Η σπουδαία ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου – «Κλειδί» για την… εκτόξευση ο Ολυμπιακός (vids)

Η σπουδαία ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου – «Κλειδί» για την… εκτόξευση ο Ολυμπιακός (vids)

Η κληρωτίδα της Νιόν ήταν ιδιαιτέρως ευνοϊκή για την Ελλάδα - Ο Ολυμπιακός, η ελληνοϊσραηλινή «μονομαχία» που θα κρίνει πολλά για την προνομιούχο 15η θέση, το «πρέπει» του ΠΑΟΚ και ο δύσβατος δρόμος των ανταγωνιστών της χώρας μας

Στη Νιόν σήμερα είχε… λιακάδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Προφανώς καμία ομάδα δεν είναι αμελητέα ποσότητα στους «16» μίας διοργάνωσης της UEFA. Ωστόσο, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ απέφυγαν μερικά πολύ πιο υπολογίσιμα club. Τις Άστον Βίλα, Λιλ, Φιορεντίνα, Φενέρμπαχτσε οι «ερυθρόλευκοι». Τον Άγιαξ και τη φοβερή, εν δυνάμει πρωταθλήτρια Βελγίου, Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, οι «ασπρόμαυροι».

Σίγουρα οι Θεσσαλονικείς θα μπορούσαν να έχουν ένα λίγο πιο βατό έργο κόντρα σε μία εκ των Σερβέτ, Στουρμ Γκρατς ή Μακάμπι Χάιφα. Αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Εξάλλου, ούτε αυτές θα τις περνούσε… αέρα ο «Δικέφαλος». Η πρώτη διεκδικεί πρωτάθλημα στην Ελβετία. Η δεύτερη απέκλεισε με συνολικό σκορ 5-1 τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Και η τρίτη τον περασμένο Δεκέμβρη πέταξε εκτός Ευρώπης τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο. Άρα, μια χαρά είναι και ο ΠΑΟΚ…

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη πλευρά, είχε την ιδανική (θεωρητικά πάντα) κλήρωση. Ακόμα και η Πλζεν από το γκρουπ των δυνατών πιο υπολογίσιμη ομάδα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι. 6/6 σε όμιλο με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που θα βρει μπροστά του ο ΠΑΟΚ. Και γενικότερα οι Τσέχοι φέτος κάνουν μία αδιανόητη χρονιά, με τις Σλάβια, Σπάρτα και Πλζεν να είναι τέλειες φέτος στην Ευρώπη και να έχουν χαρίσει στη χώρα τους ήδη 12.750 βαθμούς (6η καλύτερη συγκομιδή μεταξύ 54 χωρών)! Άρα… μην του πεις ούτε του παπά είναι η κλήρωση του Ολυμπιακού.

Η ελληνοϊσραηλινή μονομαχία… κλειδί για την «εκτόξευση» και το δώρο που περιμένουμε από τη Φιορεντίνα

Ό,τι πρέπει είναι το Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τη μία οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν πάνω στην πιο βατή των ισχυρών. Και από την άλλη στους Ισραηλινούς έτυχε το δεύτερο καλύτερο brand name των ανίσχυρων. Και μπροστά μας υπάρχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. 16ο το Ισραήλ στο UEFA Ranking (30.375). 17η η Ελλάδα (28.725). Απόσταση 1.650 βαθμών. Που μεταφράζεται σε τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία. Αν τις δύο τις πάρει ο Ολυμπιακός; Τότε η προσπέραση γίνεται απολύτως εφικτή. Με τη βοήθεια του ΠΑΟΚ και της… Φιορεντίνα πιθανώς θα γίνει σάρκα και οστά στα προημιτελικά.

Διότι αν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ περάσουν και η Φιορεντίνα αποκλείσει τη Μακάμπι Χάιφα, τότε η Ελλάδα θα έχει δύο ομάδες στους «8», το Ισραήλ θα έχει μείνει χωρίς εκπρόσωπο και η διαφορά 1-2 νικών θα είναι 100% στα χέρια μας να ανατραπεί και να καταλάβουμε οριστικά τη 16η θέση. Αυτό είναι ένα ιδανικό σενάριο προφανώς, αλλά όχι και ανέφικτο.

Η 15η θέση περνάει από το… Μπριζ

Την προνομιούχο 15η θέση αυτή τη στιγμή (που δίνει 5 ευρωπαϊκά εισιτήρια και 1 έξτρα στο Champions League) την κατέχει η Νορβηγία. Ο Άγιαξ… μας έκανε τη χάρη και πέταξε εκτός χθες την Μπόντο/Γκλιμτ. Μονάχα από τη Μόλντε περιμένουν πλέον βαθμούς οι Σκανδιναβοί. Αντίπαλός της στους «16» του Conference; Η Κλαμπ Μπριζ των πέντε νικών και της μίας ισοπαλίας σε όμιλο με την Μπόντο/Γκλιμτ! Και που τώρα θέλουμε να επικρατήσει μίας ακόμα νορβηγικής ομάδας για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε για τη 15η θέση.

Νορβηγία, 31.125. Ελλάδα, 28.725. Διαφορά 2.400 βαθμών. Ή αλλιώς, τουλάχιστον, 6 νικών! Πολύ δύσκολο να ανατραπεί, εκτός και αν η Μόλντε αποκλειστεί άμεσα και ένας εκ των Ολυμπιακού ή ΠΑΟΚ φτάσει μέχρι την «Opap Arena» και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ή έστω μέχρι τους ημιτελικούς. Όπως και να ‘χει, είναι θετικό ότι και οι Νορβηγοί έχουν δύσκολο αντίπαλο στους «16».

Να σημειωθεί και κάτι ακόμη. Οι 14οι Δανοί (31.450) ουσιαστικά είναι χωρίς εκπρόσωπο στην Ευρώπη. Μόνο η Κοπεγχάγη έχει να δώσει την εκτός έδρας ρεβάνς του 1-3 από τη Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League. 2.725 βαθμοί η διαφορά. Δύσκολα ανατρέπεται, αλλά τουλάχιστον έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε και από αυτούς.

Στο διά ταύτα. Οι ρεαλιστικοί στόχοι μας είναι οι εξής: 1ον) η κατάκτηση της 16ης θέσης. 2ον) να πλησιάσουμε όσο γίνεται στην 15η. 3ον) να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαφορές από Ουκρανία (28.000), Σερβία (27.775), Πολωνία (25.375), για να σταματήσουμε να κοιτάμε προς τα κάτω, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. 4ον) ο ΠΑΟΚ να τελειώσει μια και καλή τους 21ους Κροάτες (25.025). Και 5ον) να ξεκινήσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερη βάση γίνεται του χρόνου.

Η εκκίνηση της 2024-25 περιόδου και το μεγάλο χάντικαπ που πρέπει να καλύψουμε

Αν τελείωνε τώρα η χρονιά, το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινούσαμε στα προκριματικά με τις εξής βαθμολογίες στο UEFA Ranking:

11. Ισραήλ 28.000
12. Νορβηγία 27.375
13. Αυστρία 26.600
14. Δανία 26.325
15. Ελβετία 26.175
16. Σκωτία 26.100
17. Ελλάδα 23.825
18. Πολωνία 23.250
19. Σερβία 21.775
20. Ουκρανία 20.800
21. Κροατία 20.650

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ