ΑΕΚ : Το «μαύρο κουτί» της συντριβής

ΑΕΚ : Το «μαύρο κουτί» της συντριβής

Η ΑΕΚ διασύρθηκε από την Ζόρια, σε ένα ματς που έγιναν τα πάντα λάθος. Δέκα χρόνια χωρίς εντός έδρας νίκη στην Ευρώπη, με τον Καρέρα να προχωρά σε αλχημείες και η Ένωση να το πληρώνει.

Το ματς τελειώνει και ρίχνεις μια ματιά στον φωτεινό πίνακα. ΑΕΚ-Ζόρια 0-3 γράφουν οι οθόνες του Ολυμπιακού Σταδίου. Κάποιο λάθος έγινε ή ήταν μια θλιβερή πραγματικότητα; Τελικά, επικρατεί το δεύτερο σενάριο.

Η συντριβή της Ένωσης από την Ζόρια είναι βαριά. Πολύ βαριά. Οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν πολλά βήματα πίσω με αυτή την ευρωπαϊκή νύχτα. Η ήττα από τους Ουκρανούς αποτελεί… κηλίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ.

Ο Δικέφαλος θυμήθηκε εποχές 2010, όταν και είχε χάσει με το ίδιο σκορ από την Ζενίτ, ενώ έδωσε συνέχεια στο αρνητικό σερί με τους εντός έδρας αγώνες στην Ευρώπη. Δέκα ολόκληρα χρόνια έχει να κερδίσει η Ένωση στην έδρα της και το ματς με τους Ουκρανούς φάνταζε ιδανικό για να σπάσει η… κατάρα. Ωστόσο, η ΑΕΚ έβγαλε μόνη της τα μάτια της, με τον διασυρμό να της χτυπά την πόρτα.

Η εικόνα των «κιτρινόμαυρων» ήταν αγνώριστη και στα 90 λεπτά του αγώνα. Οι ευθύνες για την χθεσινή εμφάνιση, πολλές. Και η ήττα αυτή δημιουργεί τριγμούς στο στρατόπεδο της ομάδας, με το όνειρο της Ευρώπης να… σβήνει.

Πλάνο δίχως φορ

Η αλήθεια είναι, πως η ανακοίνωση της ενδεκάδας πριν το ξεκίνημα του ματς προξένησε πολλές απορίες. Η ΑΕΚ κατέβηκε να αντιμετωπίσει την Ζόρια, χωρίς έναν καθαρό φορ στη σύνθεσή της. Ο Καρέρα ξεκίνησε με τους Λιβάγια και Τάνκοβιτς στην επίθεση, αφήνοντας στον πάγκο τόσο τον Καρίμ Ανσαριφάρντ, όσο και τον Νέλσον Ολιβέιρα.

Δεν του βγήκε του Ιταλού τεχνικού αυτή η αλχημεία, με την Ένωση να παίζει 3-5-2 χωρίς έναν καθαρό φορ μπροστά. Ο Καρέρα ακολούθησε τη συνταγή της Ουκρανίας, πιστεύοντας πως η αναμέτρηση θα πάει στο ίδιο τέμπο. Και από την εικόνα του παιχνιδιού έβγαινε, πως δεν είχε γίνει και η καλύτερη προετοιμασία για τον αγώνα. Ίσως, να υποτιμήθηκαν οι Ουκρανοί, με δείγμα το ματς των δυο ομάδων στην «Slavutich – Arena».

Ο Καρέρα δεν τη βοήθησε

Είναι δεδομένο πως οι συνεχείς αλλαγές στην διάταξη της ομάδας, αποσυντονίζουν τους παίκτες της ΑΕΚ. Ο Καρέρα δείχνει να προτιμά σε πολλές περιπτώσεις το 4-2-3-1 για τα ματς πρωταθλήματος και το 3-5-2 για τις αναμετρήσεις του Europa League. «Σε κάθε αγώνα διαλέγουμε σύστημα ανάλογα τον αντίπαλο. Διαβάζουμε τον αντίπαλο και αποφασίζουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Μερικές φορές μας βγαίνει μερικές φορές όχι», είχε δηλώσει ο κόουτς της ΑΕΚ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να χάνεται ο ρυθμός και να δημιουργείται θέμα με τη συνοχή της ομάδας. Στο ματς με την Ζόρια, η διαχείριση από τον πάγκο δεν ήταν καλή, με την ΑΕΚ να το πληρώνει με το πιο βαρύ τίμημα. Μετά από ένα ημίχρονο, όπου ουσιαστικά πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, ο Ιταλός τεχνικός δεν έκανε κάποια παρέμβαση στην ανάπαυλα και η Ένωση διασύρθηκε. Ουσιαστικά, οι «κιτρινόμαυροι» έμοιαζαν χαμένοι στο τερέν του ΟΑΚΑ, με τους Ουκρανούς να λένε ευχαριστώ στο… δώρο.

Η απουσία του Μάνταλου

Ο Πέτρος Μάνταλος είναι ο παίκτης της ΑΕΚ, που σχεδόν πάντα θα βρεθεί στο στόχαστρο μετά από κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο αρχηγός της Ένωσης έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, πως είναι η κινητήρια δύναμη της ομάδας.

Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ήταν τιμωρημένος, με την απουσία του να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Στον χθεσινό αγώνα, η ΑΕΚ είχε μπλοκαριστεί. Δε μπορούσε να απειλήσει την ουκρανική εστία, με τη μπάλα να πηγαίνει γύρω-γύρω. Και όλα αυτά, επειδή δεν υπήρχε στο γήπεδο ο αρχηγός της Ένωσης. Ο 29χρονος είναι ο μοναδικός που μπορεί να κατεβάσει με ασφάλεια τη μπάλα και να «ξεκλειδώσει» τις αντίπαλες άμυνες.

Η ΑΕΚ δεν είχε χθες στη διάθεσή της τον Μάνταλο, με αποτέλεσμα να μην κάνει ούτε κλασικές ευκαιρίες. Την εφετινή σεζόν, ο Έλληνας παίκτης έχει 2 γκολ και 7 ασίστ, ενώ στο προηγούμενο ματς που έλειψε κόντρα στον ΠΑΟΚ, η Ένωση και πάλι δεν πήρε το τρίποντο (1-1).

ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Η ΑΕΚ έμπλεξε με την συντριβή από την Ζόρια. Δε θέλει πολύ για να εμφανιστεί στο κατώφλι μιας ομάδας η εσωστρέφεια. Και στην Ένωση το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Το ματς με τους Ουκρανούς ήταν… καμπανάκι. Τώρα, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν μπροστά τους μια δύσκολη έξοδο, σε μια έδρα που πάντα κρύβει παγίδες. Η ΑΕΚ πάει στην Τρίπολη σε ένα ματς-ορόσημο. Μένει να φανεί αν θα βγάλει αντίδραση, ή αν το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο και… ασήκωτο. Κυρίως όσον αφορά, το μέλλον του Καρέρα στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ