Το οχυρό 15 της UEFA, ο ΠΑΟΚ της Ευρώπης και οι 100.000 βαθμοί του Ολυμπιακού

Το οχυρό 15 της UEFA, ο ΠΑΟΚ της Ευρώπης και οι 100.000 βαθμοί του Ολυμπιακού

Έστω και αργά το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μια ευκαιρία να βγάλει το κεφάλι έξω από το νερό. Θα τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ;

Σε αντίστροφη μέτρηση της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με τη Μαρσέιγ στη Γαλλία. Και η κουβέντα αυτή μοιάζει πιο ταιριαστή από ποτέ. Γιατί πριν από μερικά χρόνια θα το θεωρούσαμε αυτονόητο. Πλέον; Αποτελεί όχι μόνο θέμα συζήτησης, αλλά επί της ουσίας και τον βασικότερο ανοιχτό λογαριασμό (ου μην και καημό) του ελληνικού ποδοσφαίρου ως το φινάλε της σεζόν. Η απόπειρα ανακατάληψης του… οχυρού 15 στο ranking της UEFA. Η ιστορία ενός «καρπού» που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι θα εξελιχθεί σε… απαγορευμένο!

Τι σημαίνει 15η θέση στο ranking για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν: Σημαίνει ο πρωταθλητής αλλά και ο δευτεραθλητής Ελλάδας 2023 στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League (αλλά σε διαφορετικά μονοπάτια). Σημαίνει ο κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό του Europa League. Όπως σημαίνει και ο 3ος με τον 4ο του πρωταθλήματος στον 2ο προκριματικό του Conference League. Ναι, πέντε ομάδες ξανά.  Είναι πλέον πιθανό. Αρκεί η Σλάβια Πράγας, τελευταία εκπρόσωπος της Τσεχίας φέτος στην Ευρώπη να μην κάνει κόντρα στη Φέγενορντ κάτι καλύτερο από αυτό που θα κάνει ο ΠΑΟΚ κόντρα στη Μαρσέιγ. Όσα έρχονται στα δύο από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών του Conference League. Συμπτωματικά εκείνα που οι νικητές του θα τεθούν αντιμέτωποι στους ημιτελικούς.

Υπόθεση για δύο

Είναι στο 16 της κατάταξης η Τσεχία με 27.600 βαθμούς. Εμείς στο 15 με 28.200. Το 17 (Δανία), το 18 (Κροατία) και το 19 (Τουρκία) δεν έχουν πλέον εκπρόσωπο. Όπως δεν έχει και το 14 (Ελβετία) με το 13 (Βέλγιο). Πολυθρόνα για δύο λοιπόν είναι το προνομιούχο 15. Και όποιος μείνει με τον καημό του 16; Χάνει πολλά. Διότι αυτή η κατάταξη σημαίνει τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη από το 2023 (και το 2023 στη δική μας περίπτωση). Χωρίς εκπροσώπηση στο Europa League. Χωρίς δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά στο Champions League. Τεράστια η διαφορά. Και πλέον είμαστε σε θέση να την αντιληφθούμε. Είναι αυτό που λένε για το πάθημα που γίνεται μάθημα.

Ελεύθερη πτώση

Πως φτάσαμε ως εδώ; Πως έγινε ξαφνικά θέμα συζήτησης κάτι που στο παρελθόν φάνταζε αυτονόητο; Αυτή η κουβέντα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί με έναν τρόπο περιγράφει σε πολύ μεγάλο βαθμό όσα έχουν συμβεί την τελευταία 10ετία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε μια περίοδο που η χώρα μας πέρασε την μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικά. Το 2012 η Ελλάδα ήταν στο νούμερο 10 της ευρωπαϊκής κατάταξης.  Θέση που μας εξασφάλιζε την απευθείας παρουσία του πρωταθλητή στους ομίλους του Champions League. Tο 2021 έκλεισε με τη χώρα μας να έχει υποχωρήσει στο 20 της ίδιας λίστας. Σε ιστορικό χαμηλό.  Τι συνέβη σε αυτή την δεκαετία; Πολλά. Από τον υποβιβασμό της ΑΕΚ ως και την τρίτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως τα «πέτρινα χρόνια» του Παναθηναϊκού που έχει ξεχάσει πότε βρέθηκε τελευταία φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Συν φυσικά την ταλαιπωρία που πέρασε ο Άρης. Οι τρεις από τους πέντε κλασικοί μας εκπρόσωποι.

Μόνος του

Κυρίως όμως συνέβη κάτι άλλο: Το γεγονός ότι έμεινε μόνος του ο Ολυμπιακός να παλεύει για όλους. Η μοναδική ελληνική ομάδα που σε αυτή τη 10ετία όχι μόνο ήταν συνεπής αλλά και είχε στα αλήθεια μέσα στους στόχους της το κάτι παραπάνω. Στους «16» του Champions League το 2014, στους «16» του Europa League το 2012, το 2017, το 2020, το 2021, στους «24» της ίδιας διοργάνωσης φέτος, στα νοκ άουτ του Φλεβάρη το 2013, το 2015, το 2016, το 2019. Η ομάδα που σε αυτά τα 10 χρόνια προσέφερε στην «ειδική βαθμολογία» της Ελλάδας ακριβώς 100.000 βαθμούς.  Περισσότερους από ότι έφεραν μαζί όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι μας.

Εκείνος και οι άλλοι

Ναι, όπως ακριβώς το διαβάζετε. Ο ΠΑΟΚ που επί της ουσίας την τελευταία 5ετία σκαρφάλωσε στο Νο 2 του ελληνικού ποδοσφαίρου και φέτος προσφέρει 13.000 βαθμούς στη χώρα μας έχει την δεκαετία 2012-2022 ακριβώς 54.500. Σε αυτή την καλή πενταετία του ουσιαστικά δεν κατάφερε ποτέ τίποτα στην Ευρώπη. Και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έδινε την εντύπωση πως ουσιαστικά δεν τον απασχολεί και πολύ. Το βάρος το έριξε στην προσπάθεια να κερδίσει εγχώριους τίτλους. Η ΑΕΚ σε αυτή την δεκαετία έχει συμβάλει με 21.000, ο Παναθηναϊκός με 11.000 και ο Άρης με 5.000. Όλοι μαζί λοιπόν ακριβώς 90.500. Ο Ολυμπιακός ακριβώς 100.000.  Και πραγματικά η απορία είναι τι θα είχε συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν ήταν αυτά τα 10 χρόνια οι Ερυθρόλευκοι να δίνουν τη μάχη τους στην Ευρώπη. Πόσο πιο χαμηλά θα είχαμε βρεθεί από την 20η θέση.

Κάθε βαθμός

Τι θέλουμε λοιπόν; Είπαμε, να μην τα καταφέρει η Σλάβια Πράγας καλύτερα από τον ΠΑΟΚ στους προημιτελικούς. Αυτό φτάνει.  Και κυρίως: Μπορεί να συμβεί. Ο Δικέφαλος του Βορρά προφανώς δεν είναι το φαβορί απέναντι στη Μαρσέιγ (που για την ιστορία ο Ολυμπιακός πέρσι τους απέκλεισε από την Ευρώπη αφήνοντας τους με το παράπονο της 4ης θέσης στον όμιλο του Champions League). Αλλά έχουν σημασία τα πάντα. Ακόμη και μια ισοπαλία. Κάθε βαθμός… Εδώ που φτάσαμε

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ