Ο Ροσέτι ανέλυσε την κανονικότητα. Αυτή που δεν ισχύει στην Ελλάδα…

Ο Ροσέτι ανέλυσε την κανονικότητα. Αυτή που δεν ισχύει στην Ελλάδα…

Διαβάζεις όσα είπε ο Ρομπέρτο Ροσέτι, πρόεδρος επιτροπής διαιτησίας της UEFA, για VAR και διαιτητές. Τα συγκρίνεις με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και καταλαβαίνεις...

Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Εξελίσσεται δια του προβληματισμού. Δια της αναγνώρισης των λαθών και της προσπάθειας για περαιτέρω βελτίωση. Αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων. Παντού. Εκτός από την Ελλάδα. Με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρομπέρτο Ροσέτι, πρόεδρος επιτροπής διαιτησίας της UEFA, στην «Gazzetta dello Sport», να επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε έρμαιο ανίκανων ή εξαρτημένων.

Η συνέντευξη του αρχιδιαιτητή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, είναι εξόχως ενδιαφέρουσα και κυρίως αποκαλυπτική, αναφορικά με το πώς πρέπει να λειτουργεί το VAR. Πώς πρέπει να αποφασίζουν οι διαιτητές. Πώς πρέπει να εκπαιδεύονται. Αλλά και πώς πρέπει να κερδίζουν την εμπιστοσύνη ομάδων, ποδοσφαιριστών, παραγόντων, κόσμου. Κάτι που στην Ελλάδα αποτελεί ένα κακό, κρύο ανέκδοτο. Ας δούμε, όμως, κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του Ροσέτι, σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΡΟΣΕΤΙ: «Η συζήτηση για μία απόφαση του διαιτητή, είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν το ποδόσφαιρο πιο ενδιαφέρον»

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Τι μας λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA; Αυτό που με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποφύγει το εγχώριο διαιτητο-παραγοντικό σύστημα. Μας λέει ότι η κριτική είναι θεμιτή. Οτι η συζήτηση για τα λάθη των διαιτητών, δεν μπορεί να βγει από το κάδρο, λες και οι διαιτητές έχουν το… αλάθητο. Είναι μέρος του παιχνιδιού, καλοπληρωμένοι και πρέπει, οφείλουν να παραδέχονται τα λάθη τους, αλλά και να ακούν την κριτική.

Το ερώτημα που προκύπτει από την τοποθέτηση του Ροσέτι είναι για ποιον λόγο το σύστημα ΚΕΔ/ΕΠΟ παλεύει με κάθε τρόπο να μην γίνεται συζήτηση για τη διαιτησία; Για αυτή τη διαιτησία, που αλλοιώνει αγώνες και πρωταθλήματα. Σε ένα καθαρό πρωτάθλημα, σε ένα καθαρό και άμεμπτο περιβάλλον, δεν θα είχαν πρόβλημα διαιτητές και αρχιδιαιτητές να ακούν την κριτική και να συζητούν εποικοδομητικά. Οταν το πρωτάθλημα είναι καθαρό, υπάρχουν απαντήσεις για όλα! Στην Ελλάδα, τι απαντήσεις να δώσουν ο Περέιρα και οι… εκπαιδευόμενοι;

ΕΙΠΕ Ο ΡΟΣΕΤΙ: «Τις τελευταίες δύο σεζόν υπήρξε μια σημαντική αναθεώρηση των κανόνων.  Το ποδόσφαιρο πρέπει να τους μεταβολίζει.  Η επικοινωνία και η διάδοση, από την άλλη πλευρά, πρέπει να βελτιωθούν».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αυτό που λέει, ουσιαστικά, ο Ροσέτι, είναι πως ό,τι έχει να κάνει με τη διαιτησία, το VAR και γενικώς τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να είναι ανοιχτό προς όλους. Να γνωρίζουν όλοι τι γίνεται. Χωρίς σκιές, με απόλυτη διαφάνεια. Όταν, λοιπόν, ο καθ’ ύλην αρμόδιος μιλάει για «επικοινωνία και διάδοση», ουσιαστικά αναφέρει πως πρέπει να είναι διαθέσιμοι ΟΛΟΙ οι διάλογοι του VAR! Σε ΟΛΕΣ τις ομάδες, όταν αυτές κρίνουν ότι θέλουν να κάνουν χρήση τους. Τι ισχύει στην Ελλάδα; Προφανώς το αντίθετο. Ο Περέιρα και η ΕΠΟ κρύβουν τους διαλόγους διαιτητών. Σαν να έχουν κάτι να κρύψουν. Σαν να έχουν κάτι που δεν πρέπει να ακουστεί…

ΕΙΠΕ Ο ΡΟΣΕΤΙ: «Η ευθύνη του VAR θα μειωθεί σίγουρα, αλλά η αξία του έργου που βασίζεται στην εμπιστοσύνη όσων κρίνουν θα μειωθεί επίσης»

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Πώς μπορεί να έχει κάποιος εμπιστοσύνη στο ελληνικό σύστημα διαιτησίας; Πώς γίνεται να υπάρχει εμπιστοσύνη σε όσους κρίνουν αποτελέσματα με τις αποφάσεις τους; Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν δεν υπάρχει διαφάνεια; Γιατί κρύβονται ΕΠΟ, ΚΕΔ και διαιτητές και δεν δημοσιοποιούν συνομιλίες; Γιατί διαιτητές που κάνουν εξόφθαλμα, προκλητικά «λάθη», δεν τιμωρούνται, αλλά… επιβραβεύονται με συνεχόμενους ορισμούς;

Να δοθούν οι συνομιλίες, να φανεί, τελικά, τι πραγματικά συμβαίνει. Τι λένε μεταξύ τους οι διαιτητές, Και εάν υπάρχουν… παρεμβολές. Πολλά ακούγονται και θα είναι άδικο να ακούγονται, εάν δεν ισχύουν. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να δούμε εάν συμμετέχουν και οι AVAR στην ενδοεπικοινωνία, γιατί λέγεται ότι δεν είναι…

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μερικές φορές οι διακοπές (από τη χρήση του VAR) είναι πολύ μεγάλες, έτσι δεν είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΣΕΤΙ: «Αν έχει γίνει λάθος, δεν θα πρέπει να απαιτούνται περισσότερα από 27 δευτερόλεπτα για να διαπιστωθεί και να υποδειχθεί. Αν οι διακοπές είναι πολύ μεγάλες, αν χρειάζονται 10 ή 15 ριπλέι ή τέσσερις – πέντε διαφορετικές κάμερες, τότε προφανώς δεν είναι εξόφθαλμο λάθος, αλλά μια αντικειμενική ερμηνεία, την οποία το VAR δεν χρειάζεται να διορθώσει».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στην Ελλάδα, όταν ένας διαιτητής πηγαίνει στο VAR, κάνει κατά μέσο όρο 60 δευτερόλεπτα για να πάρει απόφαση. Και μετά παίρνουν αποφάσεις τύπου Ευαγγέλου και Φωτιά, ακόμη και σε προφανείς περιπτώσεις. Αλλά και όπως εκείνη η απίθανη ακύρωση γκολ του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, από τον Πορτογάλο «μάγειρα» του Περέιρα. Στην Ελλάδα έχουμε δει να χρειάζονται έως και 2-3 λεπτά για να παρθεί μια απόφαση. Σε φάσεις που είναι ξεκάθαρες ακόμη και σε real time κατάσταση.

Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΣΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΣΟΥΝΤΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Η λειτουργία του VAR και κυρίως ο τρόπος που το «δουλεύουν» οι διαιτητές και οι αρμόδιοι, έχει μπει σε διαβούλευση σε διεθνές επίπεδο. Τα αρμόδια όργανα της UEFA έχουν καταλήξει στις προτάσεις τους προς το διεθνές συμβούλιο, το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει σχετικά με τους κανονισμούς ποδοσφαίρου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Φεβρουαρίου στο Μπέλφαστ, προκειμένου να επικυρώσει ή να απορρίψει τις προτάσεις της UEFA. Με το οφσάιντ να είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

πρόσφατα και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος μίλησε για… αβάντζο 15-20 πόντο στον επιτιθέμενο. Και το παρουσίασε παραστατικά: «Οι γραμμές που βλέπουμε, είναι σχεδιασμένες από τους ανθρώπους στο VAR, οπότε υπάρχει μια υποκειμενικότητα στην όλη διαδικασία. Οπότε, η πρότασή μας είναι -θα το συζητήσουμε και με τους διαιτητές μας- να υπάρξει μια “ανεκτικότητα”, ένα περιθώριο, 10-20 εκατοστών. Αν ένας παίκτης έχει μεγάλη μύτη ή φορά παπούτσι ένα νούμερο μεγαλύτερο είναι θέμα». Ο Ροσέτι ρωτήθηκε από την «Gazzetta» για το θέμα. Και απάντησε…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΣΕΤΙ: «Σε σαφείς και προφανείς καταστάσεις η τεχνολογία είναι τώρα αποφασιστική. Θυμηθείτε τι έγινε την Τέταρτη μεταξύ Tottenham και City με τη σωστή παρέμβαση του Var και την ακύρωση του γκολ της Σιτι.  Αλλά ο πρόεδρος έχει δίκιο, έκανε σωστή αναφορά στον κανόνα 11.   Έτσι, θεωρητικά, το ένα χιλιοστό είναι αρκετό.  Αλλά για το Var, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να καθορίσουμε τα ελάχιστα εκατοστά».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι κάποια οριακή φάση για να προκύψει αλλοίωση αποτελέσματος, αλλοίωση του προφανούς. Η ακύρωση του γκολ του Χιλάλ Σουντανί είναι μία από τις πιο κραυγαλέες των τελευταίων χρόνων. Και με… VAR. Εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με οριακή φάση, αλλά με φάση ξεκάθαρη και με γυμνό μάτι. Κι όμως, οι διαιτητές του αγώνα Βόλος-Ολυμπιακός, αποφάσισαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, ακυρώνοντας το γκολ. Μάλιστα, παρά τις γραφικότητες περί του «οριακού» της φάσης, αλλά και για την… οπτική της, η εικόνα είναι τόσο σαφής, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Εξάλλου, για αυτόν τον λόγο ακόμη και οι (δεν τους λες και… φίλους του Ολυμπιακού) Περέιρα και Χούμπελ, μίλησαν δημόσια για αλλοίωση και τιμώρησαν Φωτιά και Ευαγγέλου.

Στην περίπτωση του γκολ του Σουντανί, αλλά και του καταφανούς πέναλτι στον Ελ Αραμπί, το VAR που θα χειριζόταν από κανονικούς διαιτητές, θα χρειαζόταν λιγότερα από 27 δευτερόλεπτα για να καταλήξει σε απόφαση. Στην Ελλάδα, όμως, όλα είναι σχετικά. Ο χρόνος, τα οφσάιντ, τα πέναλτι, το VAR…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ