Στους καιρούς των Βάσκων: ο άνθρωπος που άλλαξε τον Ολυμπιακό και οι… άλλοι

Στους καιρούς των Βάσκων: ο άνθρωπος που άλλαξε τον Ολυμπιακό και οι… άλλοι

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, Ουνάι Έμερι, Τσάβι Αλόνσο, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ακριβώς 64 χιλιόμετρα. Κάπου πενήντα λεπτά με το αυτοκίνητο από το Θαλδίβαρ του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ως την Ονταριμπία που έλκει την καταγωγή του ο Ουνάι Έμερι: Στην καρδιά της χώρας των Βάσκων που αν μη τι άλλο φέτος το καμαρώνει για τους προπονητές της. Δεν είναι μόνο οι δύο του αποψινού ημιτελικού στο Μπέρμιγχαμ. Είναι και ο «πάρτα όλα» Τσάβι Αλόνσο, πρωταθλητής Γερμανίας με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, που ετοιμάζεται για τον ημιτελικό Europa League με τη Μαρσέιγ: Εκείνος είναι από την Τολόσα. Και είναι βεβαίως και ο – δικός μας- Ερνέστο Βαλβέρδε, κυπελλούχος με τη Μπιλμπάο που στην Ευρώπη ξανά από του χρόνου. Κανονική επίδειξη δύναμης.

«Θα είναι σίγουρα ένας Βάσκος προπονητής στον τελικό» έσπευσε να προαναγγείλει η Dario De Vasco για την υπόθεση που καίει τα σωθικά μας. Και δεν παρέλειψε φυσικά να περάσει αυτό το ζευγάρι μια βόλτα και από την Ανδαλουσία μιας και ο Μεντιλίμπαρ με τον Έμερι ότι και αν συμβεί θα έχουν για πάντα την Σεβίλλη (τους).

Νυν κάτοχος του Europa League ο προπονητής του Ολυμπιακού που έχει βάλει πλώρη για ένα απίθανο back to back. Τρεις φορές στη σειρά νικητής της διοργάνωσης (2014, 2015, 2016) με τη Σεβίλλη ο Έμερι, που το κατέκτησε το 2021 και με τη Βιγιαρεάλ έχοντας στο γήπεδο –και τις τέσσερις φορές- τον Βιθέντε Ιμπόρα: Τον πολύπειρο κεντρικό χαφ που έμελλε να γίνει ο x factor της Πόλης την Πέμπτη, ερχόμενος μετά την ανάπαυλα από τον πάγκο για να «συμμαζέψει» την εικόνα των Ερυθρόλευκων κόντρα στη Φενέρ.

Στη La Liga

Ναι, από τη μια Μεντιλίμπαρ, Ιμπόρα και Γιόβετιτς –που πέρασε από τη Σεβίλλη το 2017. Και από την άλλη ο Έμερι με τεχνικό διευθυντή τον περίφημο Μόντσι που άφησε τους… κήπους της Κάρμεν και το «Σάντσεθ Πιθχουάν» το καλοκαίρι για να γίνει κάτοικος του Μπέρμιγχαμ βάζοντας το χεράκι του στο φετινό θαύμα της Άστον Βίλα. Και είναι στους «χωριάτες» και ο Ντιέγκο Κάρλος, ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός που προ διετίας έκανε το ταξίδι Σεβίλλη- Άστον Βίλα για 31 εκατ ευρώ.

Κανονική ταυρομαχία με το παρελθόν να λέει πως ο Έμερι έχει 7 νίκες σε 13 ματς με τον Μεντιλίμπαρ στον αντίπαλο πάγκο αλλά εκείνος έχοντας στα χέρια του Σεβίλλη, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ και ο νυν του Ολυμπιακού Βαγιαδολίδ, Οσασούνα και Εϊμπάρ. Εννοείτε πως τα ματς που έρχονται είναι τα πρώτα για τους δύο προπονητές σε κόντρα εκτός συνόρων.

Υπόδειγμα

Ο Έμερι βρίσκεται στην Άστον Βίλα ενάμιση χρόνο (1/11/2022) και επί της ουσίας πρόλαβε και άλλαξε ήδη την σύγχρονη ιστορία της. Δεν είναι μόνο η παρουσία της σε έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό –σε μια διοργάνωση όπου ουσιαστικά αποτελεί εξ αρχής και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση-. Είναι η δημιουργία ενός ρόστερ που στέκεται στο υψηλότερο επίπεδο στην Premier League. Πολύ κοντά στο να πάρει για πρώτη φορά ένα εισιτήριο για το Champions League.

Ένα γκρουπ με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία ρόστερ κάπου στα 650 εκατ ευρώ (!!!). Ο αντίπαλος που δεν θα ήθελε κανείς σε περιβάλλον Conference League –αν και η Λιλ την κοίταξε στα μάτια και έχασε την πρόκριση στους ημιτελικούς στα πέναλτι-. Εδώ που έφτασε ο Ολυμπιακός όμως σιγά μην λογαριάσει ποιος στέκεται απέναντι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ