ΠΑΟΚ – Σλόβαν: Προκρίνεται ή… βυθίζεται

ΠΑΟΚ – Σλόβαν: Προκρίνεται ή… βυθίζεται

Ο ΠΑΟΚ δίνει έναν τελικό κόντρα στη Σλόβαν την ερχόμενη Πέμπτη στην Τούμπα, όπου πιθανός αποκλεισμός θα στοιχίσει πολλά περισσότερα από το ευρωπαϊκό του μέλλον.

Ο ΠΑΟΚ πριν από μερικές μέρες λίγο έλειψε να «τρελάνει» όλη την Ευρώπη με τις εμφανίσεις του απέναντι στον Άγιαξ, όπου αποκλείστηκε οριακά από τα προκριματικά του Champions League. Μια βδομάδα μετά όμως ο Δικέφαλος του βορρά εμφανίστηκε αγνώριστος στην Μπρατισλάβα στην αναμέτρηση με τη Σλόβαν για τα play off του Europa League και ηττήθηκε με γκολ στις καθυστερήσεις.

Οι Θεσσαλονικείς πλέον στη ρεβάνς ψάχνουν νίκη με δύο γκολ για να μην πάθουν χοντρή «νίλα» και μείνουν για δεύτερη σεζόν τα τελευταία χρόνια εκτός Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ είναι με την πλάτη στον τοίχο και πλέον δεν παίζει μόνο το ευρωπαϊκό του μέλλον για φέτος, αλλά και την προοπτική του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια.

Πριν από δύο χρόνια ήταν η Έστερσουντ εκείνη που έστειλε εκτός ομίλων τον Δικέφαλο του βορρά από νωρίς, ενώ φέτος οι Σλοβάκοι, μια σαφώς κατώτερη ομάδα, έχουν βάλει πολύ δύσκολα στην ομάδα του Φερέιρα. Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ αν δεν περάσει την Σλόβαν Μπρατισλάβας θα πέσει τόσο χαμηλά στο ευρωπαϊκό ranking που θα ψάχνει θαύματα στις κληρώσεις.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Δικέφαλος πλέον δεν κοιτάζει μόνο να μαζέψει βαθμούς για την Ελλάδα που κινδυνεύει να χάσει την 15η θέση και μια ομάδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. O ΠΑΟΚ κόντρα στην Σλόβαν θα παίξει για το ευρωπαϊκό του μέλλον το άμεσο (να περάσει στους ομίλους) και των επόμενων χρόνων. Δύο χρόνια τώρα μετράει σχεδόν μηδενικές συγκομιδές από τις πορείες του, αφού δύο χρόνια πριν ήταν η Έστερσουντ στον ίδιο γύρο, ενώ πέρσι η μόλις μια νίκη που έκανε στους ομίλους του Europa League. Αν γράψει τρίτη σερί κακή σεζόν θα κατρακυλήσει στο ranking της UEFA και στο μέλλον οι κληρώσεις του θα είναι δύσκολες.

Το πλάνο πενταετίας της UEFA δείχνει όπως θα δείτε και παρακάτω ότι ο Δικέφαλος του βορρά χάνει πολλές θέσεις από τις κακές πορείες των δύο τελευταίων ετών. Και για τα επόμενα δύο χρόνια θα κουβαλάει τις δύο χρονιές. Αυτό σημαίνει πτώση στη βαθμολογία της UEFA. Αν μάλιστα δει κανείς τα τελευταία επτά χρόνια του Δικεφάλου θα αντιληφθεί ότι αν φέτος αποκλειστεί θα χάσει πάνω από 6.000 πόντους. Και θα «κουβαλάει» τρεις κακές χρονιές στην πλάτη του για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε το πλάνο επταετίας στο ranking της UEFA:

  • 2013/14: 9.000
  • 2014/15: 5.000
  • 2015/16: 6.000
  • 2016/17: 8.000
  • 2017/18: 1.500
  • 2018/19: 3.000
  • 2019/20: 2.500 (μέχρι στιγμής)

Όπως βλέπετε λοιπόν ο ΠΑΟΚ αν αποκλειστεί θα έχει χάσει μια συμπαθητική συγκομιδή 5.000 βαθμών στο πλάνο πενταετίας που έχει η UEFA και θα έχει σύνολο για τις κληρώσεις του χρόνου 21.000 πόντους. Θα «κατρακυλήσει» στην 66η θέση των συλλόγων μαζί με την Σεντ Ετιέν και θα έχει σχεδόν μόνιμα κληρώσεις τύπου Άγιαξ.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν ή θα προκριθεί και θα μπει στους ομίλους για να φτιάξει το ranking του (γιατί και η πρόκριση δεν θ’ αλλάξει πολλά εάν κάνει την περσινή πορεία αλλά τουλάχιστον θα έχει 6 ματς για να βελτιώσει την κατάστασή του) ή θ’ αποκλειστεί και θα βλέπει σε κληρώσεις του Champions League ή του Europa League μόνιμα το όνομά του στους ανίσχυρους…

Είναι και το οικονομικό στη μέση

Κι αν θεωρήσουμε ότι το ranking θα είναι απογοητευτικό την τελευταία πενταετία, ακόμα χειρότερα θα είναι τα έσοδα της ομάδας. Ο Δικέφαλος του βορρά θα «πετάξει» περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση αποκλεισμού, αφού θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα όλο το market pool και αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Financial Fair Play θα πιέζει μετά τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ.

Ο νέος τρόπος κατανομής της UEFA και κυρίως το 10ετές πλάνο για τα μπόνους θα «πονέσει» τον ΠΑΟΚ για πολλά χρόνια γιατί θα «κουβαλάει» κάθε χρόνο τρεις χαμένες χρονιές. Για παράδειγμα το Coefficient Bonus είναι ένας λόγος για να αντιληφθούν στην ομάδα ότι κάθε πόντος στην Ευρώπη είναι χρήμα.

Τρανό παράδειγμα ο Ολυμπιακός. Η διαφαινόμενη είσοδος του στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League και το καλό 10ετες ranking θα δώσει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ. Οι 32 σύλλογοι που θα παίξουν στους ομίλους του Champions League (εκτός από το μπόνους εισόδου) θα λάβουν συνολικά 585 εκατομμύρια ευρώ που σπάνε σε 32 ισόποσα μερίδια του 1.108 εκατομμυρίου. Οι ερυθρόλευκοι είναι 21η στη λίστα άρα θα καρπωθούν περίπου 12 φορές αυτό το 1.108 εκατομμύριο. Η ΑΕΚ πχ πέρσι ήταν 32η στο ranking και πήρε μόλις επί ένα το ποσό. Το ίδιο ισχύει και στο Europa League απλά με άλλα μεγέθη. Κάθε ομάδα θα πάρει από 71.430 ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ έχει υποχρέωση να προκριθεί στους ομίλους του Europa League για την Ελλάδα, αλλά πρωτύτερα για τον ίδιο, διότι θα περάσει δύσκολα καλοκαίρια τα επόμενα χρόνια όντα συνεχώς ανίσχυρος. Τελειώνοντας αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι πως είναι περίεργο για μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ να μην δώσει το παρών σε ευρωπαϊκό όμιλο, ειδικά μετά τη κορυφαία σεζόν της ιστορίας του όπου κατέκτησε το νταμπλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ