Ολυμπιακός: Απο τη Ρωσία (στα αστέρια) με αγάπη

Ολυμπιακός: Απο τη Ρωσία (στα αστέρια) με αγάπη

Τα παιχνίδια του… μυαλού απαγορεύονται απόψε στο Κράσνονταρ. Εδώ που έφτασε ο Ολυμπιακός, η πρόκριση είναι… μονόδρομος!

Και κάπου εδώ: Η πιο μεγάλη νύχτα της σεζόν έφτασε για τον Ολυμπιακό. Εκεί στον μακρινό ρωσικό νότο. Στη φωλιά της Κράσνονταρ (22:00) και τη ρεβάνς του μαγικού και ονειρεμένου 4-0 της περασμένης Τετάρτης. Το σπουδαιότερο ματς της χρονιάς, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο. Η αγωνιστική παρτίδα της επιβεβαίωσης. Εκείνη που -εάν και εφόσον- θα οριστικοποιήσει την επιστροφή των Ερυθρόλευκων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επίτευξη ενός «στόχου» που εδώ και χρόνια έμοιαζε απαγορευμένος για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

H ανάγνωση της αποψινής αποστολής; Θεωρητικά απλή. Οι Ερυθρόλευκοι το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους και να επιβεβαιώσουν τον «χαρακτήρα» που τους έφερε ως εδώ. Τον χαρακτήρα της ποδοσφαιρικής υπομονής και της συνέπειας. Με δύο λόγια: Σεμνά και ταπεινά. Δίχως παιχνίδια του μυαλού. Διότι βρέθηκαν σε περιβάλλον Τσάμπιονς Λιγκ πολύ μεγαλύτερες φανέλες με τη σιγουριά του πρώτου ματς, οδηγό στη ρεβάνς. Και το κάζο που ακολούθησε έγινε κομμάτι της ιστορίας. Δύο φορές στη σειρά η Μπαρτσελόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε, ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη Ρώμη με προίκα το 4-1 επί της Ρόμα. Στο Άνφιλντ με προίκα το 3-0 στον περσινό πρώτο ημιτελικό με τη Λίβερπουλ. Δεν θέλει πολύ, αν χάσεις τον προσανατολισμό σου.

Η Κράσνονταρ είναι καλή ομάδα. Πολύ καλύτερη από ότι έδειξε στο Φάληρο, όπου ούτως ή άλλως το τελικό 4-0 δεν ήταν ανάλογο της αναμέτρησης. Απόψε οι Ρώσοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Στη συνείδηση όλων έχουν αποκλειστεί. Για το άπιαστο πάνε. Και θα το διεκδικήσουν σε ένα γήπεδο που θα «κοχλάζει» από 30.000 ανθρώπους. Μια σύγχρονη «αρένα» από εκείνες που οι πρώτες σειρές της κερκίδας αγγίζουν τον αγωνιστικό χώρο. Αν δοθεί το δικαίωμα στην παρέα του Μάρκους Μπεργκ, τότε μπορεί κάλλιστα να σχηματιστούν συνθήκες περιπέτειας. Και ο Ολυμπιακός δεν το θέλει αυτό. Ο Ολυμπιακός που σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή του διαδρομή, ήταν άξιος αναφοράς για την σταθερότητα και την ικανότητα του να μην προκαλεί… περιπέτειες.

Και μιας και τα λέμε όλα: Το timing φαντάζει ιδανικό για μια σειρά από πληροφορίες που… χάθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Από τα δεδομένα μέσα από τα οποία κατάφερε ο Πέδρο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του να βρίσκονται ένα βήμα από τα άστρα. Γιατί ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε αυτό το μονοπάτι «μη πρωταθλητών» ως εκπρόσωπος της τελευταίας χώρας με βάση το ranking (15η) που μπορούσε να προσθέσει έναν εκπρόσωπο σε αυτό το τουρνουά των δέκα ομάδων που «τάραξε» τον Ιούλη και τον Αύγουστο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το τουρνουά με την τρίτη ομάδα της Ρωσίας, τους δεύτερους από Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ελβετία. Και εκείνους από την Αυστρία, την Τσεχία. Δέκα ομάδες για δύο εισιτήρια. Ανάμεσα τους η Πόρτο και η Αϊντχόφεν. Οι πολύπειρες στην Ευρώπη Βασιλεία, Ντιναμό Κιέβου και Μπριζ. Τα γεμάτα πορτοφόλια της Μπασακσεχίρ του Αρντά και του Ρομπίνιο και της -αποψινής αντιπάλου- Κράσνονταρ που μπορεί στο Καραϊσκάκη να… σκόρπισε στο φινάλε, αλλά όσοι τυχόν δεν το κατάλαβαν το έκανε με ένα ρόστερ χρηματιστηριακής αξίας 150 εκατ ευρώ και βάλε.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν το φαβορί. Και δεν ένιωσε ποτέ φαβορί. Μάλιστα ελέω της 15ης θέσης της Ελλάδας, βρέθηκε με την υποχρέωση να παίξει στους προκριματικούς από τον Ιούλη με μοναδικό εφόδιο κάτι που ο ίδιος έχτισε για χρόνια με υπομονή: Τη δική του θέση στο ranking της UEFA, που τον χώρεσε ανάμεσα στα φαβορί. Άρπαξε ότι του έδωσαν οι συνθήκες. Το γεγονός ότι η 3η της Γαλλίας (Λιόν) δεν συμμετέχει καν στο τουρνουά, με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ από την Τσέλσι. Την πρώτη καλή κλήρωση που τον έστειλε μακριά από την Αϊντχόφεν. Την μεγάλη έκπληξη της Κράσνονταρ στην Πορτογαλία.

Το γεγονός ότι απόψε η Πόρτο, η Αϊντχόφεν, η Ντιναμό Κιέβου, η Μπασάκ και η Βασιλεία θα δουν από την τηλεόραση τα τελευταία ματς των πλει-οφ, είναι από μόνο του η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τους Πειραιώτες. Η ακόμη μεγαλύτερη αφορά στα κεκτημένα της περασμένης εβδομάδας. Φτάνει οι Ερυθρόλευκοι να πράξουν τα αυτονόητα απόψε κόντρα στην παρέα του Μάρκους Μπεργκ. Φτάνει για να τους χωρέσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και αυτό αν συμβεί θα είναι επίτευγμα, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα.

Με συγκέντρωση λοιπόν στη διεκδίκηση κάθε μπάλας. Με «στόχο» να μην χρειαστεί στα μαθηματικά της πρόκρισης να προστεθεί το αποτέλεσμα του Καραϊσκάκης. Όπως ακριβώς το είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης: «Λες και το πρώτο ματς έληξε μηδέν-μηδέν». Εδώ που έφτασαν τα πράγματα οι Πειραιώτες πρέπει να τελειώσουν τη δουλειά που με επιτυχία κάνουν εδώ και έναν μήνα στο μονοπάτι «μη πρωταθλητών». Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ