ΠΑΟΚ : «H παραμυθένια και σαγηνευτική Βουδαπέστη» (pics)

ΠΑΟΚ : «H παραμυθένια και σαγηνευτική Βουδαπέστη» (pics)

Ο ΠΑΟΚ, με αφορμή την αναμέτρηση με τη Βίντι, μέσα από το επίσημο σάιτ του συλλόγου παρουσιάζει τη Βουδαπέστη κάνοντας λόγο για μία... σαγηνευτική πόλη.

Ο ΠΑΟΚ, με αφορμή την αναμέτρηση με τη Βίντι, μέσα από το επίσημο σαιτ του συλλόγου παρουσιάζει τη Βουδαπέστη κάνοντας λόγο για μία… σαγηνευτική πόλη.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ:

«Είναι μικρή η ζωή για να μην έχει περπατήσει κανείς στους δρόμους της Βουδαπέστης. Ακόμα και το προσωνύμιο «Μικρό Παρίσι» αδικεί μία από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, η ιστορία της οποίας έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων από Ρωμαίους, Μαγυάρους βασιλείς, Οθωμανούς κατακτητές και Αψβούργους αυτοκράτορες.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας (1,7 εκ. κάτοικοι) εκτείνεται στην μεγάλη πεδιάδα της κεντρικής Ευρώπης, στις όχθες του Δούναβη και είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Είναι και παραμυθένια και πριγκιπική και μπαρόκ και γοτθική και μεσαιωνική και πολύχρωμη και με έντονη ζωή.

Κάθε κτίριο της πόλης, κάθε γωνιά της έχει τόσα να πει στον επισκέπτη. Οι μεσαιωνικοί πλακόστρωτοι δρόμοι από την πλευρά του κάστρου της Βούδας (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNΕSCO), τα οθωμανικά λουτρά, οι μπαρόκ εκκλησίες, τα ερείπια στο νησί της Μαργαρίτας, τα νεοκλασικά κτίρια του Αγίου Στεφάνου και του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας, οι hip νεομπαρόκ γειτονιές με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα υπέροχα παλαιοπωλεία…

Επιβάλλεται να περπατήσει κανείς στην Βουδαπέστη – αρκούν λίγες ώρες για να την ερωτευτεί – όπως επιβάλλεται να κάνει μια βόλτα στο Δούναβη το βράδυ. Φωτισμένα είναι τα πάντα πέραν το δέον γοητευτικά!

Η σημερινή Ουγγαρία είναι μια δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης (αλλά όχι της Ευρωζώνης) από το 2004, με καπιταλιστικού τύπου οικονομία και μεγάλο αριθμό βραβείων Νόμπελ ανά κάτοικο. Και όμως, η «ρετσινιά» του συνεργάτη των Ναζί και η ιστορία της πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» του κομμουνισμού του ανατολικού μπλοκ, φαίνεται ότι ακολουθούν τη χώρα.

Προσπαθήσαμε πολύ να «συμπυκνώσουμε» τα θέλγητρα της πόλης. Μάλλον δεν το καταφέραμε…

Ο Πύργος των Ψαράδων

Σημείο αναφοράς και ίσως το ωραιότερο κτίριο της Βουδαπέστης είναι ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων, που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Βρίσκεται στην περιοχή του κάστρου της Βούδας και προσφέρει εκπληκτική θέα στο ποτάμι. Η συντεχνία των ψαράδων ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του στα μεσαιωνικά χρόνια, γεγονός που δικαιολογεί και το όνομα του. Ο πύργος περιστοιχίζεται από επτά πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις επτά φυλές των Mαγυάρων.

Η εκκλησία Matthias

Τρεις εκκλησίες βρίσκονται στην περιοχή του κάστρου, με πιο όμορφη και γνωστή την εκκλησία του Matthias ή αλλιώς Buda Castle Main Coronation Church,που βρίσκεται στην πλατεία Szentháromság (Holy Trinity). Στην περιοχή του κάστρου επίσης βρίσκονται πέντε μουσεία, πολλά κτίρια με ιστορικό ενδιαφέρον, μνημεία και θέατρα.

Το Κοινοβούλιο

Εμπνευσμένο από το παλάτι του Westminster, εκτείνεται 250 μέτρα κατά μήκος του Δούναβη, το ουγγρικό κοινοβούλιο είναι, αν μη τι άλλο, ένα επιβλητικό νεογοτθικό κτίριο. Μην επιλέξετε μια ξενάγηση στο εσωτερικό του. Αρκεί να το θαυμάσετε, κάνοντας μια βόλτα στο Δούναβη.

Η βασιλική του Αγίου Στέφανου

Ενα από τα πιο ιδιαίτερα εκκλησιαστικά κτίρια της Ουγγαρίας, αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο, Στέφανο Α΄ της Ουγγαρίας (969-1038) τον πρώτο χριστιανό βασιλιά της Ουγγαρίας και ιδρυτή του ουγγρικού κράτους. Ο ναός φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης και φυσικά ο τρούλος προσφέρει θέα 360°.

Η Γέφυρα των Αλυσίδων

Με φόντο το κάστρο της Βούδας, η πρώτη γέφυρα της πόλης, φτιάχτηκε το 1839-1849και όπως οι περισσότερες γέφυρες του Δούναβη καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανακατασκευάστηκε το 1949. Εχει μήκος 380 μέτρα και θα σας οδηγήσει εύκολα στην περιοχή του Κάστρου από την πλευρά της Βούδας. Το βράδυ, φωτισμένη, είναι υπέροχη.

Η Γέφυρα της Ελευθερίας

Κατασκευάστηκαν το 1896 με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετίας από την άφιξη των Ούγγρων στη λεκάνη των Καρπαθίων. Διαθέτει την ωραιότερη διακόσμηση από όλες τις γέφυρες της Βουδαπέστης. Την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Ουγγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στρώθηκε με γρασίδι για δύο ημέρες! Εχει και αυτή εντυπωσιακό νυχτερινό φωτισμό.

Η λεωφόρος Andrassy – Πλατεία Ηρώων

Μια πλατιά λεωφόρος με πολλά κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, που ενώνει το κέντρο της πόλης με το πάρκο. Εκεί βρίσκονται τα πιο ακριβά και πλούσια σπίτια της Βουδαπέστης και το κτίριο της όπερας που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του. Στο τέλος της λεωφόρου βρίσκεται η πασίγνωστη πλατεία Ηρώων. Πρόκειται για μια πελώρια πλατεία με αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας. Στο κέντρο υψώνεται η στήλη της χιλιετίας που έχει ύψος 36μ., με τον Αρχάγγελου Γαβριήλ, σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στην κορυφή. Από το 2002 συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το Νησί της Μαργαρίτας

Μέρος του εντυπωσιακού τοπίου της Βουδαπέστης είναι και το νησάκι που βρίσκεται στη μέση του Δούναβη, το νησί της Μαργαρίτας. Φυσική ομορφιά, παντού λουλούδια, αγάλματα και σιντριβάνια, στων οποίων τη θέση υπήρχαν μοναστήρια λίγο πριν την εισβολή των Τούρκων στη χώρα.

H συναγωγή Dohany

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συναγωγή στον κόσμο, συνδεδεμένη με την συναγωγή του Άμστερνταμ που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Χτίστηκε το 1854 σε ρομαντικό στυλ. Το κτίριο αποτελείται από τρεις μεγάλους διαδρόμους με καθίσματα για περισσότερα από 3.000 άτομα.

Τα παπούτσια του Δούναβη

Δίπλα στη Γέφυρα των Αλυσίδων, θα δείτε το Μνημείο για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 45. Χιλιάδες από αυτούς πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, συνεργάτες των Ναζί. Πριν τους εκτελέσουν, τους ανάγκαζαν να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους. Τα παπούτσια τους.

Το Σπίτι του Τρόμου

Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2002, στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο και είναι αφιερωμένο στα «θύματα του τρόμου», αυτούς που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής και της κομμουνιστικής δικτατορίας. Το μουσείο προκάλεσε αντιδράσεις στην ουγγρική κοινωνία και στις εβραϊκές κοινότητες, διότι το μεγαλύτερο τμήμα της έκθεσης αφορά στην εμπειρία του κομμουνισμού κι ένα σαφώς μικρότερο μέρος ασχολείται με τη ναζιστική περίοδο.

Τα λουτρά Szechenyi

Να πάτε για spa. Επιβάλλεται! Στην πιο παλιά κι αρχοντική λουτρόπολη της Ευρώπης, κάθε μέρα 70 εκατομμύρια λίτρα ιαματικών νερών με θερμοκρασία 21-78 ˚C έρχονται στην επιφάνεια από τις 118 φυσικές πηγές που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Προτιμήστε τα επιβλητικά, νέο- μπαρόκ λουτρά Szechenyi , τα μεγαλύτερα λουτρά της Ευρώπης, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 77 βαθμούς. Ωραία είναι και τα τουρκικά λουτρά Rudas, στη βάση του λόφου Gellert.

Grand Budapest Hotel

Δεν θα σας μεταφέρει τις βαλίτσες ο Ρέιφ Φάινς, αλλά υπάρχει ένα υπέροχο ξενοδοχείο, το Corinthia Hotel Budapest, στο κέντρο της πόλης που σας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να περιηγηθείτε στον κόσμο της ταινία του Γουές Αντερσον. Δυστυχώς, το Grand Budapest Hotel δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την ταινία.

H οδός Vaci είναι ο διασημότερος πεζόδρομος της πόλης. Ωραία βόλτα, ωραία μαγαζιά, μα για φαγητό κατευθυνθείτε στη βόρεια άκρη της οδού Vaci, στην πλατεία Vorosmarty, στο βραβευμένο με MicheIen εστιατόριο Onyx. Οι ιδιαίτερες συνταγές της ουγγρικής κουζίνας περιλαμβάνουν βατραχοπόδαρα, πληθωρικό γκούλας, ούγγρικο κοτόπουλο πανέ με πάπρικα, μοσχαρίσιο κρέας με πατάτες σε κόκκινη πικάντικη σούπα, fois gras με βουτυρένια γεύση και συκώτι χήνας και ψαρόσουπες.

Nα φάτε και γλυκό, κατά προτίμηση τούρτα dobos με σοκολάτα, κρέμα και καραμελωμένη μαύρη ζάχαρη, στα υπέροχα ζαχαροπλαστεία εποχής, στον πεζόδρομο Vaci.

Οι Ούγγροι αγαπούν τον καφέ και την αρχοντικά της ιεροτελεστίας απόλαυσης του. Να πιείτε έναν στο New York Café. Και να θαυμάσετε την οροφή. Αρκεί!

Να πάτε στο Central Market Hall. Για τη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων, τα καλύτερα σουβενίρ, τις χειροποίητες-έργα τέχνης χριστουγεννιάτικες μπάλες, φίνες πορσελάνες και ό,τι μπορείς να φανταστείς σε πιπεριά.

Το πρώην ουκρανικό πλοίο Α38 λειτουργεί ως μπαρ. Αραγμένο στο Δούναβη, διάσημο, αλλά όχι η καλύτερη επιλογή. Τα πιο hot στέκια της πόλης είναι τα Ruin Bars, που στεγάζονται σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα (κτίρια και κελάρια) στο κέντρο της Πέστης με live μουσική και ρετρό decadence ατμόσφαιρα. To πιο παλιό και πιο διάσημο είναι το Szimpla Kert.

Η πόλη διαθέτει πολύ καλή συγκοινωνία. Μην παραλείψετε να πάρετε το τραμ Νο2 και να απολαύσετε την μαγευτική διαδρομή κατά μήκος του Δούναβη.

Το μετρό άρχισε να λειτουργεί το 1896 και αποτελεί τη δεύτερη παλαιότερη γραμμή υπόγειου σιδηρόδρομου στον κόσμο, μετά το μετρό του Λονδίνου.

Στη Βουδαπέστη έχει πάντα πολλή υγρασία. Αυτή την εποχή οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ένα φιορίνι Ουγγαρίας αντιστοιχεί σε 0,0031 ευρώ.

Δύσκολα θα συνεννοηθείτε στα αγγλικά. Επίσης, η ουγγρική γλώσσα δεν ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια και δεν μοιάζει με καμία από τις γλώσσες της κεντρικής Ευρώπης. Κοινώς, θα δυσκολευτείτε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ