Η πανωλεθρία της ΕΠΟ και του Αγγελου

Η πανωλεθρία της ΕΠΟ και του Αγγελου

Το πρώτο στοίχημα χάθηκε πανηγυρικά και η Εθνική Ελλάδας επέστρεψε στην ανυποληψία και ο δρόμος για το Euro 2020 γίνεται ακόμη πιο ανηφορικός

Τη δωδεκαετία 2002-14 η Εθνική Ελλάδας του Οτο Ρεχάγκελ αρχικά και του Φερνάντο Σάντος στη συνέχεια βίωσε την πιο επιτυχημένη περίοδο της ποδοσφαιρικής ιστορίας της. Συμμετοχή σε τρεις τελικές φάσεις ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με μια κατάκτηση της κορυφής και μια πρόκριση στα προημιτελικά, καθώς και δύο συμμετοχές σε τελικές φάσεις Μουντιάλ με μια πρόκριση στους “16” του κόσμου.

Ακολούθησε η παρακμή και η ελεύθερη πτώση που φάνηκε να έχει μικρή διάρκεια, τα καταστροφικά προκριματικά του Euro 2016 με τις ήττες – μεταξύ άλλων – και από τα Νησιά Φαρόε. Η αφύπνιση έμοιαζε να έχει έρθει με την έλευση του Μίχαελ Σκίμπε και τις εμφανίσεις στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, όπου η Ελλάδα άφησε πίσω της την πολύ καλή ομάδα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης και τελικά αποκλείστηκε στα μπαράζ από τη μετέπειτα φιναλίστ του Μουντιάλ Κροατία.

Όμως η μάχη που έπρεπε να συνεχιστεί έμεινε στη μέση. Η “εξυγίανση” και οι πολιτικές διαμάχες για τον έλεγχο της ΕΠΟ άφησαν το στίγμα τους και στην Εθνική. Όταν οι παράγοντες της ΕΠΟ έχουν το μυαλό τους στις ισορροπίες και στις μικροπολιτικές, λογικό κι επόμενο είναι να επηρεαστεί και η Εθνική ομάδα.

Τι έχασε η Εθνική

Ο διοίκηση της ΕΠΟ επέλεξε να ταρακουνήσει τον οργανισμό της ομάδας αλλάζοντας προπονητή πριν από τα καθοριστικά εντός έδρας ματς με Φινλανδία και Εσθονία. Η Ελλάδα χρειαζόταν δυο εμφατικές νίκες για να τερματίσει πρώτη στον όμιλό της, να ανέβει κατηγορία και να διατηρήσει μια δεύτερη πόρτα ανοιχτή για την πρόκρισή της στην τελική φάση του Euro 2020, αυξάνοντας παράλληλα τις ελπίδες της για μια καλύτερη κλήρωση στα προκριματικά.

Αποδείχθηκε όμως, ότι η αλλαγή προπονητή δεν έφερε καμία ουσιαστική αλλαγή. Αντιθέτως ο Αγγελος Αναστασιάδης και το επιτελείο του χρεώνονται την παταγώδη αποτυχία, μόνο ως τέτοια μπορεί να χαρακτηριστεί η τρίτη θέση στην οποία τελικώς τερμάτισε η Εθνική σε έναν όμιλο με Φινλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία…

Πλέον η Εθνική χρειάζεται την… άνωθεν βοήθεια που επικαλείται συχνά – πυκνά ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αγγελος Αναστασιάδης στην κλήρωση των προκριματικών που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο. Καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος να κληθεί η Εθνική να αντιμετωπίσει όχι μία ή δύο “μεγάλες” ομάδες, αλλά ακόμη και τρεις!

Ως τώρα, καθώς απομένουν τα παιχνίδια της Τρίτης προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Nations League, είναι ορατό το ενδεχόμενο εκτός από ένα “μεγαθήριο” του γκρουπ των ισχυρών, να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη και με κάποια εκ των Τουρκία/Σερβία/Εϊρε από το τρίτο γκρουπ και με κάποια εκ των Βοσνία/Ρωσία/Σουηδία από το δεύτερο γκρουπ, στο οποίο πιθανό να προστεθεί και η Γερμανία.

Τι σημαίνει η τρίτη θέση στο Nations League

Από εκεί και πέρα στον νέο θεσμό του Nations League, το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε στην τρίτη θέση στον όμιλό της δε σημαίνει κάτι περισσότερο από το ότι έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Euro 2020 μέσω των μπαράζ αυτής της διοργάνωσης.

Το μπόνους και την ελπίδα για συμμετοχή στην τελική φάση του Euro 2020 το κέρδισε η πρώτη του ομίλου Φινλανδία. Παράλληλα αν η Φινλανδία προκριθεί από τα “κανονικά” προκριματικά του Euro 2020, τότε το μπόνους πάει στη δεύτερη του ομίλου Ουγγαρία και μόνο στην περίπτωση που και αυτή εξασφαλίσει από τον “κανονικό” δρόμο το εισιτήριο της πρόκρισης, θα έχει το δικαίωμα η Ελλάδα να παίξει στα μπαράζ του Nations League…

Η κλήρωση αυτών των μπαράζ θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου του 2019 και οι ημιτελικοί αγώνες και ο τελικός για την πρόκριση θα γίνουν στις 26, 28,29 και 31 Μαρτίου και από την τρίτη κατηγορία θα συμμετάσχουν οι πρώτες κάθε ομίλου, δηλαδή Ισραήλ ή Σκωτία, Φινλανδία, Νορβηγία ή Βουλγαρία και Σερβία ή Ρουμανία. Τόσο οι ημιτελικοί όσο και ο τελικός θα είναι “διπλοί” αγώνες και η νικήτρια ομάδα εξασφαλίζει το εισιτήριο για το Euro 2020…

Η Ελλάδα παραμένει στην τρίτη κατηγορία του Nations League και από αυτήν την κατηγορία θα προκύψουν οι αντίπαλοί της στην επόμενη διοργάνωση.

Οι επόμενοι αγώνες της φάσης των ομίλων του Nations League θα γίνουν το φθινόπωρο του 2020, όταν και αναμένεται να έχουν ως “έπαθλο” κάποιο ή κάποια εισιτήρια για την τελική φάση του Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την UEFA μόλις γίνει γνωστός ο αριθμός των ευρωπαϊκών ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση του Κατάρ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ