Η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ με τα μάτια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ με τα μάτια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο Borisov Arena, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρουσιάζει την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ αποψινή αντίπαλο του Δικεφάλου για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Είναι αναμφίβολα η πιο διάσημη και σαφώς η πιο επιτυχημένη ομάδα της Λευκορωσίας. Η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ ιδρύθηκε το 1973, κατέκτησε τρεις φορές το περιφερειακό πρωτάθλημα της χώρας, πριν την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, διαλύθηκε το 1984 και επέστρεψε το 1996 για να σαρώσει τα πάντα στο διάβα της.

Το 1998 κέρδισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία και έβαλε της βάσης για μία πραγματική… δυναστεία. Ένα χρόνο αργότερα πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα, το 2002 επανέλαβε την επιτυχία της και από το 2006 και μετά μετρά 12 σερί κατακτήσεις.

Παράλληλα έχει μία αξιοσημείωτη παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας αγωνιστεί πέντε φορές σε ομίλους Champions League και άλλες δύο σε Europa League, όντας η πρώτη και μοναδική ομάδα της χώρας που βρέθηκε στην συγκεκριμένη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στη σκιά μίας μεγάλης απώλειας

Η επιτυχία της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, η συνεχής εξέλιξη του Συλλόγου και η καθιέρωση στα ευρωπαϊκά σαλόνια είναι έργο ενός ανθρώπου που έφυγε από κοντά μας πριν λίγες μέρες σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Ο Ανατόλι Κάπσκι ήταν ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία της ΜΠΑΤΕ και έφυγε από την ζωή στις 22 Σεπτεμβρίου, βυθίζοντας σε πένθος την ομάδα και τον κόσμο της.

Ο προπονητής, το ρόστερ και η φιλοσοφία

Η ΜΠΑΤΕ είναι από τις ομάδες που παρά τις ευρωπαϊκές επιτυχίες και την εισροή σημαντικών εσόδων στα ταμεία της δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση την φιλοσοφία της.

Στηρίζεται κυρίως σε γηγενείς ποδοσφαιριστές, ενώ σπάνια δαπανώνται χρήματα για μεταγραφές, με τους παίκτες που έρχονται να είναι είτε με ελεύθερες μεταγραφές είτε με δανεισμούς.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Αλεξέι Μπάγκα. Είναι μόλις 37 ετών και αποτελεί έναν από τους πλέον ανερχόμενους τεχνικούς της χώρας. Επί των ημερών του οι πρωταθλητές Λευκορωσίας παίζουν εξαιρετικό ποδόσφαιρο και ο Μπάγκα έχει κλέψει την καρδιά της κερκίδας.

Το ρόστερ απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από Λευκορώσους, ενώ στην ομάδα υπάρχει και μία Σέρβικη παροικία.

Το μεγάλο όνομα είναι ο Αλιαξάνταρ Χλεμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, ενώ το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχεία είναι ο αριστερός εξτρέμ Γκόρτεζτσιουκ.

Η φετινή της πορεία

Οκτώ στροφές πριν το φινάλε, ο τίτλος του πρωταθλητή μοιάζει σχεδόν βέβαιος καθώς η ΜΠΑΤΕ έχει 12 βαθμούς διαφορά από τη 2η Σακχτιόρ, που ισοβαθμεί με την Ντιναμό Μινσκ.

O μεγάλος στόχος της ομάδας ήταν το φετινό καλοκαίρι να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Πέτυχε σπουδαίες προκρίσεις κόντρα σε Ελσίνκι και Καραμπάγκ, αλλά λύγισε κόντρα στην ανώτερη και πιο ποιοτική Αϊντχόβεν, η οποία την έστειλε στους ομίλους του Europa League και στον δρόμο του ΠΑΟΚ.

Με το υπόλοιπο του πρωταθλήματος να μοιάζει με τυπική διαδικασία, όλο το βάρος πλέον πέφτει στην Ευρώπη, με τους ανθρώπους του Συλλόγου να έχουν θέσει ως στόχο την πρόκριση στη φάση των 32. To ταξίδι ξεκίνησε με μία μεγάλη νίκη στην έδρα της Βίντι με 0-2 στην πρεμιέρα, με γκολ των Τουομίνεν και Φιλιπένκο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ