Τουρκία – Ιταλία 0-3: Mamma Mia μια Ιταλία (vid)

Τουρκία – Ιταλία 0-3: Mamma Mia μια Ιταλία (vid)

Υπέροχη Ιταλία σκόρπισε με 3-0 την Τουρκία στην πρεμιέρα του EURO 2020. 24 τελικές, τρία γκολ, εντυπωσιακό ποδόσφαιρο από την αρμάδα του Μαντσίνι, που συμπλήρωσε 28 συνεχόμενα ματς αήττητη (23 νίκες - 5 ισοπαλίες).

Εντυπωσιακή η Ιταλία στην πρεμιέρα του EURO και άνετη επικράτηση απέναντι σε μια Τουρκία που πήγε να παίξει… κατενάτσιο κόντρα στη χώρα που το δίδαξε! Για ένα ημίχρονο άντεξαν οι Τούρκοι, καταιγιστικοί οι παίκτες του Μαντσίνι στο δεύτερο, σημείωσαν τρία γκολ και έφτασαν στο άνετο 3-0.

Με αυτογκόλ από τον Ντεμιρέλ στο 53′ το 1-0, Ιμόμπιλε και Ινσίνιε (66′ και 79′ αντίστοιχα) σφράγισαν τη δίκαιη νίκη των Ιταλών, που ξεκίνησαν υπέροχα στο EURO 2020 και αποθεώθηκαν από το κοινό τους στο Ολίμπικο της Ρώμης.

Άντεξε στο πρώτο το… κατενάτσιο της Τουρκίας

Για όσους θεωρούσαν πως η Τουρκία είναι αυτό που έδειχνε σε προηγούμενα παιχνίδια της, δηλαδή μια ομάδα επιθετική και… αλέγκρα, που ψάχνει τις φάσεις και τα γκολ απέναντι σε κάθε αντίπαλο, το πρώτο μέρος στη Ρώμη ήρθε να τους προσγειώσει. Ο Σενιόλ Γκιουνές έστησε τοίχος. Τέσσερις στην άμυνα, πέντε μπροστά τους με λίγα μόλις μέτρα απόσταση και ο Γιλμάζ μόνος στην κορυφή να έχει τον άχαρο ρόλο. Ακόμα και ο… πολύς Τσαλχάνογλου έτρεχε έως την περιοχή της δικής του ομάδας για να βοηθήσει στην άμυνα και στα τρεξίματα.

Οι Τούρκοι επιχείρησαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τις απειλές από μέση και μακρινή απόσταση του Ινσίνιε, επιχείρησαν (και κατάφεραν) να μη δώσουν ούτε εκατοστό χώρου στον Ιμόμπιλε και περίμεναν στο 1/3 του γηπέδου ακυρώνοντας ουσιαστικά το παιχνίδι των Ιταλών. Οι τελευταίοι; Βρήκαν τον τρόπο για να φτάνουν σε τελικές προσπάθειες, έκαναν 13 σε όλο το πρώτο ημίχρονο, είχαν 65% κατοχή μπάλας, αλλά οι πραγματικά καλές ευκαιρίες ήταν 2-3. Ένα σουτ του Ινσίνιε μέσα απ’ την περιοχή που έφυγε άουτ, μια κεφαλιά του Κιελίνι έπειτα από κόρνερ που εξουδετέρωσε ο Τσακίρ και ένα σουτ του Ιμόμπιλε που δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Τούρκο τερματοφύλακα. Το 0-0 του πρώτου μέρους έδειχνε πως το σχέδιο του Σενιόλ Γκιουνές έπιανε

Για να πιάσει, πάντως, χρειάστηκε να κλείσει τα μάτια αρχικά ο Μάκελι και εν συνεχεία το VAR σε καθαρό πέναλτι του Τσελίκ, όταν έπειτα από γύρισμα του Σπινατσόλα η μπάλα βρήκε φανερά στο απλωμένο χέρι του Τούρκου, αλλά δόθηκε συνέχεια στο παιχνίδι, ξεσηκώνοντας το κοινό στο γήπεδο της Ρώμης.

Το… καθάρισε εντυπωσιακά η Ιταλία στο δεύτερο

Το ίδιο κοινό ξεσηκώθηκε για διαφορετικούς – και πιο ευχάριστους – λόγους λίγη ώρα αργότερα. Το… κατενάτσιο για να το παίξεις πρέπει να το γνωρίζεις πολύ καλά. Και σίγουρα όχι απέναντι σε αυτούς που το ανακάλυψαν, τους Ιταλούς. Οι Τούρκοι δεν θα άντεχαν για πολύ να βρίσκονται μονίμως κοντά ή μέσα στην περιοχή τους. Και μόλις στο 53′ ήρθε το μοιραίο. Ο Βεράτι βρήκε τον χώρο που ήθελε από δεξιά, μπήκε στην περιοχή και στο γύρισμά του παρενέβη ο Ντεμιράλ, για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Αυτό το 1-0 απελευθέρωσε τους παίκτες του Μαντσίνι, οι οποίοι πάτησαν ακόμα περισσότερο το πόδι στο γκάζι προκειμένου να απλοποιήσουν την υπόθεση. Και το έκαναν 13 λεπτά αργότερα. Έπειτα από φάση διαρκείας μέσα στην περιοχή των Τούρκων και σουτ που έβγαλε ο Τσακίρ, ήρθε ο Ιμόμπιλε για να πλασάρει από τη μικρή περιοχή και να κάνει το 2-0. Η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος, αφού οι Τούρκοι ούτε τα ψυχικά αποθέματα είχαν, αλλά πολύ περισσότερο δεν είχαν την ποιότητα για να επιστρέψουν στο ματς.

Οι Ιταλοί άρχισαν όχι μόνο να παίζουν εξαιρετικά, αλλά να διασκεδάζουν κιόλας μέσα στο γήπεδο, τηρώντας την ατάκα που ο ίδιος ο Μαντσίνι είχε πει πριν τη διοργάνωση. «Θα παίξουμε γρήγορα και επιθετικά. Θα παίξουμε ποδόσφαιρο». Αυτή η ταχύτητα φάνηκε και στο τρίτο γκολ στο 79′, όταν ο Τσακίρ έκανε λάθος, οι Ιταλοί με δύο πάσες έβγαλαν φάση και ο Ινσίνιε έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα. Από θέση μέσα αριστερά, με εσωτερικό φάλτσο έστειλε την μπάλα στην απέναντι πλευρά για το 3-0 μέσα σε αποθέωση από τους Ιταλούς οπαδούς στο Ολίμπικο.

Η ομάδα του Μαντσίνι έφτασε τα 28 σερί ματς αήττητη, έχοντας 23 νίκες και πέντε ισοπαλίες σε αυτά, ξεκίνησε ιδανικά το EURO με γκολ και θέαμα, έδειξε πως όχι μόνο πρέπει να την υπολογίζουμε, αλλά να τη συγκαταλέγουμε στα φαβορί του θεσμού.

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα – Φλορέντσι, Κιελίνι, Μπονούτσι, Σπινατσόλα – Λοκατέλι (73′ Κριστάντε), Ζορζίνιο, Μπαρέλα – Μπεράρντι, Ιμόμπιλε (80′ Μπελότι), Ινσίνιε (80′ Κιέζα)

Τουρκία (Σενιόλ Γκιουνές): Τσακίρ – Τσελίκ, Σογιουντσού, Ντεμιράλ, Μεράς – Γιοκουσλού (64′ Καβετσί), Γιαζιτσί, Τουφάν (64′ Αϊχάν) – Καραμάν, Γιλμάζ, Τσαλχάνογλου

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ