Ο θετικός οιωνός, η γούρικη 26η Μάρτη, ο Χαριστέας και η τελευταία πρόκριση σε Euro που πέρασε από την Τιφλίδα! (vids)

Ο θετικός οιωνός, η γούρικη 26η Μάρτη, ο Χαριστέας και η τελευταία πρόκριση σε Euro που πέρασε από την Τιφλίδα! (vids)

Η τριάρα της Εθνικής μας στην Τιφλίδα την 26η Μάρτη (!) του 2005, η ανατροπή σε πέντε λεπτά με Φωτάκη-Χαριστέα και η τελευταία συμμετοχή της Ελλάδας σε Euro πριν από 12 χρόνια, η οποία επισφραγίστηκε μέσα στην... Τιφλίδα!

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Η Εθνική Ελλάδας έχει μπροστά της την πρόκληση της δεκαετίας. Στις 19:00, το σύνολο του Γκουστάβο Πογέτ δίνει ραντεβού με την ιστορία. Αντίπαλος; Η Γεωργία στην Τιφλίδα. Έπαθλο; Μία θέση στο Euro της Γερμανίας (14/6-14/7). Νοκ-άουτ τελικός. Με παράταση και πέναλτι. Με τον νικητή να προκρίνεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Και τον ηττημένο να γυρίζει σπίτι του και να στρέφει το βλέμμα του στο επερχόμενο Nations League του Σεπτέμβρη.

Μία σπουδαία αναμέτρηση λοιπόν βρίσκεται προ των πυλών. Ένας τελικός ζωής και θανάτου. Με την Εθνική μας να είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους do or die ματς και σε μπαράζ πρόκρισης σε μεγάλη διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Όποιος περιμένει νέο περίπατο να το ξεχάσει

Είναι η Ουκρανία το 2009. Η Ρουμανία το 2013. Η αποτυχημένη απόπειρα με τη Κροατία το 2017, που στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας. Αλλά υπάρχουν και εκείνα τα ματς σε προκριματικούς ομίλους που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μας, διότι έκριναν μεγάλες προκρίσεις.

Η τελευταία πρόκριση σε Euro πέρασε από την Τιφλίδα

Ενδεικτικά είναι τα δύο τελευταία παιχνίδια των προκριματικών του Euro 2012. Το 2-0 με την Κροατία στο «Γ. Καραϊσκάκης», με το οποίο περάσαμε στην πρώτη θέση του ομίλου. Και λίγες μέρες αργότερα, το «διπλό» στην Τιφλίδα την τελευταία αγωνιστική, με το οποίο επισφραγίσαμε την παρουσία μας στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Θέλαμε νίκη για να περάσουμε. Ο Ταργκαμάτζε στο 19′ άνοιξε το σκορ και άγχωσε το σύνολο του Φερνάντο Σάντος.

Μέχρι το 79′ η πρόκριση φαινόταν αδύνατη. Μέσα σε πέντε λεπτά όμως, η κόλαση έγινε παράδεισος. Αρχικά με τον Φωτάκη στο 79′. Και εν συνεχεία με το ξερό μονοκόμματο σουτ του Άγγελου Χαριστέα στο 84′. Ελλάδα 24 βαθμοί. Κροατία 22. Και μία μεγάλη πρόκριση μόλις είχε επιτευχθεί. Η τελευταία μας σε Euro. Με το ταξίδι τότε να ολοκληρώνεται στον προημιτελικό του Γκντανσκ κόντρα στην ανυπέρβλητη Γερμανία, που φέτος διοργανώνει το τουρνουά…

Η γούρικη 26η Μάρτη και η τριάρα-οδηγός για τους παίκτες του Πογέτ

Μία ακόμη φοβερή σύμπτωση, που αποτελεί οιωνό πρόκρισης για το σύνολο του Γκουστάβο Πογέτ απόψε, έλαβε χώρα 19 χρόνια πριν στην ίδια πόλη στην οποία αγωνίζεται η Εθνική μας σήμερα.

26 Μαρτίου 2005, προκριματικά Μουντιάλ 2006. Γεωργία – Ελλάδα στην Τιφλίδα, αλλά σε διαφορετικό γήπεδο από το αποψινό. Στο «Mikheil Meskhi» η πρωταθλήτρια Ευρώπης του Ότο Ρεχάγκελ θα επικρατήσει με 3-1 των Γεωργιανών. Ξανά το προβάδισμα οι γηπεδούχοι με τον Ασατιάνι (22′). Ξανά απόλυτη ανατροπή με σκόρερ τους Καψή (43′), Βρύζα (44′) και Γιαννακόπουλο (53′).

Ένα «διπλό» βέβαια που τότε δεν έφτανε, καθώς δεν περάσαμε στο Μουντιάλ της Γερμανίας, αλλά δεν παύει να αποτελεί θετικό οιωνό για την Ελλάδα. 26η Μαρτίου τότε. 26η Μαρτίου και τώρα. Με την ελπίδα η ιστορία να επαναληφθεί, η Εθνική μας να νικήσει για μία ακόμη φορά μέσα στην Τιφλίδα και να πάρει εκείνη την πρόκριση για το σπουδαίο ραντεβού των Εθνών της Ευρώπης…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ