Ο Πέρετζ και το ποδόσφαιρο… Ισραήλ (vids)

Ο Πέρετζ και το ποδόσφαιρο… Ισραήλ (vids)

Ο Ντορ Πέρετζ ήταν μια κατηγορία μόνος του, χθες στο «Καραϊσκάκης». Και ο… μύθος για το ποδόσφαιρο από το Ισραήλ θα πρέπει να…

Ο Ντορ Πέρετζ, αρχηγός της εθνικής ομάδας του Ισραήλ, είναι ένα από εκείνα τα κλασικά παραδείγματα που κάποιος κάποια στιγμή προσπάθησε και τελικά κατάφερε να βγάλει το παιδί από το Τελ Αβίβ, αλλά όχι και το Τελ Αβίβ από το παιδί.

Ήταν η Βενέτσια τη σεζόν 2021-22: φόρεσε τη φανέλα της 21 φορές σε μια σεζόν και από τη στιγμή που το κλαμπ υποβιβάστηκε πήρε το καπελάκι του και επέστρεψε στην γειτονιά του. Ακριβώς 287 συμμετοχές σε φόντο μπλε και κίτρινο, χρώματα Μακάμπι. Η τελευταία μικρό έργο τέχνης, χθες βράδυ στο «Καραϊσκάκης». Ναι ο Εράν Ζάχαβι έβαλε (ακόμη) δύο γκολ και ο φαντεζί Μίλσον έκανε ότι ήθελε, όπως ήθελε στον χώρο ευθύνης του Ροντινέι. Ο Πέρετζ όμως ήταν «κάτι άλλο».

Εκείνος που χαμήλωνε και εκτελούσε χρέη… χωροφύλακα έξω από την περιοχή της ομάδας του στα τετραγωνικά που ο Κώστας Φορτούνης και ο Ντανιέλ Ποντένσε έχτιζαν υπέρ-αριθμίες. Εκείνος που ανέβαζε την πίεση ψηλά, αλλάζοντας τον ρυθμό. Ο ίδιος που πατούσε στην περιοχή σαν δεύτερος σέντερ φορ δίνοντας επιλογές στις δημιουργίες από την πτέρυγα αλλά και χαλώντας την ερυθρόλευκη αμυντική ισορροπία.

Αν τον είδες στο γήπεδο, ο αδιαμφισβήτητος MVP. Χαφ που δεν υπήρχε στην πλευρά του Ολυμπιακού, ούτε υπάρχει σε κάποια άλλη ελληνική ομάδα. Υποδειγματικός box to box σε ένα βράδυ που οι Ερυθρόλευκοι έζησαν μια ακόμη ποδοσφαιρική εκδοχή του νόμου του Μέρφι: Όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά. Ακόμη και ο Πέρετζ θα μοιάζει με… Τόνι Κρόος.

Μια στιγμή όμως. Το τάνγκο θέλει πάντα δύο. Μισή αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός που δεν αγοράζεις μαζί του συνεταιρικά, μισό-μισό λαχείο στην Ευρώπη, ήταν και άτυχος πέρα από κατώτερος της περίστασης. Και η Μακάμπι όμως δεν είχε μόνο σύμμαχο την τύχη για να φύγει από το Φάληρο με το εισιτήριο των προημιτελικών του Conference στο τσεπάκι.

Είχε ένα καλό ποδοσφαιρικό σχέδιο . Απέδειξε ότι μπορούσε να το εφαρμόσει με επιτυχία. Είχε και μια σειρά από ποδοσφαιριστές ικανούς να κάνουν τη δουλειά. Ο τρόπος που «χτύπησαν» τις πτέρυγες. Ο τρόπος που άνοιξαν την γραμμή άμυνας του αντιπάλου, αλλά και οι αποστάσεις. Ο τρόπος που λειτούργησαν στο transition. Η επικράτηση σε εκείνη τη «νευραλγικής σημασίας» στατιστική αποτύπωση που επιμένει να μετρά δεύτερες μπάλες. Ακόμη και ο τρόπος που χρησιμοποίησαν τα φάουλ –αλήθεια πόσα φάουλ έκανε χθες ο Ολυμπιακός σε ολόκληρο το 90λεπτο-.

Δεν ταιριάζουν λένε οι ομάδες από το Ισραήλ στις ελληνικές. Χθες βράδυ στη βροχερή Βουδαπέστη παρολίγον να μην ταιριάξουν και με τις… Ιταλικές. Ένας θεός ξέρει πως η Φιορεντίνα κατάφερε να γυρίσει σε 3-4 το ματς με τη Μακάμπι Χάιφα: Στο 90+5΄ και ενώ οι Ισραηλινοί έπαιζαν με παίκτη λιγότερο από το 80΄. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήρθε στο «Καραϊσκάκης» απευθείας στους «16» έχοντας αφήσει δεύτερη στον όμιλο της, την Γάνδη. Η Χάιφα απέκλεισε τον Δεκέμβρη τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο και μετά στα νοκ άουτ του Φλεβάρη αποτελείωσε η ίδια την Γάνδη.

Για να είσαι τον Μάρτη στην Ευρώπη, δεν φτάνουν απλοϊκές εξηγήσεις με ποιον ταιριάζεις και ποιον όχι. Θέλει και ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Ρόμπι Κιν χθες στο «Καραϊσκάκης» στο κρίσιμο πρώτο ημίχρονο που τελικά κρίθηκαν όλα έδειξε να το διαθέτει. Και στο δεύτερο έδειξε να διαθέτει όλη εκείνη την «υπομονή» αλλά και την προσήλωση στο ανασταλτικό κομμάτι της δουλειάς για να διατηρήσει τα κεκτημένα της και τελικά να αυγατίσει τον λογαριασμό της: Με –ποιον άλλο- τον Πέρετζ, που έναν χρόνο πριν, Μάρτη- Απρίλη του 2023 φέρονταν να υπάρχει στη μεταγραφική λίστα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τον Παναθηναϊκό. Αλλά που φυσικά στο τέλος έμεινε στο Τελ Αβίβ. Τον ήθελε λέει και η ΑΕΚ το 2021, αλλά τότε ήταν που πήγε στην Ιταλία…

Πίσω στον Ολυμπιακό όμως: Εκεί που η «χαρτογράφηση» των συναισθημάτων σίγουρα έδωσε ένα καλό μάθημα. Εβδομάδες πριν, με τη Φερεντσβάρος οι Ερυθρόλευκοι πληγωμένοι από την χρήση Καρβαλιάλ –και όχι μόνο- είχαν μαχαίρι στα δόντια. Πρώτα «έσκασαν» τους Ούγγρους στο Φάληρο και έπειτα έκαναν τα υπόλοιπα. Χθες με επτά νίκες στη ζώνη τους και περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε στιλ «ας περάσει ο επόμενος» δεν πρόλαβαν καλά-καλά να παίξουν με έναν αντίπαλο που προφανώς τον περίμεναν αλλιώς. Τα υπόλοιπα τα έγραψε η στατιστική στον λογαριασμό με τις (χαμένες) μονομαχίες.

«Κακό βράδυ» είπε ο πολύπειρος Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, που σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει. Τι δεν είπε: «Το λάθος, βράδυ»: γιατί 1-4 είναι αποκλεισμός.
Με την ευκαιρία: Υποδειγματική η αντίδραση του κοινού, παρότι το ματς στράβωσε από τόσο νωρίς. Και σημαντικό για τον Ολυμπιακό ότι την Κυριακή, στα γενέθλια του, υπάρχει Παναθηναϊκός. Πρόκληση άμεσης εξιλέωσης με ντέρμπι πρώτης γραμμής σε καθοριστικό timing. Αρκεί να μην εμφανιστεί ξανά ο χθεσινός Ολυμπιακός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ