γκολ των Σέριγχαμ και Σόλσκιερ και με το τελικό 2-1 πανηγυρίζουν το δεύτερο Champions League της ιστορίας τους.

https://youtu.be/TxDgwmtrB-I

Ρεάλ Μαδρίτης – Λεβερκούζεν 2-1 (2001-2002)

Ο τελικός του 2002 πιθανότατα να μην άξιζε να μείνει στην ιστορία, αν δεν είχε συμβεί μια συγκεκριμένη στιγμή… μαγείας.

Στο 45ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ρομπέρτο Κάρλος θα κάνει μια ακίνδυνη σέντρα από τα αριστερά, με τους πάντες να περιμένουν ένα εύκολο καθάρισμα από την αντίπαλη άμυνα.

Παρόλα αυτά, όλοι είχαν υπολογίσει χωρίς τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος με ένα εκπληκτικό βολ πλανέ πετυχαίνει το καλύτερο γκολ που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικό της διοργάνωσης.

Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (2004-2005)

Ίσως ο πιο συναρπαστικός τελικός όλων των εποχών και συγχρόνως η μεγαλύτερη ανατροπή. Στα πρώτα 45′ η Μίλαν βρίσκεται μπροστά με σκορ 3-0 και όπως παραδέχθηκε προσφάτως και ο ίδιος ο Καφού, οι παίκτες των «ροσονέρι» πανηγύριζαν από το… ημίχρονο.

Η σιγουριά όμως εξελίχθηκε σε αμηχανία και τρόμο, όταν μέσα σε έξι λεπτά, οι «ρεντς» έφεραν το παιχνίδι στα ίσα, με το τελικό 3-3 να οδηγεί τον αγώνα στα πέναλτι.

Στην τελευταία κρίσιμη εκτέλεση μάλιστα για τους Ιταλούς, ο Σεφτσένκο βλέπει τον Ντούντεκ να τον σταματάει και να βάζει την τελική υπογραφή στο «κόκκινο» έπος της Κωνσταντινούπολης.

https://youtu.be/hEDvtpJX4co

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ