Ολυμπιακός – Λουκέρνη 4-0

Ολυμπιακός – Λουκέρνη 4-0

Ο Ολυμπιακός είναι πάλι εδώ, ισχυρός και έτοιμος για κορυφή και προκρίσεις. Λάζαρος, Ποντένσε, Φορτούνης, Γκερέρο έκρυψαν την μπάλα, την εμφάνισαν στα δίχτυα της Λουκέρνης και... έστειλαν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η... κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο επέστρεψε!

Η παρένθεση τελείωσε. Ο Ολυμπιακός είναι πάλι υγιής, ισχυρός, έτοιμος και… επέστρεψε. Επέστρεψε στο ποδόσφαιρο που τον χαρακτηρίζει, που αποτελεί κομμάτι της μενταλιτέ του. Η Λουκέρνη ήταν απλώς στην άτυχη θέση να πρέπει να βιώσει τη νέα έκδοση του Θρύλου. Μια έκδοση γεμάτη ποιότητα, επιθετικότητα, ταλέντο, σωστή νοοτροπία και κυρίως φλόγα για διάκριση, νίκες, προκρίσεις. Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» τους Ελβετούς από το πρώτο παιχνίδι και σε μία εβδομάδα πηγαίνει ήσυχος και σίγουρος για το τυπικό δεύτερο παιχνίδι. Διότι αυτό το κέρδισε μόνος του. Με το τελικό 4-0 που ενθουσίασε τον κόσμο που βρέθηκε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης να αποτελεί μια… φτωχή αποτύπωση του τι συνέβη στον αγωνιστικό χώρο του φαληρικού γηπέδου.

Ο Ολυμπιακός δεν έδειξε μόνο καλό ποδόσφαιρο. Ανέδειξε πρωταγωνιστές, ανέδειξε ηγέτες και παίκτες πολύ πάνω από τον ποιοτικό μέσο όρο (όχι μόνο) της Ελλάδας. Πέραν του αναγεννημένου Φορτούνη, τον οποίο σταμάτησαν μόνο τα… δοκάρια, ο «νέος» και πιο «Ελληνας» Ολυμπιακός ανέδειξε την τρομερή περίπτωση Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος ισοπέδωσε με τις εμπνεύσεις του τους αντιπάλους του και προκάλεσε αμόκ στους οπαδούς. Ανέδειξε τον σπουδαίο Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που με το καλημέρα βρήκε δύο γκολ πρόκρισης και μπήκε με το δεξί στη ζωή της ομάδας της καρδιάς του. Ανέδειξε τον ασταμάτητητο μαχητή Γκερέρο, που σιγόνταρε με ακόμη δύο «ήσυχα» γκολ, για να γράψει το τελικό 4-0. Ανέδειξε, βεβαίως, και τον ενθουσιώδη και… έτοιμο Τσιμίκα, αλλά και τον «είμαι παντού» Μάντι Καμαρά, που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή τη σπουδαία παράσταση του Ολυμπιακού!

Νέα πρόσωπα, που θύμισαν…παλιό Ολυμπιακό. Με τον Πέδρο Μαρτίνς να δικαιώνεται όταν στη συνέντευξη Τύπου επέμενε ότι ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος και να δείχνει ότι ξέρει τη δουλειά του. Η δουλειά έγινε. Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν όπως ήθελαν, από το πρώτο παιχνίδι, περιμένουν Μπέρνλι ή Μπασακσεχίρ και έδειξαν στους δυνατούς αντιπάλους τους, ότι τα πράγματα για αυτούς δεν θα είναι εύκολα.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, βεβαίως, η επιστροφή του Γιάννη Φετφατζίδη στο «σπίτι» του, αλλά και του Βασίλη Τοροσίδη, οποίος αποθεώθηκε στα λίγα λεπτά που αγωνίστηκε. Αλλαγές ουσίας και συμβολισμού από τον Μαρτίνς.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε από το πρώτο λεπτό τη Λουκέρνη. Δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας του και με το γρήγορο γκολ που πέτυχε, άνοιξε τον δρόμο για το μεγάλο σκορ πρόκρισης, που ο Ολυμπιακός άξιζε.

ΤΟ 10ΑΡΙ: Ο Λάζαρος ξεκίνησε με δύο γκολ και δικαίωσε εαυτόν και Ολυμπιακό με το καλημέρα. Ο Γκερέρο πέτυχε άλλα δύο και έδειξε ότι ξέρει καλά τη δουλειά του. Ο Ποντένσε προκάλεσε στιγμές μαγείας, που ο Ολυμπιακός και ο κόσμος του έχουν ανάγκη. Ο Τσιμίκας «έφαγε» την αριστερή πλευρά και εντυπωσίασε. Ο Καμαρά πρέπει να τρέψει ακόμη. Αλλά κανείς δεν ξεπέρασε την εκπληκτική εμφάνιση του Φορτούνη. Εάν ο αρχηγός του Ολυμπιακού διατηρήσει την απόδοσή του σε αυτά τα επίπεδα, ο Ολυμπιακός δεν έχει σύγκριση με καμία ελληνική ομάδα. Οσο κι αν οι εγχώριοι αντίπαλοί του έχουν ενθουσιαστεί…

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ: Ο Ολυμπιακός δεν είχε υστερήσαντες. Ο Ροντερίκ Μιράντα έχει το «εύκολο» λάθος. Αλλά από την άλλη είναι καλός αμυντικός και ήταν αυτός που δημιούργησε το 4ο γκολ. Από την άλλη, η Λουκέρνη ξεκίνησε το παιχνίδι δυναμικά και προσπάθησε να κλείσει τους χώρους με πολύ τρέξιμο, αλλά η διαφορά ποιότητας αποδείχθηκε χαοτική.

ΓΙΑΤΙ ΚΟΟΥΤΣ: Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε σαφές πλάνο για το παιχνίδι. Παρέταξε τον Ολυμπιακό με το αγαπημένο του 4-2-3-1, με τις γραμμές ψηλά και με ξεκάθαρη διάθεση για πίεση, με σωστό τρόπο, με σωστές αποστάσεις, με τους παίκτες να έχουν πλήρη γνώση του τι πρέπει να κάνουν. Ο Ολυμπιακός ήταν πανέτοιμος στην πρώτη του ευρωπαϊκή μάχη και ο προπονητής του έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό… φουριόζο. Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν με το «καλημέρα» ότι ήθελαν να γίνουν τα αφεντικά του ματς. Ο Μαρτίνς ανέβασε ψηλά τις γραμμές, πίεσε την πρώτη πάσα των Ελβετών, επέλεξε να πάρει τα ηνία του αγώνα και το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Από το… 30ό δευτερόλεπτο ο Ολυμπιακός έστειλε το μήνυμά του. Το σουτ του Ποντένσε μπορεί να μην κατέληξε στα δίχτυα, αλλά ήταν το προμήνυμα της καταιγίδας που θα ακολουθούσε.

Στο 10ο λεπτό ο Μαρτίνς είχε ετοιμάσει μια… έκπληξη. Ο Τσιμίκας πήγε για πρώτη φορά σε εκτέλεση κόρνερ, από αριστερά με ανάποδο πόδι. Τα «σκριν» μέσα στην περιοχή δούλεψαν στην εντέλεια και ο Χριστοδουλόπουλος, με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Σάλβι. Από εκείνο το σημείο και μετά το γήπεδο πήρε φωτιά και μαζί και ο Ολυμπιακός.

Με τους Ποντένσε και Φορτούνη να δημιουργούν, αλλά και τους Λάζαρο, Τσιμίκα και Γκερέρο να συμμετέχουν ενεργά σε όλα, ο Ολυμπιακός δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας του. Στο 33′ Ο Τσιμίκας γύρισε την μπάλα στον Φορτούνη, αυτός κατέβασε, πάλεψε με τέσσερις αμυντικούς, κέρδισε τις κόντρες και ο Χριστοδουλόπουλος πήρε την επαναφορά πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ του με τα ερυθρόλευκα, με αριστερό πλασέ.

Αλλά το ημίχρονο είχε κι άλλα. Ο ασταμάτητος Καμαρά πάσαρε στον Ποντένσε, αυτός «έσκαψε» στον Φορτούνη, που κατέβασε με εκπληκτικό τρόπο, πήρε πάνω του δύο αμυντικούς και τον τερματοφύλακα της Λουκέρνης και έδωσε έτοιμο γκολ σε άδειο τέρμα στον Γκερέρο, που επίσης άνοιξε λογαριασμό για φέτος σε επίσημα παιχνίδια. Το φινάλε του 45λεπτου βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει 13 τελικές προσπάθειες έναν μόλις μίας της Λουκέρνης, με εντυπωσιακή και με το σκορ στο 3-0, αντί για πολύ μεγαλύτερο…

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Στην επανάληψη το γκάζι παρέμεινε πατημένο για τον Ολυμπιακό! Με τον Φορτούνη να παίρνει την… μπαγκέτα από τον Ποντένσε και να κάνει ό,τι θέλει στον αγωνιστικό χώρο. Με τη διαφορά, ωστόσο, ότι ο Ολυμπιακός συνέχισε να χάνει ευκαιρίες. Με τον αρχηγό του να δημιουργεί τις περισσότερες εξ αυτών και να μην σκοράρει, είτε από ατυχία είτε από τα… δοκάρια. Στο 55′ ένα τρομερό απευθείας χτύπημα φάουλ του αρχηγού του Ολυμπιακού από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Σάλβι. 15 λεπτά αργότερα μια απίθανη κούρσα από δεξιά, κατέληξε με την μπάλα πάλι να μην του κάνει το χατήρι, σταματώντας στο δεξί δοκάρι του γκολκίπερ της Λουκέρνης!

Τελικά, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το 90λεπτο με συνολικά 26 τελικές προσπάθειες, οι 11 εκ των οποίων στο τέρμα, αλλά κατάφερε να σκοράρει το 4ο γκολ του στο 84′! Από μια φάση δουλεμένη στην προπόνηση. Ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ από αριστερά, ο Βούκοβιτς πήρε την κεφαλιά, ο Μιράντα πάλεψε μια χαμένη φαινομενικά φάση, έκλεψε και πήρε την κόντρα, η μπάλα στρώθηκε στον Γκερέρο και αυτός με καταπληκτικό πλασέ ανάπαυσε την μπάλα στα δίχτυα του Σάλβι. Πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ του στο ματς και ολοκληρώνοντας με ιδανικό τρόπο το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Με το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος του αγώνα, να είναι ενδεικτικό του θεάματος που προσέφερε ο Ολυμπιακός…

ΓΗΠΕΔΟ: Γεώργιος Καραϊσκάκης

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Francois Letexier (FRA), Βοηθοί: Cyril Mugnier (FRA), Mehdi Rahmouni (FRA), Τέταρτος: Thomas Leonard (FRA)

ΓΚΟΛ: 10′, 33′ Χριστοδουλόπουλος, 36′, 84′ Γκερέρο

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Καμαρά, Μπουχαλάκης – Σμιντ, Σνέουλι, Βόκα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Βούκοβιτς, Μιράντα, Καμαρά (90’ Τοροσίδης), Μπουχαλάκης, Χριστοδουλόπουλος (78’ Βρουσάι), Ποντένσε, Φορτούνης (86’ Φετφατζίδης), Γκερέρο.

ΛΟΥΚΕΡΝΗ (Ρενέ Βέιλερ): Σάλβι, Άλβες, Ελέκε (74’ Ντεμχασάι), Σουρπφ, Γκρέθερ, Σνέουλι (58’ Σουλτς), Σμιντ, Σβέγκλερ (58’ Βάργκας), Σίντλερ, Βόκα, Γκβίλια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ