Ρέιντζερς : Από τον υποβιβασμό, στην κορυφή της Σκωτίας!

Ρέιντζερς : Από τον υποβιβασμό, στην κορυφή της Σκωτίας!

Στις 13 Ιουλίου του 2012 η Ρέιντζερς υποβιβάστηκε στην 4η κατηγορία του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Οκτώ χρόνια μετά, η ομάδα της Γλασκώβης με τον Στίβεν Τζέραρντ στο τιμόνι της έχει επιστρέψει πιο δυνατή από ποτέ.

Η 13η Ιουλίου του 2012 είναι η πιο μαύρη μέρα στην ιστορία της Ρείντζερς, καθώς τότε αποφασίστηκε ο υποβιβασμός της ομάδας στην τέταρτη κατηγορία του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, λόγω χρεών ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ.

Αρχικά είχε αποφασιστεί από τις άλλες 12 ομάδες της πρώτης κατηγορίας, να μην συμμετάσχει η Ρέιντζερς στο πρωτάθλημα. Η διοίκηση του ιστορικού συλλόγου στράφηκε στη Football League για άδεια συμμετοχής στη First Division.

Όμως έπειτα από ψηφοφορία των 30 ομάδων που αποτελούν την Football League (Division One, Division 2, Division 3), οι 25 αποφάσισαν με την ψήφος τους να… στείλουν το σύλλογο της Γλασκόβης στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου.

Τέσσερα χρόνια μετά τον υποβιβασμό της στην 4η κατηγορία του σκωτσέζικου ποδόσφαιρου και πιο συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου του 2016, η Ρέιντζερς επέστρεψε ξανά στα… σαλόνια. Με ένα γκολ του Ταβερνιέρ, η ομάδα από την Σκωτία κέρδισε με 1-0 την Νταμπάρτον και εξασφάλισε την άνοδό της στην Πρέμιερ Λιγκ.

Οι «διαμαρτυρόμενοι» κατέκτησαν την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της σεζόν 2016-2017, έχοντας στον πάγκο τους τον Πέδρο Καϊσίνια, ο οποίος έχει διατελέσει και βοηθός του Ζοσέ Πεσέιρο στον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος τεχνικός, έπειτα από μία εντός έδρας ισοπαλία της Ρέιντζερς στο πρωτάθλημα της σεζον 2017-2018 εναντίον της Κιλμάρνοκ, απολύθηκε από την διοίκηση της ομάδας.

Αντικαταστάτης του ήταν ο μέχρι τότε προπονητής της K18 της Λίβερπουλ και εμβληματικός αρχηγός της αγγλικής ομάδας, Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος έμελλε να βάλει την σκωτσέζικη ομάδα στο δρόμο του… πρωταθλητισμού.

Τις δύο πρώτες του σεζόν στην Ρέιντζερς και γενικότερα ως προπονητής πρώτης ομάδας, ο Τζέραρντ είδε τους Πρωτεστάντες να τερματίζουν στη δεύτερη πίσω από την Σέλτικ. Στην τρίτη του σεζόν, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να βλέπει το όραμα του για κατάκτηση τίτλου να παίρνει σάρκα και οστά

Κοιτώντας τα δεδομένα, όσον αφορά το πρωτάθλημα, είναι προφανές πως η Ρέιντζερς όχι μόνο βελτιώνεται στην επίθεση χρόνο με τον χρόνο αλλά, έχει γίνει η πιο «σφιχτή» ομάδα στην άμυνα τα τελευταία τρία χρόνια.

Στα 30 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, η Ρέιντζερς είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα, έχοντας δεχθεί μόλις επτά γκολ σε 24 αγώνες το οποίο μεταφράζεται σε 0,29 γκολ ανά παιχνίδια. Πιο απλά, για να δεχθεί ένα γκολ πρέπει να παίξει πάνω από τρία ματς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας καλά καθοδηγούμενης άμυνας, η οποία έχει επιτρέψει στους αντίπαλος 0,54 γκολ ανά παιχνίδια (το χαμηλότερο στο πρωτάθλημα) και μόλις 41 τελικές σε 24 ματς (1,7 κατά μέσο όρο ανά αγώνα).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της εφετινής Ρέιντζερς είναι πως το σκοράρισμα είναι μοιρασμένο στην ομάδα. Σε όλες τις διοργανώσεις έχουν σκοράρει 17 διαφορετικοί παίκτες και οι επτά από αυτούς έχουν τουλάχιστον πέντε γκολ. Στις τρεις τελευταίες σεζόν, η Ρέιντζερς στηριζόταν κυρίως στα γκολ του σταρ της επίθεσής της, Αλφρέντο Μορέλος.

Ο Κολομβιανός τις δύο προηγούμενες σεζόν επιβεβαίωσε το λατινομαερικάνικο ταπεραμέντο του συλλέγοντας συνολικά εφτά κόκκινες κάρτες. Έγινε παίκτης της Ρέιντζερς το 2017 και έκτοτε έχει 87 γκολ σε 166 συμμετοχές.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν, ο Μορέλος σκόραρε το 26,1% των τερμάτων της Ρέιντζερς σε όλες τις διοργανώσεις και η αποχώρησή του για την Γαλλία και την Λιλ έμοιαζε πολύ κοντά το περασμένο καλοκαίρι. Εν τέλει παρέμεινε κάτοικος Γλασκώβης και ο Τζέραρντ τον πλαισίωσε με τους Σεντρίκ Ίτεν και Κεμάρ Ρουφ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Ρουφ έχει κάνει πολύ καλές εμφανίσεις στη σύντομη θητεία με την Ρέιντζερς, με 12 γκολ σε 21 συμμετοχές εκ των οποίων τα 10 είναι για το πρωτάθλημα. Ο πρώην επιθετικός των Λιντς και Άντερλεχτ έχει την καλύτερη αναλογία λεπτών για ένα γκολ (103) και ποσοστό μετατροπής σουτ (30,3%) από τους 10 παίκτες με πάνω από πέντε γκολ στη σεζόν 2020-21, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς βρίσκει τις καλύτερες δυνατές θέσεις για να σκοράρει.

Έχει κατά μέσο όρο 0,68 αναμενόμενα γκολ ανά 90 λεπτά σε ανοιχτό παιχνίδι, αριθμός ο οποίος είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλον στην Πρέμιερσιπ της Σκωτίας και έχει ξεπεράσει τα αναμενόμενα γκολ κατά δύο. Ο συμπαίκτης ο οποίος δημιουργεί τις περισσότερες ευκαιρίες για τον Ρουφ στην εφετινή σεζόν είναι ο Ράιαν Κεντ (6).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι επιθετικές μετρήσεις του Κεντ δείχνουν το ορμητικό και αποτελεσματικό παιχνίδι του από τα άκρα, με τον 24χρονο να είναι κορυφαίος σε αρκετές κατηγορίες. Τα πέντε τέρματα και οι έξι ασίστ του σε 24 παιχνίδια συν την συμμετοχή του σε γκολ κατά μέσο όρο κάθε 173 λεπτά, μπορεί να μην αποτελούν ρεκόρ, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο απειλητικός είναι για τις αντίπαλες άμυνες και συγκεκριμένα την ικανότητά του να φτιάχνει καταστάσεις για την ομάδα του κουβαλώντας την μπάλα στα πόδια του.

Με το επιθετικό ταλέντο να ξεδιπλώνεται σε συνδυασμό με την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να σταματήσει την Ρέιντζερς από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά την σεζόν 2010-11.

Με τον Τζέραρντ στο τιμόνι της, η Ρέιντζερς δείχνει πανέτοιμη να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Σέλτικ στην Σκωτία. Το όνειρο του θρύλου της Λίβερπουλ είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα!

Επιμέλεια: Νικήτας Λαμπρόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ