ΑΕΚ: Πέντε ονειρεμένες ευρωπαϊκές νύχτες (pics,vids)

ΑΕΚ: Πέντε ονειρεμένες ευρωπαϊκές νύχτες (pics,vids)

Η ΑΕΚ υποδέχεται τη Μίλαν για το Europa League και «to10.gr» γυρνάει το χρόνο πίσω και θυμάται τις πιο αξέχαστες εντός έδρας ευρωπαϊκές βραδιές της

Πρόκειται για εκείνες τις νύχτες που στο τέλος τους κανείς ΑΕΚτζής δεν κοιμήθηκε. Είναι τα βράδια, στα οποία οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν το «μέταλλό» τους και βροντοφώναξαν το όνομά τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ιστορία της Ένωσης εκτός συνόρων είναι τεράστια και απόψε (2/11 20:00) έχει την ευκαιρία να το αποδείξει ξανά κόντρα στη Μίλαν.

Είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε να παίξει σε ομίλους Champions League αλλά και η μοναδική που έφτασε δύο συνεχόμενες χρονιές στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης (1996-97, 1997-98). Έφτασε σε αποτελέσματα μοναδικά, απρόσμενα και η ανάμνησή τους δημιουργεί τα πιο όμορφα συναισθήματα στο φίλαθλό κοινό της ομάδας.

Φυσικά οι επικές εντός έδρας βραδιές στα ευρωπαϊκά σαλόνια ήρθαν και χάρη στον 12ο παίκτη της ΑΕΚ, τον κόσμο της.  Ήταν δίπλα της στα μεγάλα ραντεβού δίνοντας το βροντερό παρόν κόντρα και στους «μεγάλους». Όπως άλλωστε αναμένεται να γίνει και σήμερα, με το ΟΑΚΑ να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον λαό των «κιτρινόμαυρων».

Η αναμέτρηση κόντρα στους «ροσονέρι», φέρνει στις μνήμες των «κιτρινόμαυρων» τα παιχνίδια στα οποία τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υποκλίθηκαν στον «Δικέφαλο αετό» και εμείς σας τα παρουσιάζουμε.

5. ΑΕΚ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (18/09/1985 Κύπελλο UEFA)

Το γκολ του Παύλου Παπαϊωάνου έμεινε στην ιστορία καθώς η Ένωση υποχρέωσε σε ήττα την «Βασίλισσα».

Ο σκόρερ εκμεταλλεύτηκε το τρικ με τη λακκούβα και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα μέσα σε αποθέωση στο Ολυμπιακό στάδιο, σε ένα παιχνίδι που έγινε για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Ωστόσο, στον επαναληπτικό αγώνα η ΑΕΚ ηττήθηκε με το «βαρύ» 5-1 και έμεινε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

Πάντως παραμένει μία σπουδαία ευρωπαϊκή νίκη για τους «κιτρινόμαυρους», αφού κατάφεραν να κερδίσουν την ομάδα με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν και ο Μίτσελ, γνώριμος στα μέρη της Ελλάδας, αφού εκτός από την τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα έχει περάσει ως προπονητής στον πάγκο του Ολυμπιακού.

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Χατζής, Αρμόδωρος, Μανωλάς, Γεωργαμλής, Καραγκιοζόπουλος, Δίντσικος, Πιάς (59′ Ακριβόπουλος), Σάντμπεργκ, Εστερχάζι, Παπαϊωάννου (78′ Χατζόπουλος)

4. ΑΕΚ-Πόρτο 6-1 (13/09/1978 Champions Cup)

Εκείνη τη βραδιά η ΑΕΚ «γονάτισε» τους «Δράκους» της Πόρτο με το εμφατικό 6-1 να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Μόνο και μόνο η αναφορά των σκόρερς εκείνης της βραδιάς φέρνει στις μνήμες υπέροχές εικόνες και ξυπνάει απίστευτα συναισθήματα.

Τα γκολ της Ένωσης είχαν πετύχει οι Μπάγεβιτς (3’, 20’,) Αρδίζογλου (16’),Τάσος (39’), Νικολάου (58’) και Μαύρος (50’) ενώ για τους Πορτογάλους μείωσε ο Ολιβέιρα.

Μία εμφατική νίκη που συνοδεύτηκε με πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης για την ΑΕΚ, αφού, παρότι η Ένωση ηττήθηκε στην Πορτογαλία με 4-1, κατάφερε να περάσει χάρη στο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα.

Ωστόσο, εκεί, οι «κιτρινόμαυροι» βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Νότινγχαμ Φόρεστ, η οποία τους απέκλεισε και τελικά κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο της διοργάνωσης.

ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου, Τάσος (50΄Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Δομάζος, Μαύρος.

3. ΑΕΚ-Ρεάλ Μαδρίτης 3-3 (2/10/2002 Champions League)

Μπορεί η ΑΕΚ να μην γεύτηκε τη χαρά της νίκης, όμως η εμφάνισή της κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο, τοποθετεί το συγκεκριμένο παιχνίδι πολύ ψηλά στη λίστα των ευρωπαϊκών της επιτυχιών.

Η Ρεάλ Μαδρίτης με ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ που έχουν υπάρξει ποτέ είδε την ΑΕΚ να προηγείται 3-1 στο 28’ και να της βάζει μεγάλα ζόρια.

Ραούλ, Ζιντάν, Μακελελέ, Κασίγιας, Ρομπέρτο Κάρλος, Φίγκο ήταν κάποια από τα ονόματα της ομάδας των Μαδριλένων και εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο έργο είχαν μπροστά τους οι «κιτρινόμαυροι» αλλά και τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης επιτυχίας.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με μία «τηλεκατευθυνόμενη» εκτέλεση φάουλ του Τσιάρτα μόλις στο 3’ με τον Ζιντάν να απαντάει για το 1-1. Η Ένωση πήρε εκ νέου το προβάδισμα με τέρμα του Μαλαδένη, μετά από κόρνερ του Τσιάρτα, ενώ ο Ντέμης Νικολαΐδης έγραψε το 3-1 με εκπληκτική γυριστή κεφαλιά.

Ωστόσο, οι «Γκαλάκτικος» αντέδρασαν και με γκολ του Ζιντάν και του Γκούτι έφυγαν με το βαθμό της ισοπαλίας από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και στέρησαν από την ΑΕΚ τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της.

Η σύνθεση του Μπάγεβιτς: Χιώτης, Κωστένογλου, Καψής, Ράιτ, Λάκης, Κασάπης, Ζαγοράκης (83′ Σεντένο), Κατσουράνης, Πετκόφ (13′ Μαλαδένης), Τσιάρτας (83′ Ιβιτς), Νικολαΐδης.

2. ΑΕΚ-Μίλαν 1-0 (21/11/2006 Champions League)

Πρόκειται δίχως αμφιβολία για μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ.

Η Ένωση «πάλευε» για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Champions League (τελικά δεν τα κατάφερε), το ΟΑΚΑ γέμισε ασφυκτικά με περίπου 60 χιλιάδες «κιτρινόμαυρους» και η ιστορία γράφτηκε.

Η ήρωας της βραδιάς ήταν ο Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος με μία καταπληκτική εκτέλεση φάουλ στο 32’ σημείωσε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης και έδωσε μία τεράστια νίκη κόντρα σε ένα «μεγαθήριο».

Μάλιστα η επιτυχία γίνεται ακόμη πιο σπουδαία αν αναλογιστεί κανείς ότι λίγους μήνες αργότερα οι «ροσονέρι» κατέκτησαν το Champions League κόντρα στη Λίβερπουλ στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι σε εκείνο το παιχνίδι, από πλευράς Μίλαν, έπαιξε ο Κοστακούρτα σε ηλικία 40 ετών και 213 ημερών και έγινε τότε ο μεγαλύτερος ηλικιακά ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο Champions League.

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Τσιρίλο, Δέλλας,Παπασταθόπουλος, Τζιωρτζιόπουλος (78′ Μόρας), Ζήκος, Έμερσον, Μαντούκα, Τόζερ (66′ Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ (86′ Χετεμάι) Λυμπερόπουλο

1.ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0 (16/3/1977 Κύπελλο UEFA)

Είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νύχτα της ΑΕΚ. Δεν ήταν απλά μία νίκη αλλά μία επική ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου αγώνα και πρόκριση μέσω της διαδικασίας των πέναλτι (7-6) στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Η αρμάδα του Φράντροκ είχε υποστεί βαριά ήττα στην Αγγλία με 3-0, με την πρόκριση να μοιάζει με θαύμα.

Όχι όμως για εκείνη την ΑΕΚ. Ο επαναληπτικός στη Νέα Φιλαδέλφεια έμεινε χαραγμένος στη μνήμη κάθε Έλληνα φιλάθλου. Δύο καταπληκτικά σουτ του Μαύρου και μία άπιαστη κεφαλιά του Μίμη Παπαϊώαννου έγραψαν το 3-0 και έστειλαν το ματς στην παράταση.

Εκεί ο τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» είχε την ιδέα, που τελικά έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του. Αντικατέστησε τον Λάκη Στεργιούδα περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον σπεστιαλίστα στα πέναλτι Νίκο Χρηστίδη. Εκείνος απέκρουσε δύο πέναλτι και έστειλε την Ένωση στους «4» του Κυπέλλου UEFA.

Στη συνέχεια η ΑΕΚ αποκλείστηκε από την Γιουβέντους που τελικά κατέκτησε το τρόπαιο, ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το συγκεκριμένο ματς που αποτελεί δίχως αμφιβολία την κορυφαία ευρωπαϊκή βραδιά του «Δικέφαλου αετού».

ΑΕΚ: Στεργιούδας (116’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ