Μνημόνιο στην ΕΠΟ από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ

Μνημόνιο στην ΕΠΟ από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ

Αυτές είναι οι επιστολές των διεθνών συνομοσπονδιών προς την ΕΠΟ, που επιβεβαιώνουν πλήρως τον Ολυμπιακό. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας σχετικά με την οικονομική κατάσταση αλλά και την οικονομική διαχείριση» το ξεκάθαρο μήνυμα. Επιβολή πακέτου «μέτρων» για οποιαδήποτε εκταμίευση από το Πάρκο Γουδή.

Ένα κανονικό «μνημόνιο» και μάλιστα ιδιαιτέρως αυστηρό, καθώς οποιαδήποτε εκταμίευση θα πρέπει να εγκρίνεται από τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Και μια διαδικασία εξονυχιστικής «επιτήρησης» πέραν τούδε, που επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον μοναχικό αγώνα του Ολυμπιακού.

Η ΕΠΟ δεν είναι μόνο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι πλέον στριμωγμένη στα σχοινιά από την κακοδιαχείριση της διοίκησης της. Από το πάρτι προσλήψεων, την ρουσφετολογία και την εκτόξευση της μισθοδοσίας την τελευταία διετία. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον το επιβεβαιώνουν τόσο η FIFA όσο και η UEFA σε επιστολές που απέστειλαν στο πάρκο Γουδή.

Και για να καταλάβει κανείς το «κλίμα» αυτών των επιστολών; Φτάνει μόνο ο πρόλογος του Ζόραν Λάκοβιτς στο έγγραφο που απέστειλε για λογαριασμό της UEFA στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας μας. «Σε συνέχεια των αναφορών του ορισμένου ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα κ. Πετρ Φούσεκ και του παρατηρητή κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, όπως και της έκθεσης των ειδικών της FIFA πάνω στην οικονομική διακυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2019, που επίσημα κοινοποιήθηκε και στην UEFA, θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας σχετικά με την οικονομική κατάσταση αλλά και την οικονομική διαχείριση της ΕΠΟ».

Ναι, μεγάλη ανησυχία. Όχι μόνο για την συνολική κατάσταση, αλλά και για την οικονομική διαχείριση της ΕΠΟ. Όσα δηλαδή αποκάλυψε ο Ολυμπιακός με τις δικές του επιστολές την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη όσο και στις διεθνείς συνομοσπονδίες. Εκεί που έγιναν γνωστά απίθανα πράγματα. Όπως για παράδειγμα ότι η ΕΠΟ αρνείται να προσκομίσει όχι μόνο κάθε πόρισμα ελέγχου, αλλά οποιαδήποτε ενημέρωση. Σε ποιον; Στον Ολυμπιακό που επί της ουσίας συνδράμει στο 40% του ετήσιου μπάτζετ της Ομοσπονδίας καταβάλλοντας 4 εκατ ευρώ σε αυτή. Τέσσερα από τα δέκα των συνολικών εσόδων της. Χρήματα που θα έπρεπε να πηγαίνουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις εθνικές ομάδες. Και γίνονται μισθούς για golden boys.

Τα κονδύλια της οργής

Και δεν είναι βεβαίως μόνο τα πολλά χρήματα του Ολυμπιακού. Είναι και τα κονδύλια από τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Κονδύλια που δίνονται σε… κάθε ΕΠΟ αυτής της Γης για συγκεκριμένους λόγους. Για την βελτίωση των εγκαταστάσεων, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Χρήματα που η δική μας ΕΠΟ τα έκανε και αυτά μισθοδοσία. Είχε 70 υπαλλήλους η προηγούμενη διοίκηση. Έχει 150 η συγκεκριμένη. Κάποιοι εξ αυτών με μισθούς που ζαλίζουν. Και ενώ πλέον η οικονομική θηλιά βρίσκεται στο λαιμό της; Κάνει περικοπές σε οτιδήποτε άλλο πέρα από το… μισθολόγιο της. Ακυρώνει σεμινάρια διαιτησίας, ρίχνει το λειτουργικό κόστος των εθνικών ομάδων κλπ. Γιατί; Για να μην υποχρεωθεί να πειράξει το οργανόγραμμα της. Τα περιγράφουν με έναν τρόπο αυτά οι δύο επιστολές.

Πακέτο μέτρων

Γιατί η UEFA μετά την «ανησυχία» που εκφράζει στην επιστολή της ανακοινώνει μια σειρά από «μέτρα» προς την ΕΠΟ προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα κονδύλια από το πρόγραμμα HatTrick θα πηγαίνουν πλέον εκεί για τα οποία δίνονται τα χρήματα. «Οι εναπομείνασες πληρωμές που αφορούν την ετήσια πληρωμή αλληλεγγύης HatTrick και τις ετήσιες πληρωμές κινήτρων για το 2019-2020 θα παρακρατηθούν και θα αποδεσμευθούν μόνο στη βάση σχετικής σύστασης του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα κ. Φούσεκ.

Επιπλέον, η εκπλήρωση των παρακάτω συνθηκών, που ευθυγραμμίζονται με αυτές που κοινοποίησε η FIFA στην ΕΠΟ στις 20 Νοεμβρίου του 2019, θεωρείται υποχρεωτική για την οποιαδήποτε μελλοντική αποδέσμευση πληρωμής». Ποιες είναι οι παρακάτω συνθήκες; Online τραπεζικές πρακτικές για κάθε πληρωμή που σχετίζεται με χρήματα από το πρόγραμμα ως το τέλος του έτους. Λογιστική καταγραφή των κονδυλίων. Νέα πολιτική για το πώς δημιουργούνται, εγκρίνονται, και γίνονται πληρωμένες σε σχέση με τα κονδύλια. Τακτική αναφορά στην εκτελεστική επιτροπή.

Παρουσία «εξωτερικής» εξιδεικευμένης συμβουλευτικής εταιρίας. Και τοποθέτηση ενός νέου επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών. Αν δεν είναι αυτό «μνημόνιο» τι ακριβώς είναι; Και όπως συμπληρώνει η UEFA; Δεν αποκλείεται αν χρειαστεί και νέα δέσμη μέτρων!

Το καρμπόν της FIFA

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και η επιστολή της FIFA. Για το που προσφέρονται τα χρήματα από το δικό της πρόγραμμα στήριξης, το πρόγραμμα Forward. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοινώνει στην ΕΠΟ ότι παραμένει σε καθεστώς «περιορισμένης χρηματοδότησης» και για να έχει εκ νέου πρόσβαση στα κονδύλια Forward θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από «κανόνες» μνημονίου. Κανόνες για τους θα είναι υπεύθυνος ο «τοποτηρητής» Πετρ Φούσεκ αλλά και ένας «οικονομικός ειδικός».

Κάποιο πρόσωπο που προφανώς θα ελέγχει πλέον την κατάσταση. Συν ένας ακόμη που θα αναλάβει τον ρόλο του αναπληρωτή Γραμματέα της ομοσπονδίας (σσ. μετρώντας τα νέα πρόσωπα που ζητούν οι συνομοσπονδίες αντιλαμβάνεται και την εμπιστοσύνη στα «νυν») .

Η «δέσμη» μέτρων είναι ανάλογη με της UEFA. Τέλος λοιπόν στο πάρτι; Θα δείξει. Το μόνο βέβαιο είναι πως όλα τα παραπάνω δικαιώνουν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο όσα κατήγγειλε ο Ολυμπιακός. Αυτό είναι το μοναδικό συμπέρασμα που μπορεί να προκύψει με βεβαιότητα.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Προς: Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Ευάγγελο Γραμμένο
Πρόεδρο

Ζυρίχη, 20 Νοεμβρίου 2019

Απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης πάνω στο καθεστώς της αναπτυξιακής χρηματοδότησης για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Αγαπητέ κ. Γραμμένε
Η διοίκηση της FIFA θα ήθελε να σας ευχαριστήσει για τη συνεργασία σας κατά τη διάρκεια της πρόσφατα ολοκληρωθείσας διαδικασίας κεντρικού επανελέγχου 2018. Σύμφωνα με το άρθρο 16 των Κανονισμών του Προγράμματος Ανάπτυξης Forward της FIFA, η Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης της FIFA εκτίμησε τα αποτελέσματα του κεντρικού επανελέγχου του 2018, τις αναφορές από τη διοίκηση της FIFA και του ανεξάρτητου ειδικού που είχε λάβει τη σχετική εντολή, στην πιο πρόσφατη συνάντησή της στις 2 Οκτωβρίου.
Κατάσταση με τη χρηματοδότηση ανάπτυξης
Ενώ η Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης αναγνωρίζει ότι μια ορισμένη πρόοδος έχει επιτευχθεί, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) θα παραμείνει στο καθεστώς «περιορισμένης χρηματοδότησης», όμως της προσφέρεται εκ νέου η ευκαιρία να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση Forward υπό τον προϋπόθεση της εκπλήρωσης ορισμένων όρων. Επιπλέον, η Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης αποφάσισε ότι η αποδέσμευση της χρηματοδότησης ανάπτυξης στην ΕΠΟ θα εξαρτάται επίσης από τη σύσταση που θα κάνει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας κ. Πετρ Φούσεκ, που έχει την εξουσιοδότηση να παρακολουθεί την εφαρμογή των όρων και να εγκρίνει τα σχετικά έξοδα.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο η FIFA και η UEFA θα αναθέσουν σε έναν τοπικό οικονομικό ειδικό να συνδράμει τον κ. Φούσεκ μαζί με τη διοίκηση της ΕΠΟ σε αυτό το ζήτημα, με σκοπό να σας υποστηρίξει στην εκπλήρωση των παρακάτω βημάτων:

Οικονομική διοίκηση και διακυβέρνηση
1. Εγκαταστήσατε πρακτικές on line τραπεζικής για το λογαριασμό FIFA Forward όπως και για όλους τους γενικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΠΟ με σκοπό να εκτελείτε όλες τις πληρωμές με on line τραπεζική μέχρι το τέλος του έτους 2019.
2. Να διενεργείτε τη λογιστική μέσω του βασισμένου σε λογισμικό συστήματος που διατέθηκε στην ΕΠΟ και εκπαιδεύστε το σχετικό προσωπικό του οικονομικού τμήματος της ΕΠΟ για να χρησιμοποιεί το σύστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.
3. Επεξεργαστείτε μια νέα τυποποιημένη πολιτική για το πώς δημιουργούνται, εγκρίνονται και γίνονται οι πληρωμές, μεταφέροντας αυτή την αρμοδιότητα πλήρως στη γραμματεία της ΕΠΟ και αναθεωρήστε τους οικονομικούς κανονισμούς της ΕΠΟ.
4. Επεξεργαστείτε μια επίσημη διαδικασία λήψης απόφασης για τη διαδικασία διαμόρφωσης του προϋπολογισμού, τις προμήθειες, τη λογιστική και τις παροχές/εκτός έδρας.
5. Η γραμματεία της ΕΠΟ αναφέρεται τακτικά και με διαφάνεια στην Εκτελεστική Επιτροπή για όλα τα οικονομικά ζητήματα.
6. Προς το παρόν η θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Δεδομένης της τρέχουσας προσοχής που απαιτείται για τα οικονομικά ζητήματα σε όλη την οργάνωση, συνίσταται η τοποθέτηση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για να υποστηρίξει τον Γενικό Γραμματέα στην διοίκηση της γραμματείας της ΕΠΟ. Αυτό θα επιτρέψει να υπάρξει περισσότερος χρόνος για τον Γενικό Γραμματέα ή τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα να επικεντρώσουν στους κρίσιμους τομείς, ενώ ο άλλος θα διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις.
7. Αναδιοργανώστε το Οικονομικό Τμήμα σύμφωνα με τις παραπάνω ανάγκες και ευθύνες. Χρησιμοποιείστε μια εξειδικευμένη εξωτερική συμβουλευτική εταιρεία για βοήθεια εάν χρειάζεται.

Αποτελεσματικός έλεγχος κόστους
1. Να παρέχετε μια επικαιροποιημένη κατάσταση εσόδων – εξόδων στη FIFA και την UEFA.
2. Εντοπίστε τομείς μείωσης κόστους και εφαρμόστε άμεσα μέτρα μείωσης κόστους από τώρα μέχρι το τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών περιγραφών και αναλυτικών καταγραφών, για να εξασφαλίσετε ότι μια τέτοια μείωση είναι εφικτή και μπορεί να εφαρμοστεί.
3. Να παρέχετε στην FIFA και την UEFA μια ρεαλιστική και βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα πρόγνωση εισοδημάτων ανά μήνα από τώρα μέχρι το τέλος του 2021.
4. Να παρέχετε στην FIFA και την UEFA μια βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα επισκόπηση χρέους.
5. Να παρέχετε ένα ρεαλιστικό και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα σχέδιο αποπληρωμής ανά μήνα από τώρα μέχρι το τέλος του 2021.
6. Ως συνέπεια των 1) και 2) να παρέχετε μια ρεαλιστική και βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα πρόγνωση για τις ροές ρευστών ανά μήνα.
Η αποδέσμευση πόρων από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Forward της FIFA υπόκειται στην εκπλήρωση των παραπάνω αναφερθεισών απαιτήσεων, όπως και σε πρόσθετα μέτρα που θα τα προσδιορίσει η FIFA και η UEFA από κοινού με τον κ. Φούσεκ σε σχέση με τη γενική διοίκηση και διακυβέρνηση της ΕΠΟ. Όλες οι σχετικές απαιτήσεις και όλα τα παραδοτέα θα συμπεριληφθούν σε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης που θα το επεξεργαστούν από κοινού η ΕΠΟ, η FIFA και τη UEFA μέχρι τις 15/12/2019.
Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι η πρόοδος της ένωσης-μέλους σας σε σχέση με το πλαίσιο αναθεώρησης που σκιαγραφήθηκε θα συνεχίσει θα εκτιμάται από την Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης.
Σας ευχαριστούμε που λάβατε υπόψη σας τα παραπάνω και παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήματα σε σχέση με το ζήτημα
Ειλικρινά δικοί σας,

Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Ποδοσφαίρου

Véron Monsengo-OMA
Acting Chief Member Associations Officer

Emily Shaw
Director Member Associations Europe

Οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Σε συνέχεια των αναφορών του ορισμένου ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα κ. Πέτρ Φούσεκ και του παρατηρητή κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, όπως και της έκθεσης των ειδικών της FIFA πάνω στην οικονομική διακυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2019, που επίσημα κοινοποιήθηκε και στην UEFA, θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας σχετικά με την οικονομική κατάσταση αλλά και την οικονομική διαχείριση της ΕΠΟ.

Με βάση τα παραπάνω και με σκοπό να εξασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια HatTrick της UEFA χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο, οι εναπομείνασες πληρωμές που αφορούν την ετήσια πληρωμή αλληλεγγύης HatTrick και τις ετήσιες πληρωμές κινήτρων για το 2019-2020 θα παρακρατηθούν και θα αποδεσμευθούν μόνο στη βάση σχετικής σύστασης του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα κ. Φούσεκ.  Επιπλέον, η εκπλήρωση των παρακάτω συνθηκών, που ευθυγραμμίζονται με αυτές που κοινοποίησε η FIFA στην ΕΠΟ στις 20 Νοεμβρίου του 2019, θεωρείται υποχρεωτική για την οποιαδήποτε μελλοντική αποδέσμευση πληρωμής.

Επιπλέον, μέτρα μπορεί να προσδιοριστούν όταν χρειαστεί και ύστερα από διαβούλευση με τη FIFA και τον κ. Φούσεκ σε σχέση με τη γενική διαχείριση και διοίκηση της ΕΠΟ.

 

Οικονομική διοίκηση και διακυβέρνηση

  1. Διαμορφώστε on line τραπεζικές πρακτικές για να εκτελείτε όλες τις πληρωμές που σχετίζονται με τα κονδύλια HatTricκ μέχρι το τέλος του έτους 2019.
  2. Διενεργείστε την λογιστική καταγραφή των κονδυλίων HatTrick μέσω του βασισμένου σε λογισμικό συστήματος που διατέθηκε στην ΕΠΟ και εκπαιδεύστε το σχετικό προσωπικό του οικονομικού τμήματος της ΕΠΟ να χρησιμοποιεί το σύστημα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020.
  3. Επεξεργαστείτε μια νέα τυποποιημένη πολιτική για το πώς δημιουργούνται, εγκρίνονται και γίνονται οι πληρωμές σε σχέση με τα κονδύλια HatTrick.
  4. Η γραμματεία της ΕΠΟ πρέπει να τακτικά και με διαφάνεια να δίνει αναφορά στην Εκτελεστική Επιτροπή για όλα τα οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με τα κονδύλια HatTrick.
  5. Αναδιοργανώστε το Οικονομικό Τμήμα και τοποθετήστε έναν Επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών (Chief Financial Officer) με τα κατάλληλα προσόντα σύμφωνα με τις παραπάνω ανάγκες και ευθύνες.
  6. Τοποθετήστε μια εξωτερική εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρεία για να σας βοηθήσει, εάν είναι αναγκαίο.

Καθώς η FIFA και η UEFA θα απευθυνθούν σε έναν τοπικό ειδικό στα οικονομικό για βοήθεια και υποστήριξη, η οικονομική κατάσταση και πρόοδος της ΕΠΟ θα επανεκτιμάται τακτικά και παρόμοιοι ή/και επιπλέον όροι μπορεί να εφαρμοστούν, εάν χρειαστεί, για οποιαδήποτε χρηματοδότηση που σχετίζεται με το UEFA HatTricK V.

Σας ευχαριστούμε που σημειώσατε τα παραπάνω.

 

Ειλικρινά δικός σας

Ζόραν Λάκοβιτς

Διευθυντής Εθνικών Ενώσεων / UEFA

 

Κοινοποίηση:

FIFA

κ. Χέρμπερτ Χούμπελ

κ. Πετρ Φούσεκ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ