Ο… συμμαθητής του Τζόλη και του Τζολάκη που θέλει να αποκλείσει την ΑΕΚ

Ο… συμμαθητής του Τζόλη και του Τζολάκη που θέλει να αποκλείσει την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ρίχνεται απόψε (24/9, 21:30) στη μάχη της Ευρώπης, με τον ελληνικής καταγωγής, Λεωνίδα Στεργίου να θέλει να της... φράξει τον δρόμο για τα playoffs του Europa League.

Σε λίγες ώρες (21:30), η ΑΕΚ θα παραταχθεί στο τερέν του Κίμπουν Παρκ, έχοντας ως μοναδικό στόχο την πρόκριση στα playoffs του Europa League.

Στο νοκ άουτ ματς με την Σεντ Γκάλεν, η Ένωση θα βρει απέναντί της έναν παίκτη-αποκάλυψη του ελβετικού ποδοσφαίρου. Τον Λεωνίδα Στεργίου. Ο ελληνικής καταγωγής στόπερ της Σεντ Γκάλεν έχει αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό και είναι δεδομένο πως οι επιθετικοί της Ένωσης θα έχουν δύσκολο έργο στην αποψινή (24/9, 21:30) αναμέτρηση για τον τρίτο προκριματικό του Europa League.

Από μικρός στην Σεντ Γκάλεν

Ο Λεωνίδας Στεργίου γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 2002 στο Βάτβιλ, στην περιοχή Τόγκενμπουργκ της Ελβετίας, σε μια κωμόπολη 8.700 κατοίκων. Με πατέρα Έλληνα και μητέρα από την Σερβία. Από μικρός είχε πάθος με το ποδόσφαιρο και τα πρώτα του βήματα τα έκανε στις ακαδημίες της Σεντ Γκάλεν. Από την αρχή ξεχώριζε για τον δυναμισμό και την ηρεμία στο παιχνίδι του.

Από την under 18 της Σεντ Γκάλεν, στην under 21. Και μετά… εκτόξευση! Τον Ιανουάριο του 2019 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ελβετική ομάδα, το οποίο έχει ισχύ έως το 2021. Και στις 6 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 16 ετών, 11 μηνών και 3 ημερών, ήρθε η ώρα της δικαίωσης και της επιβράβευσης της δουλειάς και της επιμονής του.

Κόντρα στην Ζυρίχη, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Και έφερε και… γούρι στην Σεντ Γκάλεν, καθώς επικράτησε με σκορ 3-1. Μάλιστα, έφτασε και σε ένα σπουδαίο επίτευγμα, καθώς ήταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έπαιζε την εκείνη τη σεζόν στην πρώτη κατηγορία της Ελβετίας. Ο μικρός είχε βάλει πλέον τις βάσεις και το μέλλον έδειχνε εξαρχής πως θα είναι δικό του. Τη σεζόν 2018-2019 αγωνίστηκε σε 11 αναμετρήσεις και μάλιστα ξεκίνησε και στα 11 ματς ως βασικός. Δείγμα της εμπιστοσύνης του προπονητή του.

Φυσικά, στην Ελβετία τα σχόλια για τον νεαρό στόπερ ήταν διθυραμβικά. «Η ανακάλυψη της σεζόν, το ταλέντο είναι υπέροχο» σημείωνε η tagblatt. «Ο Λεωνίδας είναι πρότυπο επαγγελματία που θέλει πάντα να εργάζεται. Θέλει βελτίωση το αριστερό του πόδι», υπογράμμιζε ο προπονητής του, Πίτερ Ζάιντλερ. Οι σωστές τοποθετήσεις του και η ταχύτητά του ήταν στοιχεία που τον χαρακτήριζαν. Όσα έκανε το 2018-2019 ήταν μόνο μια μικρή… πρόγευση για την επόμενη χρονιά.

Teenage defender Stergiou catching the eye in Switzerland <br/> — AGONAsport.com

«Κολώνα» της ελβετικής άμυνας

Επόμενη σεζόν, καινούριοι στόχοι, με τον Στεργίου να είναι και πάλι σε πρώτο πλάνο. Στο στρατόπεδο της Σεντ Γκάλεν γνώριζαν καλά πως έχουν ένα διαμάντι στα χέρια τους και ήταν αποφασισμένοι να το αξιοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούσαν. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ήταν δεδομένη και με την κατάλληλη προετοιμασία (από τα 71 κιλά πήγε στα 75 αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα του) μονιμοποιήθηκε στο αρχικό σχήμα της ομάδας του Πίτερ Ζάιντλερ.

Πλέον, είχε πάρει τη φανέλα βασικού στο… σπίτι του. Στην αγωνιστική περίοδο που μας πέρασε, κατέγραψε 34 συμμετοχές. Μάλιστα, μόνο στην αναμέτρηση κόντρα στην Ζυρίχη δεν έβγαλε 90λεπτο (71΄), ενώ απουσίασε μόνο από τους αγώνες κόντρα στη Σιόν και την Σερβέτ.

Ήταν κολώνα στην άμυνα της Σεντ Γκάλεν. Ένας… πονοκέφαλος για όλους τους επιθετικούς του ελβετικού πρωταθλήματος. «Ήμουν πάντα ένας από τους γρηγορότερους, αν όχι ο πιο γρήγορος», σημείωνε σε μια συνέντευξή του. Και δεν ήταν υπερβολή του νεαρού, αλλά μια πραγματικότητα. «Να δυναμώσω το παιχνίδι μου με το κεφάλι, δεν είμαι πάντα ικανοποιημένος με τον εαυτό μου και τις ενέργειές μου», υπογράμμιζε ο Στεργίου που έδειχνε να αντιλαμβάνεται και τις αδυναμίες του παιχνιδιού του. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Ένα παιδί απολύτως προσγειωμένο και προσηλωμένο στους στόχους.

Ήταν δεδομένο πως η Σεντ Γκάλεν δε θα τον άφηνε να πάει πουθενά. Και επειδή το όνομά του ακουγόταν δυνατά στην Ευρώπη, οι άνθρωποι του ελβετικού συλλόγου, βλέποντας και τις εμφανίσεις του, έσπευσαν να τον… δέσουν. Έτσι, στις 19 Ιουνίου ανακοινώθηκε πως οι δυο πλευρές θα πορευτούν μαζί για ακόμη τέσσερα χρόνια. Βάζοντας με αυτόν τον τρόπο… φρένο στις ορέξεις των πολλών μνηστήρων.

Τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανό ο ποδοσφαιρικός πλανήτης να κινείται στους ρυθμούς του Λεωνίδα Στεργίου. Αν συνεχίσει έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει το νέο step σε κάποιο σπουδαίο ευρωπαϊκό κλαμπ. Προς το παρόν όμως, ο νεαρός κλείνει τα αυτιά του στις… σειρήνες και επικεντρώνεται στον αποψινό του στόχο. «Μεγάλο μέρος της οικογένειάς μου είναι οπαδοί της ΑΕΚ. Εγώ δεν υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Είμαι ουδέτερος όσον αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο», δήλωσε πριν την αναμέτρηση με την ΑΕΚ.

Λέτε, ο 18χρονος να βάλει στοπ στα ευρωπαϊκά όνειρα της Ένωσης; Υπομονή και θα το μάθουμε σε λίγες ώρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ