ΑΕΚ : Οι δικές της βραδιές! (vids)

ΑΕΚ : Οι δικές της βραδιές! (vids)

Η ΑΕΚ υποδέχεται την Ριέκα και to10.gr θυμάται τις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές της που έπαιξε προκρίσεις.

Η ΑΕΚ παίζει «to10». Όχι το όνομά μας, μην μπερδεύεστε. Το 10 το άλλο, το καλό που λένε, καθώς αυτή που βιώνει είναι η 1η παρουσία της σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τέσσερις στο Champions League, έξι μαζί με τη φετινή στο Κύπελλο UEFA και αργότερα στο Europa League.

Πότε, όμως, διεκδίκησε την πρόκριση; Ποιες βραδιές ήταν διαφορετικές από τις άλλες; Ποιες έμοιαζαν με αυτή που θα ζήσει κόντρα στην Ριέκα, έχοντας δηλαδή το κίνητρο της πρόκρισης από όμιλο στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Και ποιες ολοκληρώθηκαν με τον τρόπο που ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί κι εκείνη κόντρα στους Κροάτες; Δηλαδή, με το εισιτήριο στο χέρι…

Στην πραγματικότητα, αυτή θα είναι η 7η τέτοια βραδιά για την Ένωση. Άλλες ήταν εκτός. Άλλες εντός. Άλλες με την αίγλη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Άλλες με λίγη μικρότερη λάμψη. Άλλες με κορυφαίες ομάδες, άλλες με λιγότερο γνωστές. Όλες, όμως, ήταν βραδιές δικές της, που ανήκουν στην ιστορία της και πια θα έχουν άλλη μία να τις ακολουθεί. Αυτή κόντρα στη Ριέκα.

Ας τις θυμηθούμε μία προς μία, οι ευρωπαϊκές στιγμές της ΑΕΚ που έκριναν μια ολόκληρη πρόκριση:

23/11/1994: ΑΕΚ – Καζινό Σάλτσμπουργκ 1-3
Εκείνη ήταν η πρώτη συμμετοχή ομάδας σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η ΑΕΚ είχε φέρει στην Ελλάδα Αγιαξ και Μίλαν, ο πρώτος εντυπωσίαζε με την παρέα του Λιτμάνεν, η δεύτερη το πήρε εκείνη τη χρονιά με το εμφατικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα και μάλιστα στην Αθήνα. Μετά από τέσσερις αγωνιστικές η Ένωση είχε μείνει στους 2 βαθμούς, έναν στην Αυστρία και έναν εντός με τη Μίλαν. Η νίκη με τους Αυστριακούς θα την κρατούσε ζωντανή στο κυνήγι των δύο μεγάλων. Δεν ήρθε. Το τελικό 1-3 «τελείωσε» την υπόθεση πρόκριση. Ο Βλάχος στο 28′ είχε μειώσει προσωρινά σε 1-2.

3/10/2007: Ρόμα – ΑΕΚ 1-1
Εκείνη ήταν για την ΑΕΚ μια πορεία βγαλμένη από παραμύθι. Αήττητη σε έξι αγωνιστικές στο Champions League, αλλά με έξι ισοπαλίες! Πρωτόγνωρο. Δεν έχασε δύο φορές από την Ρεάλ, 3-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια έχοντας προηγηθεί 3-1 και 2-2 στο Μπερναμπέου από 2-0 για τη Ρεάλ. Δεν έχασε από την Γκενκ (0-0 και 1-1) και δεν έχασε από τη Ρόμα (0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια). Την τελευταία αγωνιστική, λοιπόν, στη Ρώμη έπαιζε την πρόκριση. Με νίκη την έπαιρνε εκείνη. Έφτασε μέχρι την ισοπαλία, 1-1, με γκολ του Σεντένο στην εκπνοή. Μέχρι το τελικό σφύριγμα ακολούθησε μια φάση. Η ευκαιρία της μιας φοράς. Αλλά ο Τσιάρτας εκτέλεσε το φάουλ άουτ.

6/12/2006: Αντερλεχτ – ΑΕΚ 2-2
Ίσως ο πιο πικρός ευρωπαϊκός αποκλεισμός από όμιλο του Champions League για την ΑΕΚ. Ποτέ δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στους «16». Στη διαδρομή της είχε πάρει την πρώτη νίκη στη διοργάνωση, 1-0 επί της Λιλ. Είχε νικήσει με 1-0 τη Μίλαν στο ΟΑΚΑ, η οποία επίσης επέστρεψε σε αυτό και το σήκωσε (με την Λίβερπουλ). Την τελευταία αγωνιστική χρειαζόταν στο Βέλγιο τη νίκη απέναντι στην αδιάφορη Αντερλεχτ. Ή έστω να μην νικήσει η Λιλ στο Μιλάνο την αδιάφορη Μίλαν. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο. Όταν τα μαντάτα από την Ιταλία ήταν άσχημα και η ΑΕΚ κατάλαβε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί μόνο στις δικές της δυνάμεις, έχανε ήδη 2-0. Το πάλεψε, μείωσε με τον Λάκη και στο 81′ ισοφάρισε με τον Τσιρίλο. Αλλά το διάστημα που απέμενε δεν βρήκε το ένα γκολ της πρόκρισης. Το τελικό 2-2 την έστειλε να συνεχίσει στο τότε Κύπελλο UEFA.

https://vimeo.com/63966032

5/12/2007: Μλάντα Μπόλεσλαβ – ΑΕΚ 0-1
Αυτή τη φορά η ΑΕΚ αγωνιζόταν σε όμιλο του Κυπέλλου UEFA. Ηταν όμιλοι των πέντε ομάδων και προκρίνονταν οι τρεις πρώτοι. Η ΑΕΚ με εκείνη τη νίκη στην έδρα της Μλάντα, έφτασε τους πέντε βαθμούς και στην ουσία «έδεσε» την πρόκριση στους «32». Το γκολ σημείωσε ο Ενσαλίβα, σε έναν όμιλο που συμμετείχαν ακόμη Βιγιαρεάλ, Φιορεντίνα και Ελφσμποργκ. Στο video δείτε το γκολ με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου από το 53:00 και μετά.

2/12/2009: ΑΕΚ – Εβερτον 0-1
Η ΑΕΚ έπαιζε το τελευταίο της χαρτί, προτελευταία αγωνιστική σε εκείνον τον όμιλο του Europa League. Ένα γκολ το 6′, όμως, έδωσε τη νίκη και την πρόκριση στην αγγλική ομάδα απέναντι στην ΑΕΚ, που έτσι κι αλλιώς ήθελε μόνο νίκη για να έχει ελπίδες. Δεν τα κατάφερε και πήγε στράφι και η νίκη που είχε κάνει επί της Μπενφίκα. Οι Πορτογάλοι και οι Αγγλοι πήραν μαζί την πρόκριση. Η άλλη ομάδα του ομίλου ήταν η Μπάτε Μπρίσοφ.

16-12-2014: ΑΕΚ – Ζενίτ 0-3
Η ΑΕΚ την προηγούμενη αγωνιστική είχε περάσει με νίκη 3-1 από την έδρα της Χάιντουκ Σπλιτ και την τελευταία αγωνιστική ήθελε έναν βαθμό για να εξασφαλίσει τη συνέχειά της στην Ευρώπη. Αποδείχθηκε, όμως, κατώτερη των περιστάσεων. Έχασε με 3-0 το ΟΑΚΑ από τον κακό της δαίμονα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αδιάφορη σε αυτό το ματς, Ζενίτ και αποκλείστηκε. Η Ένωση δεν κατάφερε να συνέλθει ποτέ από την απώλεια του πέναλτι του Μπλάνκο, ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.

https://www.youtube.com/watch?v=ojjbX-TVYQ8

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ