Η Γεωργία θα είναι η μοναδική «πρωτάρα» στο Euro

Η Γεωργία θα είναι η μοναδική «πρωτάρα» στο Euro

Aπό τις 24 ομάδες που θα βρεθούν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας, η Γεωργία θα είναι η μοναδική που θα παίξει για πρώτη φορά σε Euro.

Η Γεωργία είναι η μοναδική από τις 24 συμμετέχουσες στο Euro 2024 που θα πραγματοποιήσει στη Γερμανία την «παρθενική» της εμφάνιση στη διοργάνωση. Η πρώτη της προσπάθεια έγινε ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1996 όταν κατετάγη 3η στον προκριματικό όμιλο με 5 νίκες και 5 ήττες πίσω από τη μετέπειτα τροπαιούχο Γερμανία και τη Βουλγαρία. Ήταν την περίοδο που διέθετε την καλύτερη ομάδα, με βάση το ranking της FIFA, καθώς έφτασε μέχρι την 48η θέση (Σεπτέμβριος 1998) ενώ σήμερα είναι 77η.

Ακολούθησαν διαδοχικές αποτυχημένες καμπάνιες με τους Γεωργιανούς να καταλαμβάνουν την τελευταία ή την προτελευταία θέση στους ομίλους που συμμετείχαν, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε. Η εμφάνιση του σούπερ σταρ Κβίτσα Κβαρατσκέλια στο διεθνές προσκήνιο σε συνδυασμό με την πρόσληψη του Βίλι Σανιόλ στον πάγκο από τον Φεβρουάριο του 2021 συνετέλεσαν αποφασιστικά στη μετατροπή της Γεωργίας σε ένα αξιόμαχο σύνολο, ικανό να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τουλάχιστον στις «μικρομεσαίες» εθνικές ομάδες του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: «Ο Ολυμπιακός θέλει να ανανεώσει μέχρι το 2027 τον Μπαρτζώκα» (pic)

Η 12η Νοεμβρίου 2020 είχε μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη εκατομμυρίων Γεωργιανών. Στο «Μπόρις Παιτσάτζε» της Τιφλίδας και στον τελικό πρόκρισης στο Euro 2021, η Βόρεια Μακεδονία πανηγύρισε μια απίστευτη πρόκριση με 1-0 και σκόρερ τον βετεράνο Γκόραν Πάντεφ. Τρία χρόνια και 135 μέρες μετά, στο ίδιο γήπεδο, οι «Σταυροφόροι» όπως είναι το προσωνύμιο της εθνικής Γεωργίας, τα κατάφεραν. Πήραν την πολυπόθητη πρόκριση με «θύμα» την εθνική Ελλάδας στα πέναλτι.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ