Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Χάλασε και ο Μπέος. Ο κανονικός θα υποχρέωνε το Πανθεσσαλικό να πληρώνει 1500 ευρώ το μήνα στην ομάδα του
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κόκκινη κάρτα σε Γραμμένο για Κουκουλάκη, λόγω VAR!

Σεμινάριο-ψυχρολουσία για την εξυγίανση! Ο Ντέιβιντ Έλερεϊ, δεν ανέλυσε απλά το VAR, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρίσταται κάποιο μέλος της ΚΕΔ!

Κόκκινη κάρτα σε Γραμμένο για Κουκουλάκη, λόγω VAR! | to10.gr

Τέτοια πανωλεθρία δεν ξανάγινε. Η ΕΠΟ φιλοξένησε τον πρώην διεθνή ρέφερι Ντέιβιντ Έλερεϊ, ο οποίος μίλησε στους διαιτητές της Super League για το σύστημα VAR, στο σχετικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στα γραφεία της ομοσπονδίας. Ο Άγγλος εξήγησε ποιοι θα μπορούν να είναι στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο όταν θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος προκειμένου να επέμβουν για να βοηθήσουν τον διαιτητή. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεν μπορεί να παρίσταται κάποιο μέλος της επιτροπής διαιτησίας. Ο Μιχάλης Κουκουλάκης εξακολουθεί να παραμένει στην ΚΕΔ. Πριν από λίγες ημέρες η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις αρμοδιότητες των μελών της. Ουσιαστικά ο Έλερεϊ διέψευσε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι ο Κουκουλάκης θα ελέγχει τι συμβαίνει από το δωμάτιο του VAR. Ήταν μεγάλη ψυχρολουσία αυτό για τους θιασώτες της… εξυγίανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ για το θέμα: 

Το V.A.R. και η υλοποίησή του σε ώρα αγώνα παρουσιάστηκαν από τον βρετανό Ντέιβιντ Έλερεϊ, παλαίμαχο διεθνή διαιτητή, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και τεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) και τον V.A.R. Project Leader της Κ.Ε.Δ. Μ. Κουκουλάκη.

Το πρώτο επίσημο επιμορφωτικό σεμινάριο λειτουργίας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Video Assistant Referee διοργανώθηκε σήμερα από την Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με την FIFA και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB). Το V.A.R. workshop παρακολούθησαν τα μέλη της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. με τους 24 αξιολογημένους διαιτητές της Super League, οι εκπρόσωποι των ομάδων της Super League και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. Ο κ. Έλερεϊ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Ε. Γραμμένο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Β. Περέιρα.

Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ VIDEO ASSISTANT REFEREE:

O VAR expert της ΙFAB και της FIFA κ. Ντέιβιντ Ελερέι χαρακτήρισε το πρόγραμμα Video Assistant Referee ως τα «έξτρα μάτια του διαιτητή», διευκρίνισε βασικά σημεία της λειτουργίας του και έδωσε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την έως τώρα εφαρμογή του.

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους του τηλεοπτικού μέσου που καλύπτει τον αγώνα και τόνισε τη σημασία του ρόλου των σχολιαστών και των δημοσιογράφων, κυρίως ως προς την εκμάθηση και αφομοίωση τόσο της σχετικής ορολογίας όσο και της λειτουργίας του.

Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις άνθρωποι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελέγχου (operating room): Ο Video Assistant Referee (VAR), ο Assistant VAR (AVAR) και ο Replay Operator. Οι δύο πρώτοι πρέπει να είναι εν ενεργεία διαιτητές οι έμπειροι παλαίμαχοι διαιτητές, αλλά όχι μέλη Επιτροπών διαιτησίας ή εν ενεργεία παρατηρητές και ο τρίτος τεχνικός.Ο ρόλος των χειριστών είναι να ειδοποιούν τον διαιτητή όταν υπάρχει αμφιβολία, στις κάτωθι 4 περιπτώσεις προς διόρθωση αποφάσεων για ξεκάθαρα λάθη ή περιπτώσεις που διέλαθαν της προσοχής της διαιτητικής ομάδας:
– Αν μετράει ή όχι ένα γκολ
– Στις περιπτώσεις καταλογισμού ή μη καταλογισμού πέναλτι
– Υπόδειξη απευθείας κόκκινης κάρτας
– Υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη

Ο κ. Ελερέι υπογράμμισε ότι η απόφαση των αρμοδίων οργάνων αφορά μόνον αυτές τις περιπτώσεις, καθώς κρίθηκε ότι σε άλλες αμφισβητούμενες φάσεις η διακοπή θα ήταν μεγαλύτερη και θα επηρέαζε αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα. «Δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα χρειαστεί, δεν υπάρχει χρονικό όριο, σημασία έχει να πάρει τη σωστή απόφαση. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όχι με ένα, αλλά 3 ή και 4 διλήμματα, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την τελική απόφαση. Όμως η ως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι διακοπές δεν είναι μεγάλης διάρκειας και δεν επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Ελερέι ανέφερε: «Η χρήση του VAR μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, καθώς αυτοί ηρεμούν μόλις ο διαιτητής κάνει το σχετικό σήμα ότι θα συμβουλευτεί το video, μειώνει την αμφισβήτηση των αποφάσεων και έχει παρατηρηθεί μείωση κατά 25% σε κάρτες λόγω διαμαρτυρίας. Επίσης, έχουν ελαττωθεί οι περιπτώσεις simulation (θέατρο) σε περιπτώσεις πέναλτι. Η ως τώρα εφαρμογή του έχει καταδείξει τη σημασία του ως προς τις δύσκολες φάσεις πέναλτι, κυρίως το αν η μπάλα βρήκε σε χέρι ή στο στήθος και στον καταλογισμό των γκολ. Το VAR δεν θα καταργήσει όλα τα διαιτητικά λάθη, όμως θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων των διαιτητών και καλύτερα πρωταθλήματα».

ΒΑΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ

Η ΚΕΔ είχε ετοιμάσει λίγες φάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα στις οποίες αναφέρθηκε ο Έλερεϊ, μετά από την προβολή τους μέσω βίντεο, για να δείξει πότε είναι αναγκαία η χρήση του VAR. Μία από αυτές αφορούσε το πέναλτι που καταλόγισε ο Βάτσιος στο παχνίδι Λαμία-ΑΕΚ. Ο Άγγλος είπε ότι ο διαιτητής όφειλε να δείξει κίτρινη κάρτα για θέατρο στον παίκτη της ΑΕΚ. Άλλη σημαντική φάση που προβλήθηκε ήταν από το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα το πέναλτι που σφύριξε ο Ευαγγέλου στα τελευταία λεπτά με το οποίο ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός. Ο Έλερεϊ χαρακτήρισε δύσκολη την φάση αλλά τόνισε ότι σε παρόμοιες πρέπει να γίνεται χρήση του VAR. Ο Άγγλος είπε επίσης ότι το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ στον αγώνα του Σαββάτου με τον Πανιώνιο σημειώθηκε από παίκτη (Πρίγιοβιτς) που ήταν σε θέση οφσάιντ. Από τους διαιτητές πάντως σχολιάστηκε αργότερα ότι η ΚΕΔ απέφυγε να δείξει την επίμαχη φάση του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που είχε πρωταγωνιστές τον Κομίνη και τον Ποντίκη.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Το VAR θα κοστίσει δώδεκα εκατομμύρια ευρώ για διάρκεια λειτουργίας πέντε ετών και τα χρήματα θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο. Αυτό ανακοινώθηκε στο σεμινάριο. Ο Έλερεϊ είπε στους διαιτητές ότι το VARέχει δημιουργηθεί για να τους βοηθά και όχι για να τους αντικαθιστά. Αυτοί πρέπει να παίρνουν την τελική απόφαση σε κάθε φάση.

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από