Ολυμπιακός vs ESL: Τι έχουν κάνει οι ερυθρόλευκοι απέναντι στους «12» (vids)

Ολυμπιακός vs ESL: Τι έχουν κάνει οι ερυθρόλευκοι απέναντι στους «12» (vids)

Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να σταθεί σε μια λίγκα με αντιπάλους τους... κολοσσούς της ποδοσφαιρικής Ευρώπης;

Η European Super League μας… αποχαιρέτισε πριν καλά – καλά τη γνωρίσουμε. Οι φίλαθλοι είναι αυτοί που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έκαναν τις ομάδες να κάνουν πίσω. Όλος ο κόσμος κράτησε την ανάσα του για τουλάχιστον 48 ώρες με τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όλα τα media ασχολήθηκαν με αυτό, όμως πλέον η… κανονικότητα επιστρέφει.

Και όλοι ετοιμάζονται για τα ημιτελικά σε Champions League και Europa League την επόμενη εβδομάδα. Μέσα σε όλα τα δημοσιεύματα που υπήρξαν όλες αυτές τις μέρες, υπήρξε και ένα στην Τουρκία που έκανε λόγο για συμμετοχή του Ολυμπιακού στη European Super League. Στη λογική πως θα ήταν μία από τις υποψήφιες ομάδες για να… καλέσουν οι «μεγάλοι».

Γιατί ο Ολυμπιακός μπαίνει σε τέτοιες κουβέντες; Διότι έχει γίνει, πλέον, ένα ευρωπαϊκό κλαμπ υψηλών προδιαγραφών. Με επιτυχίες, με μεγάλες νίκες, με αγώνες που έκανε την Ευρώπη να… υποκλίνεται. Με σταθερή παρουσία στις διοργανώσεις της UEFA. Με… κοντομάνικα σχεδόν κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Αλήθεια θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να σταθεί απέναντι στους «12»; Θα ήταν ικανός να κοιτάξει στα μάτια τις ομάδες – κολοσσούς της Ευρώπης; Πολλές απ’ αυτές τις ομάδες τις έχει αντιμετωπίσει στις πορείες του σε Champions League και Europa League. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει κάνει απέναντί τους την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία ο Ολυμπιακός έχει ανέβει επίπεδο στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Από τη σεζόν 2009-10 έως και φέτος ο Ολυμπιακός έχει βρει στον διάβα του τις 8 από τις 12 ομάδες που θέλησαν να φτιάξουν τη European Super League. Δεν έχει παίξει μέσα σε αυτό το διάστημα με Λίβερπουλ, Τσέλσι, Ίντερ και Ρεάλ Μαδρίτης. Αντίθετα, αγωνίστηκε απέναντι σε Άρσεναλ (τις περισσότερες φορές), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ από Αγγλία, με Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα από Ισπανία, με Μίλαν και Γιουβέντους από Ιταλία.

Συνολικά έδωσε 26 ματς απέναντι σε αυτές τις ομάδες. Τα αποτελέσματά του; Αν υπολογίσουμε πως είχε απέναντί του τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, μόνο αρνητικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι ερυθρόλευκοι είχαν 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και 15 ήττες, μερικές από τις οποίες κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Και κάποιες απ’ αυτές δεν στοίχισαν καν!

Δέκα ματς με Άρσεναλ!

Τα περισσότερα παιχνίδια οι ερυθρόλευκοι τα έχουν δώσει με την Άρσεναλ. Και μάλιστα στις τρεις τελευταίες του επισκέψεις στο Emirates ο Ολυμπιακός κέρδισε και τις τρεις! Με κορυφαία στιγμή το 2-1 στις 27 Φεβρουαρίου 2020 με το οποίο προκρίθηκε στους 16 του Europa League. Συνολικά ο Ολυμπιακός έχει ποσοστό νικών απέναντι στους Λονδρέζους 50% (!), έχοντας στα δέκα ματς πέντε νίκες και πέντε ήττες.

50% έχει και με άλλη αγγλική ομάδα, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία κέρδισε με 2-0 τον Φεβρουάριο του 2014 στο Καραϊσκάκη για τους 16 του Champions League, αλλά ηττήθηκε με 3-0 στο Ολντ Τράφορντ και έχασε την πρόκριση.

Όσον αφορά τις δύο άλλες αγγλικές ομάδες που έχει αντιμετωπίσει, τις Τότεναμ και Σίτι, ο Ολυμπιακός είχε μία ισοπαλία και μία ήττα (από 0-2 στο Λονδίνο, έχασε 4-2) με την Τότεναμ, ενώ φέτος στους ομίλους του Champions League ηττήθηκε δύο φορές από τη Σίτι.

Η αξέχαστη φθινοπωρινή βραδιά με την Ατλέτικο

Μια μεγάλη βραδιά για τον Ολυμπιακό απέναντι σε μία από τις «12» ήρθε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Οι ερυθρόλευκοι στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League είχαν αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Καραϊσκάκη και είχαν πετύχει μεγαλειώδη νίκη με 3-2, χάρη σε γκολ των Μαζουακού, Αφελάι και Μήτρογλου, σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Ολυμπιακού στη διοργάνωση. Στο Καραϊσκάκη είχε σταματήσει και η Μπαρτσελόνα, με τον Ολυμπιακό να την κρατά στο 0-0 τη σεζόν 2017-18 όταν και την αντιμετώπισε. Στα εκτός έδρας ματς με τις δύο ισπανικές οι ερυθρόλευκοι έχασαν 4-0 από την Ατλέτικο στη Μαδρίτη και 3-1 από την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη.

Η μεγάλη νίκη – πρόκριση επί της Μίλαν

Πάμε να δούμε τι έχει κάνει αυτή τη δεκαετία και απέναντι στις ιταλικές ομάδες. Η σπουδαία του βραδιά ήταν η 13η Δεκεμβρίου 2018, η νύχτα που το choreo της θύρας 7 με το Casa de Papel έκανε τον γύρο όλης της Ευρώπης. Όπως και η νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στη Μίλαν. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονταν νίκη με δύο γκολ προκειμένου να προκριθούν αντί της σπουδαίας αντιπάλου τους στους «32» του Europa League. Και το έκαναν σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες – προκρίσεις ελληνικής ομάδας στην ιστορία, αν υπολογίσουμε το μέγεθος του αντιπάλου και τα δύο γκολ διαφορά που χρειαζόταν.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-1, με το πέναλτι του Φορτούνη στο 81′ να γράφει την ιστορία της βραδιάς. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει στο πρώτο ματς στο Μιλάνο, αλλά κανείς δεν το θυμάται μετά απ’ αυτή την επική πρόκριση.

Εκπληκτική ήταν η εικόνα και απέναντι στη Γιουβέντους την ίδια δεκαετία και κυρίως τη σεζόν 2014/15, που συγκρούστηκαν στους ομίλους του Champions League. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 στο Καραϊσκάκη με γκολ του Κασάμι και έχασε με τα… χίλια ζόρια στο Τορίνο με 3-2, ενώ ήταν μπροστά στο 60′ με 2-1.

Τη σεζόν 2017/18 οι δύο ομάδες βρέθηκαν και πάλι στους ομίλους, με τη Γιουβέντους να πετυχαίνει δύο νίκες με το ίδιο σκορ σε Φάληρο και Τορίνο (2-0).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ