Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς : Ο πέμπτος πιο αποτελεσματικός επιθετικός στη σύγκριση με τους κορυφαίους

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς : Ο πέμπτος πιο αποτελεσματικός επιθετικός στη σύγκριση με τους κορυφαίους

Μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές ξεπερνούν τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ στη σύγκριση με τους επιθετικούς που αγωνίζονται στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι «γκολ ανά τελικές προσπάθειες». Ο Κριστιάνο Ρονάλντο που έχει πιάσει... πάτο και το εκπληκτικό ξεκίνημα των Γιόβιτς και Αλκάθερ.

Δεν είναι απόδειξη, αλλά είναι ένδειξη. Ένδειξη, διότι άλλο να σκοράρεις υπό την προσοχή αμυντικών που αγωνίζονται στην Premier League και άλλο να το κάνεις στη Superleague. Από την άλλη, αν αγωνίζεσαι ως επιθετικός σε ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο στο πρωτάθλημά της, συνήθως εκτελείς και από πολύ πιο ευνοϊκές θέσεις εν συγκρίσει με τους υπολοίπους. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο Χάρι Κέιν δυσκολεύεται να εκτοξευθεί στην κορυφή μέσω της Τότεναμ, γνωρίζοντας ότι με μεταγραφή σε μια Ρεάλ Μαδρίτης θα είχε το περιθώριο να κάνει… πράγματα και θαύματα.

Ο λόγος, λοιπόν, γίνεται για τη συχνότητα με την οποία χρίζονται σκόρερ οι ποδοσφαιριστές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τη φετινή σεζόν. Ή, ακόμα πιο εύστοχα, ανά πόσες τελικές προσπάθειες κατορθώνουν να βρίσκουν δίχτυα. Έχοντας ουσιαστικά κλείσει τον πρώτο άτυπο κύκλο της σεζόν, μπορούν να βγουν συμπεράσματα ως προς τους καλύτερους σε αυτό το κομμάτι. Όχι απολύτως ασφαλή, βέβαια, στις περιπτώσεις των παικτών που δεν έχουν το ανάλογο παρελθόν, αλλά σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από απλές αναλαμπές. Άλλωστε το στατιστικό των γκολ/τελικές προσπάθειες λέει πολύ περισσότερα από τον αριθμό των γκολ. Του λόγου το αληθές φαίνεται στην περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο, οποίος στη φετινή Serie A έχει 5 γκολ μεν, σε 72 τελικές προσπάθειες δε!

Ανάμεσα όμως στα δέκα κορυφαία ονόματα ξεπετάγεται κι ένας… Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Είναι κλασικό «σεντροφορίσιο» χαρακτηριστικό όχι απλά να εκτελείς, αλλά να ξέρεις πότε σε παίρνει να εκτελείς. Να εκτιμάς σωστά αν έχει νόημα να κοντρολάρεις, να ντριμπλάρεις, ή να σουτάρεις με την πρώτη επαφή. Να υπολογίσεις τη θέση του αμυντικού και του τερματοφύλακα, αλλά και τη δική σου. Να καταλάβεις αν πρέπει να σουτάρεις με δύναμη ή να τελειώσεις τη φάση μ’ ένα έξυπνο τσίμπημα. Όλα αυτά, ειδικά σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές της Superleague αλλά και γενικότερα, ο Σέρβος φορ δείχνει να τα κατανοεί.

Γι’ αυτό και στη λίστα που μπορείτε να δείτε παρακάτω, στην οποία γίνεται σύγκριση του επιθετικού του ΠΑΟΚ με τους αντίστοιχους των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε ό,τι έχει να κάνει με τα γκολ ανά τελική προσπάθεια, τον ξεπερνούν μόνο τέσσερις ποδοσφαιριστές. Για να φτιάξουμε την κατάταξη θέσαμε το όριο των πέντε γκολ ως ελάχιστο επιτρεπόμενο, γιατί διαφορετικά αμυντικοί των 1-2 γκολ από κόρνερ ίσως εισέρχονταν σε αυτήν από το πουθενά. Και αντλήσαμε τα στατιστικά από το Whoscored. Κριτήριο, μόνο όσα έχουν κάνει στα εγχώρια πρωταθλήματα και όχι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή Κύπελλα. Που κινείται ο ίδιος ο Πρίγιοβιτς; Στην πέμπτη θέση και το ένα γκολ ανά δύο τελικές!

Από δύο παίκτες στη λίστα έχουν οι Λιλ και Ντόρτμουντ, ενώ στις δύο υψηλότερες θέσεις βρίσκονται δύο παίκτες που αγωνίζονται στην Bundesliga. Τρεις ποδοσφαιριστές είναι Γάλλοι και πέντε αγωνίζονται στη Ligue 1. Τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα είναι εκείνα των Μάρκο Ρόις και Κιλιάν Μπαπέ, που όμως βρίσκονται στην 9η και τη 10η θέση της λίστας. Όσο για τον Λιονέλ Μέσι, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, βρίσκεται στα 7 γκολ σε 39 τελικές προσπάθειες.

Ιδού το αποτέλεσμα του Top10 για τη φετινή σεζόν:

ΘέσηΌνομαΓκολ ανά τελικέςΣύνολο γκολ/τελικέςΟμάδαΕθνικότηταΗλικία
1Λούκα Γιόβιτς1.77/12Άιντραχτ ΦρανκφούρτηςΣερβία20
2Πάκο Αλκάθερ1.87/13ΝτόρτμουντΙσπανία25
3Λέμπο Μοτιμπά1.85/9ΣτρασβούργοΝότια Αφρική22
4Οντρέι Ντούντα1.836/11ΧέρταΣλοβακία23
5Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς25/10ΠΑΟΚΣερβία28
6Στουάνι2.18/17ΧιρόναΟυρουγουάη32
7Τζοναθαν Μπάμπα2.147/15ΛιλΓαλλία22
8Εμιλιάνο Σάλα2.27/16ΝαντΑργεντινή27
9Νικολά Πεπέ2.577/18ΛιλΓαλλία23
10Μάρκο Ρόις35/15ΝτόρτμουντΓερμανία29
10Κιλιάν Μπαπέ3 9/27ΠαρίΓαλλία19

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ