Αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία για ενδεχόμενο Μουντιάλ στην Σαουδική Αραβία

Αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία για ενδεχόμενο Μουντιάλ στην Σαουδική Αραβία

Αντιδράσεις από την Διεθνή Αμνηστία σε ενδεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία απέμεινε ως μοναδική υποψήφια για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, αφού η Αυστραλία επιβεβαίωσε ότι δεν θα υποβάλει πρόταση σήμερα (31/10) την ημέρα λήξης της προθεσμίας, με συνέπεια η χώρα της Αραβικής χερσονήσου να είναι εκείνη που θα διοργανώσει το κορυφαίο τουρνουά ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Η FIFA είχε προσκαλέσει προτάσεις υποψηφιοτήτων από την Ασία και την Ωκεανία για το τουρνουά έως τις 31 Οκτωβρίου. Μια εβδομάδα μετά την πρόσκληση της FIFA, η Ινδονησία είπε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με την Αυστραλία για μια πιθανή κοινή προσφορά μαζί με τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη πριν πει μια εβδομάδα αργότερα ότι υποστήριξε την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε επίσης: Ως εδώ στο πρωτάθλημα των δικαστών, o Ποντένσε έχασε μόνο από την Πρωτόδικη

Ο πρόεδρος της  ομοσπονδίας της Αυστραλίας (FA) Τζέιμς Τζόνσον ο οποίος είχε πει ότι η χώρα  του «διερευνά την πιθανότητα» του 2034, αλλά σήμερα έγινε γνωστό ότι θα επικεντρωθεί στο Ασιατικό Κύπελλο Γυναικών του 2026 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2029.

Η απόφαση της Αυστραλίας να μην προχωρήσει στο 2034 αφήνει τη Σαουδική Αραβία ως τον μοναδική υποψήφια. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει πρόταση μόνο λίγα λεπτά αφότου η FIFA ζήτησε υποψηφιότητες για την Ασία και την Ωκεανία στις 4 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της ασιατικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου-όπου  ανήκει και  η Αυστραλία-, είπε ότι «όλη η ασιατική ποδοσφαιρική οικογένεια» θα σταθεί ενωμένη για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας.

Η Αυστραλία φιλοξένησε ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών φέτος, αλλά ποτέ δεν έχει φιλοξενήσει Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών:

«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια ισχυρή θέση να φιλοξενήσουμε την παλαιότερη διεθνή διοργάνωση γυναικών στον κόσμο – το ασιατικό Κύπελλο 2026 – και στη συνέχεια να καλωσορίσουμε τις μεγαλύτερες ομάδες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA 2029», δήλωσε η FA. «Η επίτευξη αυτού… θα αντιπροσώπευε μια πραγματικά χρυσή δεκαετία για το αυστραλιανό ποδόσφαιρο».

Η FIFA πρόκρινε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 στο Μαρόκο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, προσθέτοντας επίσης αγώνες για την εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη. Μία απόφαση π[ου θα επικυρωθεί μέσα στο 2024.

Η Sport & Rights Alliance (σ.σ: παγκόσμιος συνασπισμός κορυφαίων ΜΚΟ και συνδικαλιστικών οργανώσεων που εργάζονται από κοινού για την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς) και η Διεθνής Αμνηστία λένε ότι η FIFA πρέπει να εξασφαλίσει σαφείς και δεσμευτικές δεσμεύσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες που ενδέχεται να φιλοξενήσουν τα τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών το 2030 και το 2034 για να αποφευχθούν σοβαρές πιθανές καταχρήσεις.

«Με μία μόνο πρόταση για κάθε τουρνουά στο τραπέζι, η FIFA μπορεί να σημείωσε ένα αυτογκόλ», δήλωσε ο  Στιβ Κόκμπουρν, επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η FIFA πρέπει τώρα να καταστήσει σαφές πώς αναμένει από τους οικοδεσπότες να συμμορφωθούν με τις πολιτικές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προτάσεων εάν δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα σοβαροί κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ