Europa Conference League: Ο Μουρίνιο στα Τίρανα, ένα τρόπαιο που ζητάει κάτοχο και όλοι οι αριθμοί του

Europa Conference League: Ο Μουρίνιο στα Τίρανα, ένα τρόπαιο που ζητάει κάτοχο και όλοι οι αριθμοί του

Η Ρόμα του Μουρίνιο και η Φέγενορντ θα κοντραριστούν στα Τίρανα για την κατάκτηση του πρώτου Europa Conference League. Η πορεία των δύο ομάδων, οι αριθμοί και οι αναλύσεις.

Η μεγάλη ημέρα για το Europa Conference League έφτασε. Η βραδιά του τελικού στα Τίρανα και την «Arena Kombëtare».

Ο ειδικός των ευρωπαϊκών τελικών, Ζοζέ Μουρίνιο, έχει την ευκαιρία να οδηγήσει τη Ρόμα στην κατάκτηση ενός διεθνούς τίτλου, όταν οι «τζιαλορόσι» αντιμετωπίσουν τη Φέγενορντ (22:00) στον «παρθενικό» τελικό της νέας διοργάνωσης της UEFA, αλλά και να γίνει εκείνος ο πρώτος προπονητής που θα έχει κατακτήσει τις τρεις -τρέχουσες- διοργανώσεις συλλόγων της «γηραιάς ηπείρου».

«Οι μεγάλες ομάδες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την τελευταία προσθήκη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όταν άρχισε η διοργάνωση, υπήρξαν κάποιες επικρίσεις. Ο κόσμος είδε playoffs χωρίς γερμανικές, αγγλικές ή ισπανικές ομάδες. Αλλά είδαμε ημιτελικούς με 70.000 κόσμο στη Ρώμη, γεμάτα γήπεδα στη Μασσαλία ή στο Λέστερ.

Αυτή η διοργάνωση γίνεται σημαντική, γιατί ομάδες σαν εμάς το παίρνουν στα σοβαρά», είπε ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος στοχεύει σε ένα πέμπτο ηπειρωτικό τρόπαιο μετά τα δύο του Champions League (2004 με την Πόρτο, 2010 με την Ίντερ) και τα δύο Europa League (2003 με Πόρτο, 2017 με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Η Ρόμα μπορεί να κατακτήσει στο Εuropa Conference League το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της μετά από δύο χαμένους τελικούς (1984 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, 1991 στο Κύπελλο UEFA), αν εξαιρέσουμε την επιτυχία του 1961 στο Κύπελλο Εκθέσεων, τον… ανεπίσημο «πρόγονο» του Europa League.

Από την πλευρά του, ο «Special One» μπορεί να αποκαταστήσει επίσης την εικόνα του νικητή, μετά τη… δυσάρεστη εμπειρία στην Τότεναμ, χωρίς να έχει χάσει ποτέ ευρωπαϊκό τελικό, εκτός βεβαίως από τα Σούπερ Καπ της UEFA, όπου ηττήθηκε τρεις φορές.

«Προφανώς θα ήθελα να κερδίσω για τον εαυτό μου, αλλά ειδικά για τους οπαδούς, οι οποίοι δεν έχουν βιώσει τέτοια στιγμή για πολύ καιρό, και τους παίκτες, για να κάνουν ένα πρώτο βήμα στην καριέρα τους. Είμαι λιγότερο εγωκεντρικός, περισσότερο άνθρωπος του συλλόγου» διαβεβαίωσε ο Μουρίνιο.

Περιέργως, η Φέγενορντ θέλει να ολοκληρώσει το ίδιο… σετ με τον Μουρίνιο, επιχειρώντας να κατακτήσει και τα τρία τρόπαια -στις τρέχουσες διοργανώσεις της UEFA- και να γίνει η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει..

Το ταξίδι προς τα Τίρανα

Αν και η Ρόμα έδειξε ότι δεν… φείδεται προσπαθειών για να φτάσει σε αυτόν τον τελικό, με 14 ματς από το καλοκαίρι, σίγουρα κάτι παραπάνω μπορεί να πει η Φέγενορντ που θα παίξει την Τετάρτη τον 19ο ευρωπαϊκό αγώνα της, αρχίζοντας από τους προκριματικούς γύρους τον Ιούλιο.

Οι Ολλανδοί του Άρνε Σλοτ αντιστάθηκαν στη Μαρσέιγ στον δεύτερο ημιτελικό (0-0, μετά τη νίκη με 3-2 στο πρώτο παιχνίδι), για να παραμείνουν στη διεκδίκηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου τους, μετά από αυτόν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1970) και τα δύο Κύπελλα UEFA (1974 και 2002), πρώτο όμως μετά από 20 χρόνια.

Εκτός από τη σταθερή οργάνωσή της και το συνεχές πρέσινγκ, η Φέγενορντ διαθέτει στις τάξεις της τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, Σιριέλ Ντέσερς (10 γκολ).

«Δεν φοβόμαστε τη Ρόμα», διαβεβαίωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA ο Βελγονιγηριανός, ο οποίος έχει γίνει ο αγαπημένος των υποστηρικτών της Φέγενορντ, έχοντας αποκτηθεί ως δανεικός από την Γκενκ.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο συλλόγους, οι οποίοι είναι γνωστοί για τους… φλογερούς οπαδούς τους, η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι καλή, ακόμα κι αν είναι αρκετά μικρή η χωρητικότητα του γηπέδου της National Arena στα Τίρανα (21.000 θέσεις).

Το κρίσιμο ματς για τη Φέγενορντ έρχεται χωρίς να έχει γνωρίσει ακόμα την ήττα στην πορεία της από την έναρξη της φάσης των ομίλων (8 νίκες και 4 ισοπαλίες). Αντίθετα, η Ρόμα έχει 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Σε αντίθεση με την ομάδα του Μουρίνιο, η ομάδα του Ρότερνταμ έχει πάει στα Τίρανα στο παρελθόν, σε ένα αγώνα χωρίς σκορ με την Παρτιζάνι, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1991/92 στο στάδιο «Κεμάλ Στάφα», το οποίο γκρεμίστηκε για να χτιστεί η National Arena.

Η ανάλυση της Ρόμα

Μετά από κάποια σκαμπανεβάσματα (τέσσερις νίκες) στη φάση των ομίλων (συμπεριλαμβανομένης της ήττας με 6-1 από τη Μπόντο Γκλιμτ), η Ρόμα βρήκε σταθερότητα στους «νοκ άουτ» αγώνες.

Πως παίζει: Ο Μουρίνιο τοποθετεί τρεις παίκτες πίσω, έχει δύο επιθετικά ακραία μπακ, στιβαρά χαφ και δύο δυναμικούς παίκτες πίσω από τον… μοναχικό επιθετικό, Τάμι Έϊμπραχαμ. Η Ρόμα λατρεύει να επιτίθεται με ρυθμό, στέλνοντας την μπάλα μπροστά με όσο το δυνατόν λιγότερες πάσες.

Το αστέρι: Είναι ο Τάμι Έιμπραχαμ. Η αντικατάσταση του Έντιν Τζέκο δεν ήταν εύκολη δουλειά, αλλά ο Έϊμπραχαμ τα κατάφερε θαυμάσια από τότε που ήρθε από την Τσέλσι. Επιθετικός, είναι πολύ ευκίνητος, συνεργάζεται καλά με τους συμπαίκτες του στη μεσαία γραμμή και παίρνει τις ευκαιρίες του όταν έρχονται. Εννέα γκολ μέχρι στιγμής στην διοργάνωση λένε τη δική τους ιστορία.

Η… διαφορά: Η Ρόμα είναι η μόνη ομάδα που έχει φτάσει στα ημιτελικά των Champions League, Europa League και Europa Conference League.

Η ανάλυση της Φέγενορντ

Η Φέγενορντ ήταν το αουτσάιντερ στον ημιτελικό κόντρα στη Μαρσέιγ, μετά από ένα σχετικά ομαλό πέρασμα στους προηγούμενους γύρους, αλλά ήταν τολμηρή στη νίκη στο πρώτο ματς, αποσπώντας μία έξυπνη ισοπαλία στον αγώνα ρεβάνς. Μπορεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, να αμύνεται αποφασιστικά και το σημαντικό είναι ότι δεν τρομάζει εύκολα.

Πως παίζει: Παίζουν σε σχηματισμό 4-2-3-1, με τον Σιριέλ Ντέσερς μόνο επιθετικό, αλλά, στην πραγματικότητα, ο Λούις Σινιστέρα ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του εξίσου ψηλά στον αγωνιστικό χώρο. Οι μπακ Χεερτουίντα και Τίρελ Μαλάσια είναι πάντα πρόθυμοι να αλληλεπικαλύπτονται. Ο συνήθης τρόπος λειτουργίας βασίζεται στην κατοχή.

Το αστέρι: Είναι ο Σιριέλ Ντέσερς. Ο επιθετικός έχει βρει δίχτυα δέκα φορές στο Europa Conference League, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Γρήγορος και αποφασιστικός, έχει δείξει ότι μπορεί να προσφέρει κάνοντας τη διαφορά.

Η… διαφορά: Η Φέγενορντ πανηγύρισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1970 και το Κύπελλο UEFA το 1974 και το 2002. Κατακτώντας το Europa Conference League, θα είναι η πρώτη και μοναδική ομάδα που θα έχει στα χέρια της και τα τρία μεγάλα τρόπαια ανδρών στις τρέχουσες διοργανώσεις της UEFA.

Οι αιρθμοί της πρώτης σεζόν του Conference League

Το πρώτο Europa Conference League ήταν ένα βήμα στο άγνωστο για πολλούς, αλλά, όπως αποδεικνύεται και από τις φιναλίστ, υπάρχουν περισσότερα από μερικά γνωστά πρόσωπα από όσα περιμέναμε.

Αυτά είναι τα κορυφαία στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UEFA:

32 γκολ: σε τρεις «νοκ άουτ» -διπλές- αναμετρήσεις για τη Σλάβια Πράγας: κόντρα σε Φενέρμπαχτσε (6-4), Λίντσερ (7-5) και Φέγενορντ (4-6).

10: τα γκολ του Σιριέλ Ντέσερς, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τη Φέγενορντ, έχοντας ένα περισσότερο από τον Τάμι Έϊμπραχαμ της Ρόμα.

1.008: Όταν η Ρόμα ηττήθηκε με 6-1 στη Νορβηγία από την Μπόντο Γκλιμτ, ήταν η πρώτη φορά που ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο είχε δεχτεί έξι γκολ στους 1.008 αγώνες του ως προπονητής.

6: Έξι ομάδες πέρασαν αήττητες τη φάση των ομίλων: Μπόντο Γκλιμτ, Λίντσερ, Αλκμααρ, Φέγενορντ, Ρεν και Βασιλεία.

4: Ο Μουρίνιο έγινε ο πρώτος προπονητής που οδήγησε τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους στον τελικό μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης: Πόρτο (2003 Κύπελλο UEFA, 2004 Champions League), Ίντερ (2010 Champions League), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2017 Europa League) και Ρόμα (2022 Europa Conference League).

16: Επτά 16χρονοι έχουν αγωνιστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν στη διοργάνωση, με τον Ρούνι Μπάρντζι της Κοπεγχάγης να είναι ο νεότερος σε ηλικία, 16 ετών και 115 ημερών. Το ντεμπούτο του ήταν ιδιαίτερα… αξέχαστο, μια ισοπαλία 4-4 στους «16» εναντίον της Αϊντχόφεν.

3: Υπήρξαν τρία χατ-τρικ στην «παρθενική» σεζόν: Χάρι Κέιν (Τότεναμ-Μούρα 5-1), Γκαέταν Λαμπόρντ (Ρεν-Φιτέσε 3-3) και Νικολό Τζανιόλο (Ρόμα-Μπόντο Γκλιμτ 4-0).

26: Τριάντα δύο ομάδες από 26 διαφορετικές χώρες παρατάχθηκαν στη φάση των ομίλων, με τις Αλασκέρτ, Φλόρα Ταλίν, Λίνκολν Ρεντ Ιμπς να γίνονται οι πρώτες ομάδες από την Αρμενία, την Εσθονία και το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα, που αγωνίζονται σε φάση ομίλων της UEFA.

1: Ο Άρνε Σλοτ διανύει την πρώτη πλήρη σεζόν του ως πρώτος προπονητής. Πέρασε πέντε μήνες στην Άλκμααρ τη σεζόν 2019/20, πριν πάρει τα «ηνία» στη Φέγενορντ τον περασμένο Ιούλιο.

28: Η Φέγενορντ είναι η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στη διοργάνωση (28), ένα περισσότερο από τη Ρόμα.

12: Η Φέγενορντ έχει 12 αγώνες αήττητη στο εφετινό Europa Conference League, από τη φάση των ομίλων έως τον τελικό, με οκτώ νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

307: Η Φέγενορντ άρχισε την πορεία της στη διοργάνωση στον Β΄ προκριματικό γύρο στις 22 Ιουλίου με μια ισοπαλία χωρίς γκολ εκτός έδρας με την Ντρίτα στο Κόσοβο, μπροστά σε 2.400 κόσμο. Περίπου 307 ημέρες αργότερα, θα παραταχθεί εναντίον της Ρόμα στον τελικό.

Συνολικά 400 γκολ έχουν σημειωθεί μετά από 139 -από τα 140 συνολικά- παχνίδια στο Europa Conference League, όπερ σημαίνει ότι επιτυγχάνονται 2,88 τέρματα ανά παιχνίδι ή ένα κάθε 31΄.

Τα περισσότερα (64) έχουν σημειωθεί στο χρονικό διάστημα 76΄-90΄, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA.

Η Φέγενορντ είναι η ομάδα που έχει την καλύτερη επίθεση (28 γκολ), όπως και τις περισσότερες προσπάθειες (174), σε μία κατηγορία όπου ο ΠΑΟΚ είναι 6ος (141), η Αλκμααρ έχει τη μεγαλύτερη κατοχή (59,9%), η Τότεναμ τις περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις (86,6%), η Φίτεσε τα πιο πολλά τάκλιν (124), με τον ΠΑΟΚ να είναι 5ος (100), ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης μαζί με την Μπόντο Γκλιμτ έχουν τις πιο πολλές ανακτήσεις μπάλας (486).

Πρώτος σκόρερ με 10 γκολ είναι ο Ντέσερς (Φέγενορντ), ο οποίος έχει τα πιο πολλά σουτ στην εστία (18). Μποτχάιμ (Μπόντο Γκλιμτ), Πεπ Μπιέλ (Κοπεγχάγη), Κάρσντορπ (Ρόμα), Σινιστέρα (Φέγενορντ) και Ντάσα (Φίτεσε) έχουν τις πολλές πολλές ασίστ (4), τα περισσότερα (21) τάκλιν έκαναν οι Τρόνσταντ (Φίτεσε), Ιμπάνιεζ (Ρόμα) και Μαλάσια (Φέγενορντ), ενώ τις πιο πολλές αποκρούσεις (36) μοιράζονται οι Κάρλγκιν (Ράντερς) και Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ).

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ