Το ιδιαίτερο ποδόσφαιρο του Κικέ Σετιέν (vids)

Το ιδιαίτερο ποδόσφαιρο του Κικέ Σετιέν (vids)

Ο Κικέ Σετιέν έχει παραδεχθεί ότι εμπνέεται από το σκάκι για να βελτιώσει το δικό του ποδόσφαιρο. Μάλλον από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε από που πηγάζει αυτό που είδαμε το βράδυ της Πέμπτης (20/09) στο Γ. Καραϊσκάκης.

Ομάδες όπως η Μπέτις είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Διότι δεν συναντάμε συχνά σύνολα που, παρότι υστερούν σε ποιότητα έναντι των εγχώριων αντιπάλων τους, επιλέγουν να εξελιχθούν αγωνιστικά μέσω ποδοσφαίρου κατοχής και πρωτοβουλίας, αντί της πιο ασφαλούς λύσης των αντεπιθέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Κικέ Σετιέν, όμως, διαφέρει από την πλειονότητα των συναδέλφων του. Ο ορθολογισμός δεν είναι μέρος της δικής του πραγματικότητας και προς το παρόν αυτό βγαίνει σε καλό όχι μόνο για την Μπέτις, αλλά και για το ίδιο το άθλημα. «Από εκεί προέρχεται η πραγματική ικανοποίησή μου, περισσότερο ακόμα κι από τη συντριβή ή το θρίαμβο», είχε πει σε ερώτηση σχετικά με την πολύ θετική αντίδραση του κοινού στο ποδόσφαιρο που επιχειρεί να εφαρμόσει.

Θέλει τόλμη για να κάνεις αυτό που κάνει ο 59χρονος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πρώτο αντίστοιχο πείραμα του Ισπανού τεχνικού άρχισε εξίσου εντυπωσιακά, αλλά κατέληξε σε «φούσκα» που έσκασε στα… μούτρα της Λας Πάλμας τη σεζόν 2016-2017. Είχε φτάσει μέχρι και την τετράδα της La Liga με τα Καναρίνια περίπου στο 1/3 της σεζόν, όμως κατέληξε να τερματίσει στη 14η θέση της κατάταξης! Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι το τόσο διαφορετικό βρήκε στην Μπέτις ο Σετιέν, που έκανε το έργο του να καρποφορήσει τόσο γρήγορα (6η θέση στη La Liga στην πρώτη σεζόν του!), αλλά το βράδυ της Πέμπτης (20/09) στο Γ. Καραϊσκάκης είχαμε την ευκαιρία να δούμε το αποτέλεσμα της (μέχρι σήμερα) δουλειάς του.

Ο αμυντικός των Ανδαλουσιάνων, Αϊσά Μαντί, έκανε τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες από όλους τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στην 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League, ολοκληρώνοντας 127 (!) μεταβιβάσεις κόντρα στους Ερυθρόλευκους. Όπως γίνεται σαφές, το «έχουμε την μπάλα» είναι η βάση της Μπέτις. Εμβαθύνοντας, όμως, μπορούν να εντοπιστούν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο σχέδιο του Σετιέν. Όλες προσαρμοσμένες χειρουργικά από τον Ισπανό.

Η έντονη συμμετοχή του Μαρκ Μπάρτρα στην ανάπτυξη, στα πρότυπα του Ζερόμ Μπόατενγκ στην Μπάγερν Μονάχου και του Ζεράρ Πικέ στην Μπαρτσελόνα. Η χρησιμοποίηση επιθετικογενών μέσων στον άξονα (ο Τζιοβάνι λο Σέλσο βρέθηκε στο ρόλο του αμυντικού μέσου κόντρα στον Ολυμπιακό), όπως κάνει ο Πεπ Γκουαρδιόλα με τους Νταβίντ Σίλβα και Κέβιν ντε Μπρόινε στη Μάντσεστερ Σίτι. Το ποδόσφαιρο της μίας επαφής, που καθιέρωσε με τρομερή επιτυχία ο Μαουρίτσιο Σάρι στη Νάπολι. Η ασταμάτητη κίνηση χωρίς την μπάλα για να δοθούν επιλογές σε συμπαίκτες, στοιχείο θεμελιώδες για ομάδες που στηρίζονται σε τέτοιου είδους ποδόσφαιρο. Η πίεση αφότου χαθεί η μπάλα προκειμένου να ανακτηθεί άμεσα, κάτι που παγίωσε ο Γκουαρδιόλα στη δική του Μπαρτσελόνα.

Ο Σετιέν έχει αποκαλύψει ότι εμπνέεται κυριολεκτικά από το σκάκι για να γίνει καλύτερος προπονητής. Απολαμβάνει το να βάζει τάξη στο χάος που επικρατεί στο χορτάρι. Είναι ο άνθρωπος που κάνει την Μπέτις μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ομάδες σε επίπεδο τακτικής και αγωνιστικής συμπεριφοράς, καθιστώντας την έτσι και ένα από τα φαβορί για να αποτελέσει την έκπληξη του φετινού Europa League. Ο Ολυμπιακός έχει έναν σοβαρό, μα και πολύ ιδιαίτερο αντίπαλο στον όμιλό του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά δείγματα των όσων σας περιγράφουμε, από το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ