Όταν ο χρόνος σταμάτησε στο Μπέργκαμο… (vids, pics)

Όταν ο χρόνος σταμάτησε στο Μπέργκαμο… (vids, pics)

Δύο χρόνια πριν το Μπέργκαμο «χτυπήθηκε» ανελέητα από τον κορωνοϊό και έγινε, δυστυχώς για αυτό, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το «game zero» της Αταλάντα και η μετατροπή της πόλης σε «πρωτεύουσα» των εμβολιασμένων

Το ζήσαμε έντονα παρακολουθώντας από τις τηλεοράσεις μας τις φρικτές εικόνες με τα φέρετρα στις εκκλησίες, τα δεκάδες στρατιωτικά φορτηγά να κινούνται στην έρημη πόλη μεταφέροντας τους νεκρούς, τα νοσοκομεία της πόλης να ασφυκτιούν από τους εκατοντάδες ασθενείς και τους αριθμούς των ανθρώπων που έφευγαν καθημερινά να προκαλούν σοκ.

Η Ιταλία βρέθηκε, εκείνο το πρώτο διάστημα της «επέλασης» του κορωνοϊού στην Ευρώπη, στην πρώτη θέση της επικαιρότητας. Μια θλιβερή πρωτιά για τους Ιταλούς. Το Μπέργκαμο έμελλε να «σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου» εκείνο τον Μάρτιο. Δύο χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 2020 η ανθρωπότητα «αιχμάλωτη» από τον covid – 19 παρακολουθούσε αποσβολωμένη τον ιό να «σαρώνει» το Μπέργκαμο.

Η γραφική πόλη της Λομβαρδίας έμελλε να γίνει πασίγνωστη σε όλο τον πλανήτη για λάθος λόγο. Έγινε το… άντρο της πανδημίας, η «πρωτεύουσα» του covid-19 με τις εικόνες από εκεί να προκαλούν τρόμο σε ολόκληρη την ανθρωπότητα που κλεισμένη στα σπίτια της δεν μπορούσε ακόμη να συνέλθει από το σοκ, μη πιστεύοντας πως ζει ένα ακραίο σενάριο χολιγουντιανής ταινίας.

Τι συνέβη όμως στο Μπέργκαμο;

Στην Λομβαρδία συνολικά εκείνο τον «μαύρο» Μάρτιο του 2020 οι νεκροί έφτασαν τους 16000 όταν σε ολόκληρη την Ιταλία ήταν 32000!

Στο Μπέργκαμο δεν υπάρχει κάτοικος που να μην έχασε κάποιον συγγενή ή να μην ξέρει κάποιον που μολύνθηκε με τον ιό. Οι αρχές στην Ιταλία, όπως πια άπαντες παραδέχονται δύο χρόνια μετά, άργησαν πολύ να καταλάβουν το κακό που ερχόταν. Τα μέτρα της καραντίνας ήρθαν πολύ αργά, όταν ο ιός είχε «εισβάλει» στην Λομβαρδία και ειδικά στο Μπέργκαμο. Οι μαρτυρίες από τα νοσοκομεία της πόλης έδειχναν από την αρχή πως κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τον ιό.

Πίσω από την έξαρση του ιού που «σάρωσε» το Μπέργκαμο βρέθηκε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ, Αταλάντα, έπαιζε τότε στο Τσάμπιονς Λιγκ και την φάση των νοκ-άουτ απέναντι στην Βαλένθια. Αυτό το ματς σύμφωνα με τον Ιταλό ανοσολόγο Φραντσέσκο Λε Φόκε ήταν το «game zero» που «έφερε» τον κορωνοϊό στο Μπέργκαμο.

Η αναμέτρηση Αταλάντα – Βαλένθια για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 19 Φεβρουαρίου διεξήχθη στο Σαν Σίρο καθώς το γήπεδο της Αταλάντα δεν κάλυπτε τις προϋποθέσεις για την διοργάνωση. Τότε κι ενώ η επιδημία βρισκόταν στα πρώτα στάδια της εξάπλωσης στην Βόρεια Ιταλία, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί ακόμη δραστικά μέτρα, περίπου 2.500 οπαδοί της Αταλάντα ταξίδεψαν στο Μιλάνο για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Αυτοί, γύρισαν πίσω στα σπίτια τους, έχοντας μολυνθεί από τον ιό. Το ίδιο σκηνικό συνέβη και με τους φιλάθλους της Βαλένθια, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ισπανία με συμπτώματα κορωνοιού.

«Όλα είναι πιθανά» είχε τονίσει τότε αναφέρει ο Ιταλός ανοσολόγος. «Πέρασε ένας μήνας από εκείνον τον αγώνα οπότε η χρονική συγκυρία, ταιριάζει. Χιλιάδες κόσμος στις εξέδρες, δίπλα-δίπλα, να αγκαλιάζεται σε κατάσταση απόλυτης ευτυχίας. Κανείς δεν ήθελε να χάσει αυτό το παιχνίδι, οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι στις εξέδρες βρέθηκαν και άνθρωποι που μπορεί να είχαν λίγο πυρετό, να είχαν ήδη συμπτώματα αλλά να μην έδωσαν σημασία», σημείωνε ο Ιταλός ειδικός συμπληρώνοντας: «Ίσως ήταν τρέλα που το ματς δεν έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», ωστόσο τότε δεν υπήρχαν σαφή δεδομένα».

Είναι τελικά αλήθεια πως εκείνο το ματς της Αταλάντα κόστισε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στο Μπέργκαμο; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Είναι δεδομένο όμως πως η διασπορά σε εκείνο το ματς συνέβαλλε στην τραγική κατάσταση που ακολούθησε στην γραφική πόλη της Λομβαρδίας. Στο Μπέργκαμο που σχεδόν δύο χρόνια μετά ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ακόμη σπουδαίο ποδοσφαιρικό ματς, αυτό της Αταλάντα με τον Ολυμπιακό, μέσα σε τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα.

Το Μπέργκαμο δεν θυμίζει την πόλη που υπέφερε δύο χρόνια πριν. Η ζωή έχει επανέλθει, σχεδόν, στους κανονικούς της ρυθμούς. Από «πρωτεύουσα» του κορωνοϊού έχει μετατραπεί σε «πρωτεύουσα» των εμβολιασμένων στην Ιταλία. Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κάνει, τουλάχιστον, την πρώτη δόση εμβολίου φτάνει στο 92,07%.

Η πόλη έσπασε το ρεκόρ εμβολιασμένων με την πρώτη δόση του εμβολίου να ανέρχεται στο 92,07%, το υψηλότερο σε όλη την ιταλική επικράτεια. Κανείς στο Μπέργκαμο δεν θέλησε να ασχοληθεί με θεωρίες συνομωσίας ή διαφορετικές απόψεις για το εμβόλιο. Η «μαύρη» περίοδος εκείνων των ατελείωτων εβδομάδων την Άνοιξη του 2020 με τους νεκρούς να στοιβάζονται σε εκκλησίες και γυμναστήρια καθώς τα νεκροτομεία είχαν γεμίσει δεν άφηναν κανένα περιθώριο για αμφιβολίες γύρω από την καταστροφική επέλαση του ιού στην πόλη.

Δύο χρόνια μετά από εκείνες τις πολύ δύσκολες μέρες το Μπέργκαμο «ανασαίνει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ