Όταν ο Παναθηναϊκός «τρέλανε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη (pics+vids)

Όταν ο Παναθηναϊκός «τρέλανε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη (pics+vids)

Ήταν 3 Απριλίου 1996, όταν ο Παναθηναϊκός σόκαρε όλη την Ευρώπη με το σπουδαίο «διπλό» που πήρε κόντρα στον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, για τον πρώτο ημιτελικό του Champions League.

Σαν σήμερα, πριν από 24 ολόκληρα χρόνια, ο Παναθηναϊκός έγραψε τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μία από τις πολλές που έχει γράψει…

Το «τριφύλλι» του προπονητή Χουάν Ραμόν Ρότσα και των Βαζέχα, Δώνη, Μαραγκού, Ουζουνίδη, Αποστολάκη, Βάντσικ και λοιπών, κατάφερε να πετύχει μία από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες στην ιστορία του.

Στις 3 Απριλίου 1996, επικράτησε με σκορ 1-0 του Άγιαξ στο Άμστερνταμ χάρη στην περίφημη κούρσα του Γιώργου Δώνη και στο γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο 87′. Ένα γκολ το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη εκατομμυρίων Παναθηναϊκών.

Οι παίκτες του Λουίς Φαν Χάαλ ήταν αήττητοι στην έδρα τους για 19 (!) παιχνίδια στο Champions League, αλλά ο Παναθηναϊκός… γκρέμισε μια και καλή το κάστρο τους, πετυχαίνοντας μία μοναδική νίκη, η οποία, ωστόσο, δεν έμελλε να μετατραπεί σε μία ονειρώδης πρόκριση στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το 0-3 του ΟΑΚΑ, με τα δύο γκολ του σπουδαίου Φινλανδού Γιάρι Λίτμανεν, ήταν αρκετό για να στερήσει από τον Παναθηναϊκό τη δεύτερη συμμετοχή του στον τελικό της διοργάνωσης και την πρώτη υπό την ονομασία που όλοι την ξέρουμε σήμερα!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Άγιαξ (Λουίς Φαν Χάαλ): Φαν Ντερ Σαρ, Ράιζιγκερ, Μπλιντ, Φ. Ντε Μπουρ, Μπογκάρντε, Λιτμάνεν (76’ Μουσάμπα), Τζωρτζ, Ντάβιντς, Κανού, Κλάιφερτ, Ρ. Ντε Μπουρ

Παναθηναϊκός (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλλιτζάκης, Μπορέλι (83’ Μάρκος), Κολλιτσιδάκης, Καπουράνης, Βαζέχα (90’ Νιόπλιας), Μαραγκός (62’ Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης

Το γκολ του Βαζέχα:

Οι αντιδράσεις του Τύπου για τον «πράσινο» θρίαμβο:

Βέβαια, η 3η Απριλίου δεν έχει μείνει στην ιστορία για τον Παναθηναϊκό μόνο για αυτή τη νίκη, αλλά και για εκείνη που πέτυχε 6 χρόνια αργότερα, όταν επικράτησε 1-0 της Μπαρτσελόνα στη Λεωφόρο για τα προημιτελικά του Champions League. Ωστόσο και εκείνη η νίκη δεν συνοδεύτηκε από πρόκριση, καθώς ακολούθησε το 3-1 του «Camp Nou».

Οι συνθέσεις στο Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα το 2002:

Παναθηναϊκός (Σέρχιο Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Σάριτς, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Φύσσας, Γκούμας, Μπασινάς, Κόλκα, Λυμπερόπουλος (60’ Μπόατενγκ), Βλάοβιτς (73’ Ολιζαντέμπε), Κωνσταντίνου (90’ Βόκολος)

Μπαρτσελόνα (Κάρλες Ρεσάκ): Μπονάνο, Γκάμπρι, Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Φρανκ ντε Μπουρ, Κόκο (66’ Ράισιγκερ), Ρόσεμπακ (70’ Ριβάλντο), Κοκού (53’ Τσάβι), Μότα, Όφερμαρς, Κλάιφερτ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ