Champions League: Οκτώ χρόνια από το έπος της Τσέλσι μέσα στο Μόναχο (vid)

Champions League: Οκτώ χρόνια από το έπος της Τσέλσι μέσα στο Μόναχο (vid)

Η Τσέλσι σαν σήμερα πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια έζησε τη σπουδαίοτερη βραδιά στην ιστορία της κατακτώντας το Champions League μέσα στο «σπίτι» της Μπάγερν.

Είναι 19 Μαϊου 2012 και το Allianz Arena φοράει τα καλά του για να υποδεχθεί την οικοδέσποινα και πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μπορεί η Μπάγερν να είχε κατακτήσει το τελευταίο της Champions League το 2001 αλλά -δεν υπήρχε αμφιβολία- το βράδυ θα το σήκωνε ξανά! Η Τσέλσι δεν ήταν σε θέση να προβάλει σοβαρή αντίσταση.

Κάπως έτσι είχε διαμορφωθεί το κλίμα πριν από το ματς, αλλά ο τελικός του 2012 έκρυβε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στα χρονικά του θεσμού. Από τη μία πλευρά το απόλυτο φαβορί, η πανίσχυρη Μπάγερν με ρόστερ που προκαλούσε τον… τρόμο.

Από την άλλη η Τσέλσι θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά σε τελικό Champions League, στην χειρότερη σεζόν της στον 21ο αιώνα, με την ταπεινωτική 6η θέση στην Premier League και προπονητή λίγων εβδομάδων. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο είχε αναλάβει στις 4 Μαρτίου 2012 αντικαθιστώντας τον Αντρέ Βίλας Μπόας. Σε αυτά προσθέστε και τις «συγκλονιστικές» απουσίες που είχαν οι «μπλε» του Λονδίνου με τιμωρημένο τον αρχηγό Τζον Τέρι και επίσης τους Ιβάνοβιτς, Ραμίρες να χάνουν τον τελικό λόγω καρτών -κανονισμός που λίγα χρόνια μετά κρίθηκε παντελώς άδικος και καταργήθηκε.

Όλες οι προβλέψεις συνέτειναν σε νίκη της Μπάγερν. Άλλοι πίστευαν εύκολα, άλλοι θεωρούσαν ότι ένας τελικός είναι πάντα αμφίρροπος, αλλά συμφωνούσαν ότι οι Βαυαροί του Γιουπ Χάινκες θα επικρατήσουν έστω και δύσκολα. Αυτοί οι τελευταίοι πίστεψαν ότι δικαιώθηκαν πανηγυρικά όταν ο Τόμας Μίλερ άνοιξε το σκορ στο 83΄. Όμως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά με κεφαλιά-δυναμίτη ισοφάρισε στο 88΄και έστειλε το ματς στην παράταση όπου το 1-1 έμεινε αναλλοίωτο και ο νικητής θα αναδεικνυόταν στα πέναλτι.

Ακόμα και εκεί τα πράγματα «στράβωσαν» αμέσως για την Τσέλσι, όταν ο Λαμ ευστόχησε και ο Νόιερ απέκρουσε την εκτέλεση του Μάτα. Είναι πραγματικά πολύ σπάνιο στους αγώνες που κρίνονται στα πέναλτι, η ομάδα που εκτελεί πρώτη να πάρει αμέσως το «πάνω χέρι» αλλά τελικά να ηττηθεί. Έγινε και αυτό το 2012 στο Μόναχο αφού ο Πετρ Τσεχ απέκρουσε τα σουτ του Όλιτς και του Σβαϊνστάιγκερ. Ο Ντρογκμπά έδωσε ραντεβού με την ιστορία ως τελευταίος εκτελεστής. Έστειλε τον Νόιερ στην αντίθετη γωνία και την Τσέλσι στην κορυφή της Ευρώπης.

Είπαμε ότι τα προγνωστικά συνηγορούσαν σε θρίαμβο της Μπάγερν. Ωστόσο, υπήρχε κάτι διαφορετικό. Η Τσέλσι μετά από επτά «τραγικούς» μήνες, παρουσιάστηκε «θανάσιμη» από τότε που ανέλαβε ο Ντι Ματέο. Κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας με νίκη επί της Λίβερπουλ στον τελικό (ακριβώς μία εβδομάδα πριν από το Μόναχο), ενώ στα νοκ άουτ ευρωπαϊκά ματς απέκλεισε τη Νάπολι, τη Μπενφίκα και τη Μπαρτσελόνα.

Ο Ντι Ματέο ανέλαβε μετά την ήττα 3-1 από τη Νάπολι στο πρώτο παιχνίδι των «16» και κερδίζει… αυτοδικαίως τον τίτλο του μεγαλύτερου «αλεξιπτωτιστή» στα χρονικά του Champions League. Εμφανίστηκε ξαφνικά, κατέκτησε δύο τρόπαια και ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Έμεινε για άλλους έξι μήνες στο Λονδίνο εξαργυρώνοντας την επιτυχία και μετά βρέθηκε άνεργος για δύο χρόνια. Επιχείρησε να επιστρέψει με σύντομες θητείες στη Σάλκε και την Άστον Βίλα, όμως δεν τα κατάφερε και παραμένει χωρίς ομάδα από το 2016, παρότι είναι μόλις 50 ετών!

Σκόρερ: 88΄ Ντρογκμπά – 83΄ Μίλερ

Διαιτητής: Πέντρο Προένσα (Πορτογαλία)

Μπάγερν (Γιούπ Χάινκες): Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Τίμοσουκ, Κοντέντο, Ριμπερί (97΄ Ολιτς), Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Ρόμπεν, Μίλερ (87΄ Βαν Μπούιτεν), Γκόμεζ

Τσέλσι (Ρομπέρτο Ντι Ματέο): Τσεχ, Μποσίνγκουα, Νταβίντ Λουϊς, Κέιχιλ, Κόουλ, Λάμπαρντ, Μίκελ, Μπέρτραντ (73΄ Μαλουντά), Καλού (84΄ Τόρες), Μάτα, Ντρογκμπά

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ