Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» της Ευρώπης και οι… πρωτάρηδες

Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» της Ευρώπης και οι… πρωτάρηδες

Ποιοι Κιτρινόμαυροι έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία από ευρωπαϊκά ματς και ποιοι θα καταγράψουν την 1η Αυγούστου την παρθενική τους συμμετοχή.

Η ΑΕΚ ξεκινά στις 8 Αυγούστου τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, με στόχο να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. H Ένωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Κραϊόβα-Χόνβεντ, προκειμένου να βρεθεί στα πλέι οφ της διοργάνωσης και να φτάσει μια «ανάσα» από έναν εκ των βασικών στόχων της σεζόν.

Το ρόστερ πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η ΑΕΚ σε αυτά τα παιχνίδια διαθέτει παίκτες με εμπειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και κάποιους, που θα βιώσουν για πρώτη φορά την εμπειρία μιας συμμετοχής σε αυτό το επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό ότι κάποιες από τις μεταγραφές δεν έχουν να επιδείξουν ούτε λεπτό συμμετοχής σε Τσάμπιονς ή Γιουρόπα Λιγκ, ενώ γενικότερα κανένας από τους καινούργιους δεν έχει διψήφιο αριθμό εμφανίσεων σε διοργάνωση της UEFA…

Σε αντιδιαστολή με τους ωραίους νέους, οι παλιοί της ΑΕΚ είναι Ευρωπαίοι! Οπότε υπάρχει το κράμα για να ανταποκριθεί η Ένωση από κάθε άποψη στο ραντεβού με Χόνβεντ ή Κραϊόβα στις 8 Αυγούστου στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι επί παραδείγματι καταγράφει στο ενεργητικό του 62 συμμετοχές και ένα γκολ έχοντας συμμετάσχει συνολικά 14 σεζόν σε διοργανώσεις της UEFA.

Ο Ουκρανός στόπερ -ο οποίος παρεμπιπτόντως προέρχεται από τραυματισμό- είναι βέβαια μακράν ο πρώτος σε ευρωπαϊκές παρουσίες από το τωρινό ρόστερ της ΑΕΚ.

Δεύτερος στη σχετική λίστα εμφανίζεται ο Νίκλας Χουλτ. Ο Σουηδός αριστερός μπακ μετράει 39 παιχνίδια σε 9 σεζόν στην Ευρώπη, ενώ πέτυχε και πέντε γκολ πριν καταφθάσει στα μέρη μας. Μάλιστα, σε ένα παιχνίδι κόντρα στην αδύναμη Φλοριάνα από τη Μάλτα (8-0 στις 5 Ιουλίου 2012) είχε σημειώσει χατ τρικ αγωνιζόμενος ως αριστερό χαφ με τη φανέλα της Ελφσμποργκ.

Συμπεριλαμβανομένων των Χουλτ και Τσιγκρίνσκι η ΑΕΚ έχει 10 παίκτες με τουλάχιστον 20 συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς αγώνες. Μετά τον Ουκρανό και τον Σουηδό έπονται οι Βίκτωρ Κλωναρίδης (29 αναμετρήσεις), Νέναντ Κρίστιτσιτς (26), Όγκνιεν Βράνιες (24), Πέτρος Μάνταλος (22), Μάρκο Λιβάγια (22), Μιχάλης Μπακάκης (22), Αντρέ Σιμόες (21) και Κώστας Γαλανόπουλος (20). Επίσης, διψήφιο αριθμό έχουν οι Έλντερ Λόπες (15/0) και Βασίλης Μπάρκας (12).

«Πρώτη» για τους… νέους

Από τους νεοαποκτηθέντες χρήζει επισήμανσης ότι δεν έχει κάνει σεφτέ στην Ευρώπη ο Τσίκο Ζεράλδες. Ο 24χρονος μέσος δηλαδή στον οποίο έχει εναποθέσει πολλές προσδοκίες ο Μιγκέλ Καρντόσο για να πετύχει τη μετάλλαξη της ΑΕΚ, επειδή διακρίνεται για τις δημιουργικές αρετές του. Ωστόσο η περίπτωση του Πορτογάλου είναι ιδιαίτερη, καθώς μιλάμε για ποδοσφαιριστή που ανήκει στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, ενώ έχει παραστάσεις και από τις μικρές ομάδες της Πορτογαλίας.

Παραστάσεις από διοργάνωση της UEFA δεν έχουν επίσης ούτε ο δεξιός μπακ Παουλίνιο ούτε ο εξτρέμ Μίλος Ντέλετιτς.

Το… ταβάνι δε των νεοαποκτηθέντων είναι οι επτά ευρωπαϊκοί αγώνες του κεντρικού μέσου Νταβίντ Σιμάο. Τέσσερις έχει ο Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς (με ένα γκολ), τρεις ο Νέλσον Ολιβέιρα (επίσης ένα τέρμα) και από δύο εμφανίσεις οι Ντανιέλε Βέρντε και Γιώργος Αθανασιάδης.

Ο Ολιβέιρα είχε σκοράρει στο 90+3’ στη νίκη 2-0 της Μπενφίκα επί της Ζενίτ στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ στις 6 Μαρτίου 2012 (τότε δεν είχε κλείσει ακόμη τα 21 του χρόνια).

Ο Σαμπανάτζοβιτς από την άλλη έδρασε στις 12 Ιουλίου 2018 στην εκτός έδρας νίκη της Ζελέζνιτσαρ επί της εσθονικής Τρανς Νάρβα (0-2) στον 1ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ